Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De totale kosten voor een set van 20 zonnepanelen in 2023 omvatten verschillende elementen, waaronder de aankoop van de panelen zelf, de installatie en de omvormer. Volgens de beschikbare informatie variëren de gemiddelde kosten voor een dergelijk compleet zonnepanelensysteem. Gemiddeld liggen de kosten voor een set van 20 zonnepanelen inclusief installatie ongeveer tussen €7.959 en €10.309. Maar er zijn ook duurdere, luxere installaties die rond de €12.600 liggen, inclusief omvormer en installatie, maar exclusief BTW​​​​​​​​. Deze kosten variëren afhankelijk van specifieke factoren, zoals de complexiteit van de installatie en de keuze van paneeltype en omvormer.

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Hoe komen we aan deze informatie?

De kosten van zonnepanelen variëren aanzienlijk, bepaald door verschillende sleutelfactoren. Hierbij een gedetailleerde beschouwing van deze kosten:

Gemiddelde prijs per paneel

In 2023 bedraagt de gemiddelde prijs voor een afzonderlijk zonnepaneel, inclusief installatie, ongeveer €500. Echter, deze prijs kan sterk fluctueren, afhankelijk van factoren zoals het soort paneel, het merk en de gekozen omvormer.

Soorten zonnepanelen:

Er bestaan hoofdzakelijk drie categorieën zonnepanelen: dunne film, polykristallijn, en monokristallijn:

  • Dunne film panelen
    Deze panelen zijn geliefd om hun lage kosten en veelzijdigheid. Hun rendement in termen van energieopwekking ligt lager dan andere typen, wat resulteert in de noodzaak voor een groter oppervlak om dezelfde hoeveelheid energie te genereren. Ze functioneren beter in situaties met minder zonlicht en in warmere klimaten.
  • Polykristallijn panelen
    Deze panelen, herkenbaar aan hun blauwe uiterlijk, zijn gemaakt van meerdere kristallen. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar hebben een betere prijs-kwaliteitverhouding, wat ze tot een aantrekkelijke optie maakt.
  • Monokristallijn panelen
    Vervaardigd uit een enkel kristal, zijn deze panelen efficiënter in het omzetten van zonlicht in energie. Ze zijn doorgaans zwart en iets duurder, maar bieden de hoogste efficiëntie en langere levensduur.

Ieder type paneel heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van de installatievoorwaarden, het budget en de energiebehoefte.

Glas-glas zonnepanelen

Deze vallen onder de meer geavanceerde categorieën binnen de sector van zonne-energie, bekend om hun duurzaamheid en hoge efficiëntie. De gemiddelde prijs voor dit type paneel ligt rond de €800. Ze onderscheiden zich door hun dubbelglasconstructie, een verbetering ten opzichte van de standaard glas-folie ontwerpen, waardoor ze beter bestand zijn tegen omgevingsfactoren en fysieke schade. Ze hebben ook het vermogen om licht van beide kanten te absorberen, wat de energie-efficiëntie verhoogt, met name in gebieden met reflecterend licht zoals bij water of sneeuw.

Prijs per Watt-piek (Wp)

De kosten per Wattpiek, de eenheid voor het vermogen van zonnepanelen, liggen in Nederland gemiddeld tussen € 1,40 en € 2,50. Panelen met een capaciteit van 200 Wp kunnen ongeveer € 4.000 kosten, terwijl die met een hogere capaciteit van 400 Wp ongeveer € 6.000 kunnen bedragen.

Kwaliteitsmerken en garanties

Bij het aankopen van zonnepanelen kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor bekende merken zoals LG, SunPower en Solarwatt, ondanks hun relatief hogere kosten. Deze fabrikanten worden gerespecteerd om hun uitstekende kwaliteit en betrouwbaarheid. Garanties spelen een essentiële rol bij het aanschaffen, maar het is eveneens belangrijk om de reputatie en historie van de producent in overweging te nemen. Deze factoren beïnvloeden de lange termijn waarde en de betrouwbaarheid van de garantie.

Prijsindicaties voor A-kwaliteit zonnepanelen

De kosten voor een set van 20 hoogwaardige zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van het type paneel en de capaciteit. Gemiddeld liggen deze kosten voor een set van 20 panelen, inclusief installatie, tussen ongeveer €7.959 en €10.309. Echter, voor sommige situaties, zoals een groter huishouden met een hoger energieverbruik, kan de prijs hoger zijn, vooral als speciale omvormers zoals die met optimizers nodig zijn. In zo’n situatie kan de gemiddelde prijs van een set van 20 zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, rond de €12.600 liggen, exclusief BTW​​​​​​.

Kosten van de omvormer

Bij de aanschaf van een set van 20 zonnepanelen in 2023 is het belangrijk om de kosten van de omvormer te overwegen. De prijs voor een omvormer voor een set van 20 panelen ligt gemiddeld tussen €500 en €1.500, afhankelijk van het vereiste vermogen, het type en het merk van de omvormer. Deze prijsindicatie is exclusief BTW maar inclusief installatiekosten.

Montage en installatiekosten

De montage- en installatiekosten zijn gewoonlijk inbegrepen in de totale kostprijs van een set van 20 zonnepanelen. Deze kosten kunnen echter variëren op basis van de complexiteit van de installatie en het type omvormer. Voor een set van 20 zonnepanelen, inclusief zonnepanelen, omvormer en montage, liggen de gemiddelde prijzen tussen €12.000 en €12.600, exclusief BTW.

Subsidies en belastingvoordelen

In Nederland zijn er in 2023 geen landelijke subsidies voor zonnepanelen, maar de afschaffing van het btw-tarief op zonnepanelen biedt een significante besparing. Dit verlaagt de netto kosten van een systeem van 20 zonnepanelen, wat de investering financieel aantrekkelijker maakt.

Terugverdientijd

De terugverdientijd voor een set van 20 zonnepanelen kan variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar. Deze periode is afhankelijk van factoren zoals de elektriciteitsprijzen, de locatie en het specifieke energieverbruik van het huishouden. Met een grotere set zonnepanelen kan een hogere jaarlijkse besparing worden gerealiseerd vanwege de toegenomen energieopbrengst. Hoe hoger het verbruik, hoe sneller de panelen terugverdiend zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws