Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De kosten voor een set van 10 zonnepanelen zijn samengesteld uit meerdere onderdelen, zoals de aanschaf van de panelen, de montage, en mogelijke subsidies en belastingvoordelen. In 2023 variëren de kosten voor het aanschaffen en installeren van een set van 10 zonnepanelen: Een gemiddelde prijs van ongeveer €6.900, inclusief omvormer en installatie​​​. Maar afhankelijk van jouw wensen liggen de gemiddelde prijzen tussen de €5.000 en €7.500, inclusief de kosten voor een omvormer en de installatie van de panelen​​, exclusief BTW.

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Hoe komen we aan deze informatie?

De prijsstelling van zonnepanelen varieert aanzienlijk, beïnvloed door diverse cruciale elementen. Hieronder volgt een gedetailleerde analyse van deze kosten:

Gemiddelde prijs per paneel

In 2023 bedragen de gemiddelde kosten voor een individueel zonnepaneel, inclusief installatie, ongeveer €500. Deze kosten kunnen echter sterk uiteenlopen, afhankelijk van aspecten als paneelsoort, merk en de gekozen omvormer.

Soorten zonnepanelen:

Er zijn voornamelijk drie typen zonnepanelen: dunne film, polykristallijn en monokristallijn:

  • Dunne film panelen
    Deze panelen zijn in trek vanwege hun voordelige prijs en flexibiliteit. Hun rendement in energieopwekking is echter lager dan andere soorten, wat betekent dat ze een grotere oppervlakte vereisen om dezelfde energiehoeveelheid op te wekken. Ze presteren beter bij minder lichtintensiteit en in warmere omgevingen.
  • Polykristallijn panelen
    Deze panelen, herkenbaar aan hun blauwe kleur, bestaan uit meerdere kristallen. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar bieden een betere prijs-kwaliteitverhouding, waardoor ze een voordelige keuze zijn.
  • Monokristallijn panelen
    Vervaardigd uit een enkel kristal, zijn deze panelen effectiever in het omzetten van zonlicht naar energie. Over het algemeen zijn ze zwart van kleur en wat duurder, maar bieden ze de hoogste efficiëntie en een langere levensduur.

Elk paneeltype heeft zijn specifieke voordelen, afhankelijk van de omstandigheden van de installatie, het beschikbare budget en de benodigde energieproductie.

Glas-glas zonnepanelen
Deze vallen onder de geavanceerdere types in de sector van zonne-energie, vooral gewaardeerd om hun duurzaamheid en effectiviteit. De gemiddelde prijs voor zo’n paneel bedraagt circa €800. Deze panelen onderscheiden zich door hun dubbele glasstructuur, een verbetering ten opzichte van de gangbare glas-folie constructies. Dit maakt ze resistenter tegen omgevingsinvloeden en fysieke schade. Bovendien kunnen ze licht van beide kanten absorberen, wat de energie-efficiëntie verhoogt, met name in gebieden met reflecterend licht zoals bij water of sneeuw.

Prijs per Watt-piek (Wp)

De kosten per Wp voor zonnepanelen in Nederland liggen gemiddeld tussen € 1,40 en € 2,50. Bij een lagere capaciteit van 200 Wp per paneel kunnen de kosten rond de € 4.000 liggen, terwijl panelen met een hogere capaciteit van 400 Wp ongeveer € 6.000 kunnen kosten.

Kwaliteitsmerken en garanties

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het kiezen voor gerenommeerde merken zoals LG, SunPower en Solarwatt een overweging waard, ondanks de hogere prijs. Deze merken staan bekend om hun superieure kwaliteit en betrouwbaarheid. Garanties zijn een belangrijk aspect bij de aankoop, maar het is ook cruciaal om de reputatie en het trackrecord van de fabrikant te overwegen. Dit heeft invloed op de langetermijnwaarde en de geldigheid van de garantie.

Prijsindicaties voor A-kwaliteit zonnepanelen

De kosten voor een set van 10 hoogwaardige zonnepanelen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het paneeltype en de capaciteit. Zoals eerder vermeld, liggen de kosten voor een standaardset van 10 zonnepanelen gemiddeld rond de € 6.900, waarbij de prijs per Wp een belangrijke indicator is voor de kwaliteit en efficiëntie van de panelen​​​​.

Kosten van de omvormer

Bij de aankoop van een set van 10 zonnepanelen in 2023 is het essentieel om ook de kosten van de omvormer mee te overwegen. De prijs van een omvormer voor een zonnepanelensysteem varieert, met een gemiddelde prijsklasse van ongeveer €500 tot €1.500, afhankelijk van het vereiste vermogen, het type en het merk van de omvormer. Deze prijsindicatie is exclusief BTW, maar inclusief de installatiekosten van de omvormer​​​.

Voor een systeem met een maximaal vermogen van ongeveer 4.000 Wp, wat overeenkomt met een set van 10 zonnepanelen, liggen de kosten voor een omvormer gemiddeld tussen €750 en €1.200. Deze kosten zijn exclusief BTW en omvatten zowel de aanschaf van de omvormer als de plaatsingskosten.

Montage en installatiekosten

Bij de aankoop van een set van 10 zonnepanelen in 2023 zijn de montage- en installatiekosten meestal inbegrepen in de totale kostprijs. De gemiddelde prijs voor een dergelijk systeem, inclusief zonnepanelen, omvormer en montage, ligt tussen €3.500 en €5.600. Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de complexiteit van de installatie en het type omvormer. De installatiekosten kunnen stijgen als er extra voorzieningen zoals monitoringssystemen worden toegevoegd. Sinds 2023 hoeft er geen btw meer betaald te worden over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, wat resulteert in een besparing van ongeveer 21% op de totale kosten​​​​.

Subsidies en belastingvoordelen

In Nederland bestaat er in 2023 geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen, maar het volledig vervallen van het btw-tarief op zonnepanelen levert een aanzienlijke besparing op. Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een vermogen van 4.000 Wp, kan deze btw-verlaging leiden tot een significante vermindering van de netto kosten, wat de investering in zonnepanelen aantrekkelijker maakt​​.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een set van 10 zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 5 en 6 jaar. Deze periode geeft aan hoe snel de investering in zonnepanelen zichzelf terugbetaalt, gezien de besparingen op de energiekosten en de toegenomen waarde van de woning. Met 10 zonnepanelen kan een huishouden per jaar ongeveer €1.900 besparen, met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van ongeveer 3.700 kWh. Deze berekeningen zijn echter indicatief en kunnen variëren op basis van factoren zoals elektriciteitsprijzen, locatie en het specifieke gebruikspatroon van het huishouden​​​​.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws