Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3000 kWh?

Voor het opwekken van 3000 kilowattuur (kWh), heb je 11 zonnepanelen nodig. Let op: dit is wel een schatting. Hoeveel kWh er opgewekt wordt, verschilt per situatie.

Lees verder >

Let op: in sommige situaties dat 11 zonnepanelen niet genoeg is om 3000 kWh op te wekken.

Het antwoord op de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is namelijk afhankelijk zijn van zaken als schaduw en de hoek waarop je zonnepanelen geplaatst zijn.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 3000 kWh?

Met de volgende formule reken je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt:

Formule: Benodigd kWh per jaar / 285 = het benodigd aantal zonnepanelen

Met deze berekening zijn we ook op het antwoord van 11 panelen voor 3000 kWh gekomen. Namelijk:

Een zonnepaneel wekt gemiddeld per jaar 360 Wattpiek op. Dat is ongeveer 285 kWh. 285 is dan het getal dat je moet gebruiken in de formule; je kijkt hoe vaak 285 in het aantal kWh past. Dan krijg je: 3000 / 285 = het benodigd aantal panelen. Het antwoord is dan 10,5 panelen; afgerond 11.

Installateur die zonnepanelen bevestigd op een dak

Wil jij ook gratis offertes ontvangen voor 11 zonnepanelen?

Via ZonnepanelenWijzer.com kom je snel, eenvoudig en vrijblijvend in contact met meerdere zonnepanelen bedrijven bij jou in de buurt. Zo krijg je deskundig advies en kun je kiezen welke offerte het beste bij jouw situatie past.

Berekenen van aantal zonnepanelen

Stap 1 van 2

1 zonnepaneel levert ongeveer tussen de 300 en 370 WattPiek op.
Hidden
Bij deze berekening word er vanuit gegaan dat 85% van het zonnepaneel de capaciteit effectief word omgezet in energie

Hoe weet ik of 11 zonnepanelen op mijn dak passen?

Er zijn twee manieren om erachter te komen of het benodigd aantal zonnepanelen op jouw dak – of andere plek waar ze komen te liggen – past.

Manier 1: je laat een adviseur langskomen om de situatie te bekijken en uit te laten rekenen hoeveel zonnepanelen er op het dak passen.

Manier 2: je maakt zelf een berekening door de oppervlakte van de zonnepanelen te delen door de oppervlakte van de plek waar de panelen komen te staan. Let goed op de afmetingen. Het kan zomaar zijn dat door de afmetingen van de panelen de volledige oppervlakte niet optimaal benut kan worden.

Een offerte aanvragen voor 11 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com heeft een selectie van de beste zonnepanelen bedrijven in Nederland gemaakt. Door via onze website een offerte aan te vragen, ontvang je dezelfde (vaak dezelfde dag) vrijblijvend 3 tot 5 offertes in je mailbox. Zo weet je meteen de zonnepanelen prijs inclusief installatie. Indien gewenst, kun je contact opnemen met een van de bedrijven om de zonnepanelen aan te schaffen en/of te laten installeren.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Lees ook:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.