Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Voor het opwekken van 5000 kilowattuur (kWh), heb je 18 zonnepanelen nodig. Let op: dit is wel een schatting. Hoeveel kWh er opgewekt wordt, verschilt per situatie.

Lees verder >

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 5000 kWh op te wekken? In theorie zouden 18 panelen genoeg moeten zijn.

Maar het is ook afhankelijk van zaken als schaduw en de (hellings)hoek en oriëntatie waarop je zonnepanelen liggen.

Zo kan het in sommige situaties zo zijn dat 18 zonnepanelen minder dan 5000 kWh opwekken, en je dus meer panelen nodig hebt.

Stap 1 van 2

1 zonnepaneel levert ongeveer tussen de 300 en 370 WattPiek op.
Hidden
Bij deze berekening word er vanuit gegaan dat 85% van het zonnepaneel de capaciteit effectief word omgezet in energie

Aantal benodigde zonnepanelen voor 5000 kWh

Formule: Benodigd kWh per jaar / 285 = het benodigd aantal zonnepanelen

Met deze formule reken je uit hoeveel panelen je nodig hebt. Op die manier zijn we ook op het antwoord van ’18’ zonnepanelen gekomen voor de vraag hoeveel panelen je nodig hebt om 5000 kWh op te wekken.

Een toelichting bij de bovenstaande formule:

Een gemiddeld paneel wekt jaarlijks 360 Wattpiek op, wat gemiddeld 285 kWh per jaar is. 285 is dan ook het aantal dat we gebruiken in de formule. De 285 delen we door het benodigd aantal kWh dat je verbruikt: 5000 / 285 = 17,54 = 18 zonnepanelen.

Installateur die zonnepanelen bevestigd op een dak

Vrijblijvend offertes van 3 aanbieders, voor 18 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com brengt je gratis en vrijblijvend in contact met tot wel 3 zonnepanelen-aanbieders. Dit is snel, eenvoudig en vrijblijvend. Zo ben je verzekerd van deskundig advies zonder dat je ergens aan vast zit.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

18 zonnepanelen: passen die wel op mijn dak?

Wil je graag zelfvoorzienend zijn en de zonnepanelen het gehele verbruik laten dekken, en zijn 18 zonnepanelen daarvoor genoeg? Dan is het natuurlijk de vraag of 18 zonnepanelen wel op je dak passen. Je kunt een adviseur langs laten komen om de situatie te bekijken. Hij rekent dan meteen uit hoeveel zonnepanelen er op het dak passen, en wat het geschatte rendement hiervan zal zijn.

Ook kun je natuurlijk zelf een schatting maken door de oppervlakte van de zonnepanelen te delen door de oppervlakte van het dak (of andere plek waar de panelen komen de staan of liggen). Let hierbij wel op de afmetingen, want het kan zijn dat door de afmetingen van de panelen de volledige oppervlakte niet optimaal benut kan worden.

Offerte aanvragen voor 18 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com heeft een selectie van de beste zonnepanelen bedrijven in Nederland gemaakt. Door via onze website een offerte aan te vragen, ontvang je dezelfde (vaak dezelfde dag) vrijblijvend 3 tot 5 offertes in je mailbox. Zo weet je meteen de zonnepanelen prijs inclusief installatie. Indien gewenst, kun je contact opnemen met een van de bedrijven om de zonnepanelen aan te schaffen en/of te laten installeren.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Lees ook:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.