Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De kosten voor een set van 6 zonnepanelen bestaan uit verschillende onderdelen: De aanschaf, de montage, subsidies, en belastingvoordelen. De kosten voor het aanschaffen en installeren van zes zonnepanelen liggen gemiddeld op €4.140, inclusief installatie en omvormer, maar exclusief BTW​.

Hoe komen we aan deze informatie?

De kosten van zonnepanelen kunnen sterk variëren, afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Hier volgt een diepgaande blik op deze kosten:

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Gemiddelde prijs per paneel

In 2023 ligt de standaardprijs van een individueel zonnepaneel, inclusief de installatiekosten, rond de €500. Deze kosten kunnen echter aanzienlijk fluctueren op basis van diverse aspecten zoals het soort zonnepaneel, het merk, en de geselecteerde omvormer.

Soorten zonnepanelen

Er zijn voornamelijk drie typen zonnepanelen: dunne film, polykristallijn en monokristallijn:

  • Dunne film panelen
    Deze staan bekend om hun betaalbaarheid en veelzijdigheid. Ze zijn echter minder efficiënt dan andere typen en hebben meer ruimte nodig voor dezelfde energieproductie. Ze presteren beter bij weinig licht en hogere temperaturen.
  • Polykristallijn panelen
    Gemaakt van meerdere kristallen, vaak herkenbaar aan hun blauwe kleur, zijn deze panelen minder efficiënt dan monokristallijn, maar wel voordeliger. Ze vormen een uitstekende keuze qua prijs-kwaliteitverhouding.
  • Monokristallijn panelen
    Deze bestaan uit een enkele kristalstructuur, waardoor ze efficiënter zijn in het omzetten van zonlicht in energie. Ze zijn meestal zwart, duurder, maar bieden de hoogste efficiëntie en levensduur.

Elk type paneel heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende omstandigheden en budgetten. Het kiezen van het juiste type zonnepaneel hangt af van factoren zoals de beschikbare ruimte, het lokale klimaat, de initiële investeringskosten en de gewenste energieopbrengst.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen vormen een geavanceerd segment in de zonne-energiemarkt, bekend om hun robuustheid en hoge rendement. Deze panelen kosten gemiddeld zo’n €800 per stuk. Hun unieke kenmerk is de dubbele glaslaag, in tegenstelling tot de standaard glas-folie constructie, wat ze beter bestand maakt tegen weersinvloeden en fysieke schade.

Een ander opvallend aspect van deze panelen is hun vermogen om licht van beide kanten op te vangen, wat resulteert in een hogere energie-efficiëntie, vooral in reflectieve omgevingen zoals bij water of sneeuw.

Verder bieden glas-glas zonnepanelen doorgaans een langere levensduur en betere garantie dan conventionele panelen, wat de hogere initiële kosten over tijd kan compenseren. Deze panelen zijn bijzonder geschikt voor situaties waarin langdurige betrouwbaarheid en prestatie essentieel zijn.

Prijs per Watt-piek (Wp)

De kosten per Wattpiek (Wp) variëren doorgaans van €1,4 tot €2,5. Voor een set van 6 zonnepanelen kunnen de totale kosten daarom aanzienlijk verschillen, afhankelijk van factoren zoals de efficiëntie en kwaliteit van de panelen. Dit betekent dat de prijs van de zonnepanelen niet alleen bepaald wordt door het aantal panelen, maar ook door de prestaties en de duurzaamheid van elk paneel.​

Kwaliteitsmerken en garanties

Opteren voor topmerken in zonnepanelen, zoals LG, AEG, SunPower, en Solarwatt, kan een slimme keuze zijn ondanks hun hogere prijskaartje. Deze merken staan bekend om hun hoge kwaliteit. Garanties spelen een cruciale rol in de besluitvorming; echter, het is essentieel om rekening te houden met de stabiliteit en levensduur van het bedrijf dat de garantie biedt, aangezien dit de waarde van de garantie op lange termijn beïnvloedt.

Prijsindicaties voor A-kwaliteit zonnepanelen

Voor een set van 6 A-kwaliteit zonnepanelen met een hoger vermogen en efficiëntie, liggen de kosten gemiddeld rond de €5.000. Dit bedrag is inclusief montage, omvormer en overige bijkomende kosten, maar exclusief BTW​.

Kosten van de omvormer

Bij de aanschaf van een set van 6 zonnepanelen is het essentieel om de kosten van de omvormer in overweging te nemen. De prijs van een omvormer voor een zonnepanelensysteem schommelt over het algemeen tussen €300 en €3.000​. Deze variatie is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de kwaliteit van de omvormer (A- of B-merk), het totale vermogen dat de zonnepaneleninstallatie kan leveren, en of de omvormer geschikt is voor binnen- of buitengebruik.

Voor een set van 6 zonnepanelen, inclusief montage en omvormer, varieert de gemiddelde prijs. Een dergelijke set kan gemiddeld €4.140 kosten, inclusief installatie, met prijzen die variëren tussen €3.589 en €5.289 afhankelijk van de specifieke configuratie en merk van de panelen en de omvormer​​. De kosten van de omvormer zelf liggen in dit geval tussen de €600 en €1.000, wat een aanzienlijk deel van de totale kosten van de set uitmaakt.​

Montage en installatiekosten

Bij de aanschaf van een set van 6 zonnepanelen in 2023, zijn de montage- en installatiekosten meestal inbegrepen in de totale kosten van de set. De uiteindelijke kosten kunnen echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de noodzaak van optimizers of power optimizers, het type dak (plat of schuin), de installatie van de omvormer, het aanleggen van bekabeling, en eventuele aanpassingen aan de meterkast. Voor platte daken kan er bijvoorbeeld een onderconstructie of ballast nodig zijn om de zonnepanelen correct te installeren en vast te houden​​. Het is aan te raden om een specifieke offerte aan te vragen voor uw situatie om de exacte kosten te bepalen.

Subsidies en belastingvoordelen

Hoewel er geen landelijke subsidie is voor zonnepanelen in 2023, is het btw-tarief op zonnepanelen volledig vervallen, wat leidt tot een aanzienlijke besparing op de aanschafkosten​.

Voor een 4000 Wp zonnepanelensysteem, kunt u ongeveer €2.000 terugkrijgen als u in aanmerking komt voor subsidies en btw-teruggave, wat de netto kosten op €6.000 brengt​.

Terugverdientijd

De terugverdientijd voor een set van zes zonnepanelen ligt momenteel gemiddeld rond de 7 jaar, wat beïnvloed wordt door factoren zoals de afbouw van de salderingsregeling​​. Dit houdt in dat de investering in deze zonnepanelen zich binnen deze periode zal terugbetalen. Wat betreft het rendement van de investering, toont een voorbeeld aan dat een gemiddeld gezin hun zonnepaneleninstallatie binnen 5 jaar kan terugverdienen, met een totale winst na 25 jaar (de geschatte levensduur van de installatie) van ongeveer €33.650. Dit brengt het gemiddelde rendement van zonnepanelen op ongeveer 20%, wat aanzienlijk hoger is dan het rendement van een gemiddeld spaarboekje

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws