Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De totale kosten voor een set van 15 zonnepanelen bestaan uit diverse componenten, waaronder de aanschaf van de panelen, de installatie, en de omvormer. In 2023 variëren de kosten voor een volledig zonnepanelensysteem van 15 panelen. Zo ligt de prijs gemiddeld tussen ongeveer €6.394 en €8.494, inclusief de kosten voor de omvormer en installatie. Deze prijsklassen zijn indicatief en kunnen afwijken afhankelijk van specifieke wensen en omstandigheden, zoals de complexiteit van de installatie en het gekozen type panelen en omvormer.

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Hoe komen we aan deze informatie?

De kostprijs van zonnepanelen kent een brede variatie, beïnvloed door meerdere belangrijke factoren. Hier volgt een uitvoerige uiteenzetting van deze kosten:

Gemiddelde Prijs per Paneel

In het jaar 2023, ligt de gemiddelde prijs voor een enkel zonnepaneel, inclusief de installatie, rond de €500. Deze prijs kan echter flink verschillen, afhankelijk van variabelen zoals het type paneel, het merk, en de geselecteerde omvormer.

Soorten Zonnepanelen:

Er bestaan hoofdzakelijk drie categorieën zonnepanelen: dunne film, polykristallijn, en monokristallijn:

  • Dunne film panelen
    Deze soort is populair door hun lage prijs en veelzijdigheid. Hun capaciteit in energieopbrengst is echter lager dan die van andere soorten, wat een groter oppervlak vereist om dezelfde hoeveelheid energie te produceren. Ze werken beter onder omstandigheden met minder zonlicht en in warmere klimaten.
  • Polykristallijn panelen
    Kenmerkend door hun blauwe kleur, zijn deze samengesteld uit diverse kristallen. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar hun prijs-kwaliteitverhouding is voordeliger, wat ze een aantrekkelijke keuze maakt.
  • Monokristallijn panelen
    Gemaakt van een enkel kristal, zijn deze panelen effectiever in het converteren van zonlicht in energie. Ze zijn doorgaans zwart en iets duurder, maar bieden de beste efficiëntie en een langere duurzaamheid.

Elk type paneel brengt unieke voordelen met zich mee, afhankelijk van de specifieke installatieomstandigheden, het beschikbare budget, en de vereiste energieoutput.

Glas-glas zonnepanelen
Deze behoren tot de meer geavanceerde categorieën binnen de zonne-energiebranche, vooral geprezen voor hun lange levensduur en hoge effectiviteit. De doorsnee prijs voor dergelijke panelen ligt rond de €800. Deze panelen zijn opmerkelijk door hun dubbelglasconstructie, een verbetering ten opzichte van de normale glas-folie opbouw, waardoor ze beter bestand zijn tegen milieu-invloeden en fysieke beschadigingen. Ook hebben ze het vermogen om van beide zijden licht te absorberen, wat hun energieopbrengst verhoogt, vooral in gebieden met weerkaatsend licht, zoals in de buurt van water of sneeuw.

Prijs per Watt-piek (Wp)

De gemiddelde kosten per Wattpiek voor zonnepanelen in Nederland variëren tussen € 1,40 en € 2,50. Voor panelen met een vermogen van 200 Wp per stuk kan de prijs rond de € 4.000 uitkomen, terwijl panelen met een hogere capaciteit van 400 Wp mogelijk rond de € 6.000 kosten.

Kwaliteitsmerken en Garanties

Bij het aankopen van zonnepanelen kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor bekende merken zoals LG, SunPower en Solarwatt, ondanks hun relatief hogere kosten. Deze fabrikanten worden gerespecteerd om hun uitstekende kwaliteit en betrouwbaarheid. Garanties spelen een essentiële rol bij het aanschaffen, maar het is eveneens belangrijk om de reputatie en historie van de producent in overweging te nemen. Deze factoren beïnvloeden de lange termijn waarde en de betrouwbaarheid van de garantie.

Prijsindicaties voor A-kwaliteit Zonnepanelen

De kosten voor een set van 15 zonnepanelen van hoge kwaliteit kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van het type paneel en de capaciteit. Een set van 15 zonnepanelen, inclusief installatie, varieert in prijs bij gemiddeld tussen €6.394 en €8.494​​. Voor huishoudens met een hoger energieverbruik, zoals een huishouden van 6 personen met een verbruik van ongeveer 5.000 kWh, kan de prijs voor een set van 15 panelen met 400 Wp per paneel oplopen tot tussen €8.200 en €14.500, inclusief BTW, omvormer en installatie​.

Kosten van de Omvormer

Bij de aanschaf van een set van 15 zonnepanelen in 2023 is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van de omvormer. De prijs van een omvormer voor een dergelijk zonnepanelensysteem ligt gemiddeld tussen €500 en €1.500, afhankelijk van het vereiste vermogen, het type en het merk van de omvormer. Deze prijsindicatie is exclusief BTW maar inclusief installatiekosten.

Montage en installatiekosten

De montage- en installatiekosten zijn doorgaans inbegrepen in de totale kostprijs van een set van 15 zonnepanelen. De gemiddelde prijs voor een dergelijk systeem, inclusief zonnepanelen, omvormer en montage, ligt tussen €4.100 en €14.500, exclusief BTW. Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en het type omvormer​​.

Subsidies en belastingvoordelen

In Nederland bestaat er in 2023 geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen, maar het volledig vervallen van het btw-tarief op zonnepanelen levert een aanzienlijke besparing op. Voor een systeem van 15 zonnepanelen met een vermogen van 4.000 Wp, kan deze btw-verlaging leiden tot een significante vermindering van de netto kosten, wat de investering in zonnepanelen aantrekkelijker maakt​​.

Terugverdientijd

De terugverdientijd voor een set van 15 zonnepanelen varieert gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar. Deze tijdsduur weerspiegelt hoe snel een investering in zonnepanelen zichzelf terugbetaalt door de besparingen op energiekosten en de potentiële meerwaarde van de woning. Voor een set van 15 zonnepanelen kan de jaarlijkse besparing hoger zijn dan bij 10 panelen, gezien de grotere energieopwekking. De exacte terugverdientijd en besparingen hangen echter af van diverse factoren, waaronder de elektriciteitsprijzen, de locatie van de woning, en het individuele energieverbruik van het huishouden. Deze variabelen beïnvloeden de totale jaarlijkse opbrengst en de uiteindelijke financiële voordelen van de zonnepanelen​​.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws