Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
hoe reinig je zonnepanelen

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je woning dien je er rekening mee te houden dat deze zonnepanelen een zekere mate aan onderhoud vereisen. Veel mensen zien dit over het hoofd, maar dat leidt in de praktijk niet zelden tot een behoorlijk rendementsverlies. Uiteindelijk zorgt dat rendementsverlies ervoor dat de uiteindelijke terugverdientijd van je installatie met zonnepanelen gevoelig langer kan uitvallen. Dat is uiteraard niet echt de bedoeling. Wil jij dit graag voorkomen en wil je dan ook graag een antwoord krijgen op de vraag “hoe reinig je zonnepanelen”? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Waarom is zonnepanelen reinigen zo belangrijk?

We staan er vaak niet of in ieder geval te weinig bij stil. Toch is het zo dat de werking van zonnepanelen kan worden beïnvloed door menig aantal verschillende factoren. Zonnepanelen kunnen dan ook in de praktijk vuil worden door bijvoorbeeld:

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

  1. De aanwezigheid van fijn stof in de lucht;
  2. Of het opgewaaide stof afkomstig uit de velden;
  3. Zand afkomstig van de zee of de Sirocco wind;
  4. De uitwerpselen van vogels;
  5. Mosvorming;

Alle hierboven aangehaalde elementen kunnen in de praktijk bijdragen aan het ontstaan van een sterk gereduceerd rendement van jouw zonnepaneleninstallatie. Niet zelden loopt het verlies aan rendement zomaar even op tot maar liefst 20 procent. Jezelf de vraag stellen “hoe reinig je zonnepanelen” is dan ook absoluut geen overbodige luxe, in tegendeel. Enkel en alleen op die manier zorg je er immers voor dat je het rendement van jouw installatie zo optimaal mogelijk houdt.

Hoe kan je zonnepanelen reinigen?

Het beantwoorden van de vraag “hoe reinig je zonnepanelen” is gelukkig helemaal niet zo moeilijk, in tegendeel. Wat dit betreft dien je vooral rekening te houden met het materiaal en het product waarmee je gaat reinigen. Gebruikmaken van foutieve materialen en producten kan er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen (onherroepelijk) worden beschadigd. Bovendien is het eveneens zo dat er op deze manier sprake kan zijn van een onvoldoende reiniging met alle gevolgen van dien. Zonnepanelen reinig je in de praktijk in ieder geval altijd met behulp van warm water en een zachte borstel. Het gebruik van zeep is geen vereiste.

Wat het water betreft waar je bij bijvoorbeeld monokristallijne zonnepanelen reinigen gebruik van gaat maken is het altijd interessant om te kiezen voor het zogenaamde osmosewater. Het gaat hierbij om het puurste water op de markt welke er bekend om staat geen resten of strepen op de panelen achter te laten. Van cruciaal belang om rekening mee te houden is dat je nooit je zonnepanelen mag reinigen met een hogedrukreiniger. Bij voorkeur maak je ook gebruik van een zachte borstel gemaakt van nylon. Dergelijke borstels zullen immers geen krassen veroorzaken op je zonnepanelen.

Kan je zelf zonnepanelen reinigen?

Zelf zonnepanelen reinigen is in principe perfect mogelijk. Door rekening te houden met de hierboven aangehaalde informatie zou je dit in de praktijk dus zeker zelf kunnen doen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat dit betekent dat je in de hoogte zal moeten werken. Dit met alle risico’s van dien. In het bijzonder wanneer er sprake is van een zonnepaneleninstallatie die zich bevindt op een hellend dak wordt het dan ook sterk aangeraden om ervoor te kiezen om het reinigen uit te besteden aan bijvoorbeeld je zonnepaneleninstallateur. Ga je toch zelf zonnepanelen reinigen? Zorg er dan in eerste instantie altijd voor dat er veilige werkomstandigheden worden gecreëerd.

Hoe vaak zonnepanelen reinigen?

Of je er nu voor gaat kiezen om zelf je zonnepanelen te reinigen of je er toch maar de voorkeur aan geeft om dit uit te besteden, in beide gevallen is het van belang om te weten hoe vaak dit precies moet gebeuren. Dat is in de praktijk sterk afhankelijk van de omstandigheden. Tijdens periodes met veel regen is het dan ook in de praktijk een stuk minder noodzakelijk om je zonnepanelen te reinigen. Dat wordt een ander verhaal tijdens de lente en de zomer. Niet alleen vliegen er dan weer heel wat vogeltjes vrolijk in het rond, daarnaast werken ook de boeren terug op hun land. Deze zaken zorgen ervoor dat je zonnepanelen vatbaarder worden voor vuil waardoor ze ook vaker gereinigd dienen te worden.

In het meest optimale geval gebeurt het reinigen van je zonnepanelen zo’n drie à vier keer per jaar. Tijdens de herfst- en wintermaanden volstaat het eigenlijk om ze één keer te reinigen. Tijdens lente en zomer reinig je ze bij voorkeur (afhankelijk van de precieze omstandigheden uiteraard) zo’n twee à drie keer. Door drie à vier keer op jaarbasis je zonnepanelen te reinigen kan je er in de praktijk in ieder geval voor zorgen dat er nooit echt sprake zal zijn van significant rendementsverlies.

Het gegeven antwoord op de vraag “hoe vaak zonnepanelen reinigen” is dus in de praktijk altijd sterk afhankelijk van de omstandigheden. Het loont dan ook vaak de moeite om even op het dak te kijken of er sprake is van vervuiling aan je zonnepanelen of niet. Merk je dergelijke vervuiling niet op? Dan is het wellicht nog niet noodzakelijk om onderhoud uit te voeren. De frequentie van het onderhoud die je zonnepanelen vereisen blijkt namelijk in de praktijk niet zelden (sterk) afhankelijk te zijn van de plaats waar je woonachtig bent. Ook dit is dus een element om rekening mee te houden.

Wist je dat er ook zoiets bestaat als zelfreinigende zonnepanelen?

Alle informatie op deze pagina met betrekking tot de vraag hoe reinig je zonnepanelen is eigenlijk door de jaren heen steevast net wat minder relevant geworden. Dat is uiteraard het gevolg van het verschijnen van zogenaamde zelfreinigende zonnepanelen op de markt. Voor deze exemplaren geldt dat ze zijn voorzien van speciale sproeiers. Doorgaans werken deze in 2 fasen, namelijk:

  1. Het zonnepaneel wordt gereinigd met een mix van water en reinigende zeep;
  2. De zeepresten worden weggespoeld met gewoon vers water;

Voor zelfreinigende zonnepanelen geldt dat ze er bekend om staan de druk tijdens het reinigen zeer laag te houden. Dit heeft als gevolg dat de sproeiers geen schade zullen veroorzaken aan de panelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws