Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Voor het opwekken van 3500 kilowattuur (kWh), heb je 13 zonnepanelen nodig. Let op: dit is wel een schatting. Hoeveel kWh er opgewekt wordt, verschilt per situatie.

Lees verder >

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is relatief eenvoudig, maar de uiteindelijke situatie is wel afhankelijk zijn van zaken als de hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen en schaduw. Soms is het zo dat dat 13 zonnepanelen niet genoeg zijn om 3500 kWh op te wekken, terwijl het in theorie wel zou kunnen.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Zo reken je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor 3500 kWh

Hoe zijn we hierboven aan die 13 panelen gekomen? De berekening gaat als volgt:

Formule: Benodigd kWh per jaar / 285 = het benodigd aantal zonnepanelen

Toelichting bij formule:

Een gemiddeld paneel wekt jaarlijks 360 Wattpiek op. Dit komt gemiddeld neer op zo’n 285 kWh per jaar. 285 is dan ook het aantal dat we gebruiken in de formule. De 285 delen we door het benodigd aantal kWh dat je verbruikt.

Installateur die zonnepanelen bevestigd op een dak

Ontvang meteen meerdere offertes voor 13 zonnepanelen

Kom snel, eenvoudig en vrijblijvend in contact met meerdere zonnepanelen adviseurs uit jouw regio. Zo krijg je deskundig advies en kun je kiezen welke offerte het beste bij jouw situatie past. Liever toch geen zonnepanelen? Geen probleem: het is geheel vrijblijvend!

Berekenen van aantal zonnepanelen

Stap 1 van 2

1 zonnepaneel levert ongeveer tussen de 300 en 370 WattPiek op.
Hidden
Bij deze berekening word er vanuit gegaan dat 85% van het zonnepaneel de capaciteit effectief word omgezet in energie

Passen 13 zonnepanelen op mijn dak?

Voordat je deze vraagt kunt beantwoorden, moet je de afmetingen van de zonnepanelen weten. Dit kun je vaak vinden op de website van het bedrijf waar je de panelen koopt. Een belletje en het navragen is ook voldoende om hier achter te komen.

Wanneer je vervolgens ook de afmetingen van je dak (of andere plek waar de panelen komen te liggen) weet, kun je eenvoudig uitrekenen of het allemaal past.

Ook is het natuurlijk mogelijk om een adviseur langs te laten komen om de situatie te bekijken. Hij rekent dan meteen uit hoeveel zonnepanelen er op het dak passen, en wat het geschatte rendement hiervan zal zijn.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Gratis offerte voor 13 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com heeft een selectie van de beste zonnepanelen bedrijven in Nederland gemaakt. Door via onze website een offerte aan te vragen, ontvang je dezelfde (vaak dezelfde dag) vrijblijvend 3 tot 5 offertes in je mailbox. Zo weet je meteen de zonnepanelen prijs inclusief installatie. Indien gewenst, kun je contact opnemen met een van de bedrijven om de zonnepanelen aan te schaffen en/of te laten installeren.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Lees ook:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.