Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De kosten voor een set van 8 zonnepanelen bestaan uit diverse componenten: de aankoop van de panelen, de montage, mogelijke subsidies en belastingvoordelen. Voor het aanschaffen en installeren van een set van 8 zonnepanelen liggen de kosten gemiddeld tussen €3.999 en €5.799, inclusief installatie en omvormer, maar exclusief BTW.

Hoe komen we aan deze informatie?

De kosten van zonnepanelen kunnen sterk variëren, afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Hier volgt een diepgaande blik op deze kosten:

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Gemiddelde prijs per paneel

In 2023, de gemiddelde kostprijs voor een enkel zonnepaneel, met inbegrip van de montage, is ongeveer €500. Echter, deze prijs kan aanzienlijk variëren afhankelijk van factoren zoals het type paneel, het merk, en het type omvormer dat wordt gekozen.

Soorten zonnepanelen

Er zijn voornamelijk drie typen zonnepanelen: dunne film, polykristallijn en monokristallijn:

  • Dunne film panelen
    Deze zijn populair vanwege hun lagere prijs en aanpasbaarheid. Hun energie-efficiëntie is echter lager vergeleken met andere typen, wat betekent dat ze meer oppervlakte nodig hebben voor dezelfde hoeveelheid energie. Ze presteren beter in omstandigheden met minder licht en bij hogere temperaturen.
  • Polykristallijn panelen
    Gekenmerkt door hun blauwe kleur, zijn deze samengesteld uit meerdere kristallen. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijn panelen maar zijn budgetvriendelijker, en bieden daarmee een goede prijs-efficiëntieverhouding.
  • Monokristallijn panelen
    Deze zijn gemaakt uit één kristal en zijn efficiënter in het omzetten van zonlicht in energie. Ze zijn over het algemeen zwart en prijziger, maar bieden de hoogste efficiëntie en hebben een langere levensduur.

Elk type paneel biedt unieke voordelen, afhankelijk van de installatievoorwaarden, het budget, en de gewenste energieproductie.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen behoren tot de meer geavanceerde categorieën binnen de zonne-energiesector, vooral geprezen om hun duurzaamheid en efficiëntie. Gemiddeld kost een dergelijk paneel ongeveer €800. Deze panelen onderscheiden zich door hun tweelaagse glasconstructie, wat een verbetering is ten opzichte van de traditionele glas-folie samenstelling, waardoor ze beter bestand zijn tegen omgevingsfactoren en fysieke beschadigingen.

Deze panelen hebben ook het vermogen om licht van beide zijden te absorberen, wat hun energie-efficiëntie verhoogt, vooral in omgevingen met reflecterend licht zoals in de buurt van water of sneeuw.

Prijs per Watt-piek (Wp)

De kosten per Wattpiek (Wp) voor zonnepanelen variëren en hangen sterk af van de gekozen paneelsoort en de grootte van de set. Voor een set van 8 zonnepanelen kunnen deze kosten aanzienlijk verschillen, afhankelijk van zowel de efficiëntie als de kwaliteit van de panelen. De prijs van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen €1,4 en €2,5 per Wp.

Kwaliteitsmerken en garanties

Kiezen voor gerenommeerde zonnepaneelmerken zoals LG, AEG, SunPower, en Solarwatt kan een verstandige investering zijn, ondanks hun relatief hogere kosten. Deze fabrikanten zijn bekend om hun superieure kwaliteit. Bij het overwegen van een aankoop zijn garanties van groot belang, maar het is ook belangrijk om de betrouwbaarheid en de historie van de fabrikant in acht te nemen, omdat dit invloed heeft op de effectieve waarde en de geldigheid van de garantie op lange termijn.

Prijsindicaties voor A-kwaliteit zonnepanelen

Voor een set van 8 A-kwaliteit zonnepanelen variëren de kosten aanzienlijk, afhankelijk van het type paneel. De gemiddelde prijs voor 8 zonnepanelen met omvormer en inclusief installatie ligt tussen de €4.000 en €6.500.

Kosten van de omvormer

Bij de aanschaf van een set van 8 zonnepanelen in 2023 is het cruciaal om de kosten van de omvormer mee te nemen. De prijs van een omvormer voor een zonnepanelensysteem ligt gemiddeld tussen €300 en €3.000. Dit is afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de omvormer (A- of B-merk), het maximale vermogen dat de zonnepaneleninstallatie kan leveren, en of de omvormer geschikt is voor gebruik binnen of buiten​​.

Voor een systeem met een maximaal vermogen van 4.000 Wp, wat typisch is voor een set van 8 zonnepanelen, variëren de gemiddelde kosten voor een omvormer inclusief plaatsing tussen €1.100 en €1.350​​. Deze prijs omvat de inkoop van de geschikte omvormer en eventuele leveringskosten, maar andere bijkomende kosten kunnen de totale prijs beïnvloeden.

Montage en installatiekosten

Bij de aanschaf van een set van 8 zonnepanelen in 2023 zijn de montage- en installatiekosten doorgaans inbegrepen in de totale kostprijs van de set. De gemiddelde kosten voor een compleet zonnepanelensysteem van 8 panelen, inclusief installatie, liggen tussen €3.999 en €5.799​​​​. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van het dak, het type omvormer en eventuele extra’s zoals monitoringssystemen. De btw op deze kosten kan teruggevraagd worden bij de belastingdienst, wat een aanvullend voordeel biedt. Het is aanbevolen om een specifieke offerte aan te vragen om de exacte kosten voor uw situatie te bepalen, aangezien deze kunnen variëren op basis van uw specifieke dak- en installatievoorwaarden.

Subsidies en belastingvoordelen

Hoewel er geen landelijke subsidie is voor zonnepanelen in 2023, is het btw-tarief op zonnepanelen volledig vervallen, wat leidt tot een aanzienlijke besparing op de aanschafkosten​.

Voor een 4000 Wp zonnepanelensysteem, kunt u ongeveer €2.000 terugkrijgen als u in aanmerking komt voor subsidies en btw-teruggave, wat de netto kosten op €6.000 brengt​.

Terugverdientijd

De terugverdientijd voor een set van 8 zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 8.2 jaar​​​​​​. Deze periode is een indicatie van hoe snel de investering in zonnepanelen zichzelf terugbetaalt. Het rendement van deze investering is ook gunstig; zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 jaar, en de kosten kunnen worden terugverdiend binnen een periode van 6 tot 8 jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals de elektriciteitsprijzen en beschikbare overheidssubsidies​.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws