Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De kosten voor 4 zonnepanelen bestaan uit verschillende onderdelen: De aanschaf, de montage, subsidies en belastingvoordelen. De kosten voor het aanschaffen en installeren van vier zonnepanelen liggen tussen de €2.889 en €3.689, inclusief installatie en omvormer.

Hoe komen we aan deze informatie?

De kosten van zonnepanelen kunnen sterk variëren, afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Hier volgt een diepgaande blik op deze kosten:

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Gemiddelde prijs per paneel

De gemiddelde prijs voor een zonnepaneel in 2023, inclusief installatie, bedraagt ongeveer €500. Dit bedrag kan echter sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type paneel, merk, en de keuze voor de omvormer​.

Soorten zonnepanelen

De drie meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn dunne film, polykristallijn en monokristallijn:

  • Dunne film panelen
    Deze zijn bekend om hun lagere kosten en flexibiliteit. Ze zijn minder efficiënt dan andere soorten zonnepanelen en vereisen daarom meer oppervlakte voor dezelfde energieopwekking. Hun prestaties zijn beter in lage lichtomstandigheden en hoge temperaturen.
  • Polykristallijn panelen
    Deze panelen zijn gemaakt van meerdere kristallen en zijn meestal blauw van kleur. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar ook goedkoper. Ze bieden een goede balans tussen prijs en efficiëntie.
  • Monokristallijn panelen
    Deze panelen zijn gemaakt van één kristalstructuur, wat ze efficiënter maakt in het omzetten van zonlicht in energie. Ze zijn doorgaans zwart en hebben een hogere prijs, maar bieden de beste efficiëntie en levensduur.

Elk type paneel heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende omstandigheden en budgetten. Het kiezen van het juiste type zonnepaneel hangt af van factoren zoals de beschikbare ruimte, het lokale klimaat, de initiële investeringskosten en de gewenste energieopbrengst.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn een geavanceerde categorie in de zonnepanelenmarkt en staan bekend om hun duurzaamheid en efficiëntie. Ze hebben een gemiddelde prijs van ongeveer €800 per paneel. Wat deze panelen uniek maakt, is hun constructie: ze bestaan uit twee lagen glas in plaats van de traditionele glas-folie structuur. Dit zorgt voor een hogere weerstand tegen externe invloeden zoals slecht weer of mechanische schade.

De dubbelzijdige opvang van licht is een ander onderscheidend kenmerk van glas-glas zonnepanelen. Dit betekent dat ze zonlicht kunnen opvangen van beide zijden van het paneel, wat de efficiëntie verhoogt, vooral in gebieden met veel reflecterend licht, zoals in de buurt van water of sneeuw.

Daarnaast hebben glas-glas zonnepanelen vaak een langere levensduur en betere garantievoorwaarden in vergelijking met traditionele zonnepanelen. Deze langere levensduur en verhoogde efficiëntie kunnen de hogere initiële kosten op de lange termijn compenseren. Ze zijn ideaal voor installaties waar langdurige prestaties en betrouwbaarheid belangrijk zijn.

Prijs per Watt-piek (Wp)

De kosten per Wp liggen gemiddeld tussen de €1,4 en €2,5. Dit houdt in dat de totale kosten voor een set van 4 zonnepanelen, afhankelijk van hun efficiëntie en kwaliteit, aanzienlijk kunnen variëren

Kwaliteitsmerken en garanties

Het kiezen voor A-merk zonnepanelen zoals LG, AEG, SunPower, en Solarwatt kan een verstandige investering zijn, hoewel deze merken vaak duurder zijn. Garanties zijn belangrijk, maar let op de levensduur van het bedrijf dat de garantie verstrekt​.

Prijsindicaties voor A-kwaliteit zonnepanelen

Voor een beter perspectief, de prijs voor een set van 4 A-kwaliteit panelen met een vermogen van 2165 Wp ligt rond de €2.830. Dit geeft een indicatie van de kosten per paneel in de hogere kwaliteitsklasse​

Kosten van de omvormer

Bij de aanschaf van een set van 4 zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van de omvormer. De prijs van een omvormer voor een zonnepanelensysteem varieert ongeveer tussen de €300 en €3.000. Deze prijsverschillen hangen af van verschillende factoren zoals de kwaliteit (A- of B-merk), het maximale vermogen dat de zonnepaneleninstallatie in totaal kan leveren (hoe hoger het vermogen, hoe duurder), en of de omvormer geschikt is voor binnen- of buitengebruik (buiten is duurder)​

​Voor een zonnepanelensysteem met een vermogen van 2.200 Wp, wat typisch is voor een set van 4 zonnepanelen, liggen de gemiddelde kosten voor een omvormer inclusief plaatsing tussen €700 en €900. Voor systemen met een hoger vermogen, bijvoorbeeld 3.000 Wp, liggen de kosten tussen €750 en €1.000​

Montage en installatiekosten

Voor een set van 4 zonnepanelen in 2023 zijn de montage- en installatiekosten meestal inbegrepen in de totaalprijs van de set. ​

​De exacte kosten kunnen echter verschillen afhankelijk van factoren zoals schaduwval op het dak, wat het gebruik van optimizers noodzakelijk kan maken, of de hoogte van het dak, wat het gebruik van een steiger kan vereisen. Het is aan te raden om specifiek voor uw situatie een offerte aan te vragen om de precieze kosten te bepalen.

Subsidies en belastingvoordelen

Hoewel er geen landelijke subsidie is voor zonnepanelen in 2023, is het btw-tarief op zonnepanelen volledig vervallen, wat leidt tot een aanzienlijke besparing op de aanschafkosten​.

Voor een 4000 Wp zonnepanelensysteem, kunt u ongeveer €2.000 terugkrijgen als u in aanmerking komt voor subsidies en btw-teruggave, wat de netto kosten op €6.000 brengt​.

Terugverdientijd

De terugverdientijd voor een set van vier zonnepanelen is iets minder dan 6 jaar, wat betekent dat de investering in zonnepanelen zichzelf binnen deze periode terugbetaalt​.

Het rendement van de investering in zonnepanelen is gemiddeld zo’n 19,0%, wat aanzienlijk hoger is dan de rente die u zou krijgen van de bank​.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws