Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
levensduur zonnepanelen

Wanneer je gaat investeren in een installatie met zonnepanelen is dat uiteraard vooral een investering voor de toekomst. De terugverdientijd van een dergelijke installatie bedraagt op moment van schrijven dan ook gemiddeld zo’n 15 jaar. Dit betekent dat je na afloop van deze periode kan rekenen op (in theorie) gratis energie. Omdat er rekening moet worden gehouden met deze terugverdientijd vinden veel mensen het (met recht en rede) zeer belangrijk om een goed beeld te hebben van de gemiddelde levensduur zonnepanelen. Die levensduur ontdek je op deze pagina!

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee is in de praktijk logischerwijs één van de vaakst gestelde vragen. De levensduur zonnepanelen is namelijk voor een groot deel van het potentiële rendement waar je aanspraak op kan maken. In de regel wordt door experten gesteld dat een zonnepaneleninstallatie gemiddeld over een levensduur beschikt van zo’n 25 jaar. Vaak wordt er hierbij echter nog uitgegaan van de oude(re) generatie zonnepanelen. Voor de nieuwste exemplaren geldt op moment van schrijven dan ook dat ze zomaar over een potentiële levensduur van tot wel 40 jaar beschikken.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Bovenstaande klinkt natuurlijk fantastisch. Dit niet in het minst omdat we weten dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is gelegen rond de 15 jaar. Dit gezegd hebbende is het zo dat er rekening mee moet worden gehouden dat je niet over de volledige levensduur van zonnepanelen kan rekenen op een optimaal rendement. Verschillende elementen kunnen er in de praktijk dan ook voor zorgen dat er op een zeker ogenblik sprake zal zijn van een bepaald rendementsverlies. Deze beïnvloeden de levensduur van je zonnepanelen niet rechtstreeks, maar het spreekt voor zich dat het rendementsverlies wel behoorlijk kan knagen aan het financieel voordeel dat je weet te realiseren.

Hoe ziet het rendementsverlies bij zonnepanelen er precies uit? 

Wanneer we het hebben over de levensduur zonnepanelen kunnen we natuurlijk niet anders dan ook even stil te blijven staan bij het rendementsverlies waar rekening mee moet worden gehouden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er gemiddeld op jaarbasis sprake is van een maximaal rendementsverlies van 0,5 procent bij een zonnepaneleninstallatie. De grootste verliezen worden geleden in de periode van vijf tot tien jaar na aankoop. In deze periode verliest je zonnepaneleninstallatie gemiddeld zo’n 10 procent aan rendement. Dat betekent dat er na afloop van de eerste tien jaar nog sprake is van ongeveer 90 procent van het oorspronkelijke rendement. 

Veel mensen gaan er in de praktijk nog steeds vanuit dat zonnepanelen het best presteren in (zeer) warme omstandigheden. Het tegendeel is echter waar. Niet alleen valt de opbrengst bij zeer hoge temperaturen behoorlijk tegen, ook de levensduur zonnepanelen wordt erdoor aangetast. In woestijnklimaten verliezen zonnepanelen dan ook gemiddeld tot wel 1 procent aan rendement op jaarbasis. Dat is zeer hoog en nagenoeg volledig te wijten aan de zeer hoge UV-intensiteit. 

Wat betekent de vermogensgarantie voor de levensduur van zonnepanelen?

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee is eigenlijk iets waar je, je niet meteen grote zorgen over dient te maken. Het is namelijk zo dat er door fabrikanten altijd een bepaalde vermogensgarantie wordt aangeboden. Op welke vermogensgarantie je exact kan rekenen bij het zonnepanelen merk van jouw keuze is terug te vinden in de datasheet van het zonnepaneel zelf. Voor het merendeel van de merken geldt dat je aanspraak kan maken op een garantie van 20 tot 25 jaar. Hoe langer de vermogensgarantie geldt hoe beter dat uiteraard is voor jou als klant. Zoveel spreekt voor zich.

Wat moet je weten over de levensduur omvormer zonnepanelen?

Ook de levensduur omvormer zonnepanelen is een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan. De omvormer staat er eigenlijk om bekend zowat het belangrijkste onderdeel te zijn van een zonnepaneleninstallatie. Het is dan ook dit onderdeel dat er verantwoordelijk voor is om de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen om te kunnen zetten in bruikbare stroom voor elektrische apparaten in de woning. Het omzetten van die elektriciteit is een behoorlijk lastige klus. Dit heeft als gevolg dat de levensduur van een omvormer in de praktijk beduidend lager is gelegen in vergelijking met de levensduur van de zonnepanelen zelf.

In de basis geldt dat de te verwachten levensduur van een omvormer in de praktijk is gelegen rond de 10 jaar vanaf het moment van indienststelling. Dit gezegd hebbende zijn er ook ruim voldoende voorbeelden aan te halen van omvormers die zonder probleem 15 jaar lang hebben gefunctioneerd. De belangrijkste factoren die een (negatieve) invloed uitoefenen op de levensduur van een omvormer zijn de volgende: 

  1. Elektrische ladingen; 
  2. De hoge temperaturen in de omvormer;

Binnen de markt van de omvormers onderscheiden we ook de zogenaamde micro-omvormers. Voor deze exemplaren geldt dat ze beschikken over een aanzienlijk langere levensduur. Dit is het gevolg van de lagere belasting. Bovendien geldt voor deze micro-omvormers dat ze er ook bekend om staan beter gebruik te maken van de condensator. Ook dat is een niet onbelangrijk voordeel wat de levensduur van dit type van omvormer alleen maar ten goede komt.

De levensduur zonnepanelen optimaliseren? Dat kan met deze tips!

Zonnepanelen hebben in de regel weinig tot geen onderhoud nodig. Dit gezegd hebbende zijn er wel enkele tips waar je aandacht aan kan besteden die ervoor kunnen zorgen dat niet alleen het rendement, maar ook de levensduur van zonnepanelen kan worden geoptimaliseerd. Zaken waar je op dit vlak rekening mee kan houden zijn de volgende:

  1. Zorg voor een regelmatige monitoring van de systeemoutput;
  2. Kijk regelmatig de bekabeling van je zonnepaneleninstallatie na;
  3. Het tijdig reinigen van de zonnepanelen is aangeraden;

Het regelmatig monitoren van de systeemoutput is de beste manier om na te kunnen gaan of de zonnepanelen in staat zijn om het gewenste vermogen te leveren of niet. De output is af te lezen van de omvormer, maar er zijn op de markt ook zogenaamde logging systemen terug te vinden. 

Voor deze systemen geldt dat ze te installeren zijn op je smartphone waardoor er zowel historische als real-time data mee kan worden uitgelezen. Wil je de levensduur zonnepanelen zo optimaal mogelijk houden? Vergeet dan bij voorkeur ook niet om je zonnepanelen in de zomer na een lange periode van droogte even schoon te maken. Zo voorkom je dat storende elementen het rendement beïnvloeden. Tegelijkertijd kan je ook de jaarlijkse check van de bekabeling uitvoeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws