Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?

Een recent onderzoek uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de rijksoverheid onthult interessante inzichten over de staat van verduurzaming binnen Nederlandse Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Met slechts 14 procent van de VvE’s die momenteel zonnepanelen heeft geïnstalleerd, lijkt er een groeiende wil te zijn om te verduurzamen, maar concrete plannen blijven vaak achterwege.

Zonnepanelen en verduurzaming

Uit het onderzoek blijkt dat 14 procent van de Nederlandse VvE’s zonnepanelen heeft laten installeren, terwijl maar liefst een kwart van hen plannen heeft om dit in de toekomst te doen. Dit is een bemoedigende stap in de richting van duurzaamheid, aangezien zonnepanelen een significante bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van appartementencomplexen.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Concrete plannen en obstakels

Opvallend is dat 10 procent van de VvE’s concrete plannen heeft om binnen de komende 2 jaar te verduurzamen, terwijl nog eens een kwart van plan is of onderzoek doet naar mogelijke verduurzamingsmaatregelen. Echter, de rest van de VvE’s lijkt geen plannen te hebben of is niet volledig op de hoogte van de mogelijkheden.

VvE-versnellingsagenda en maatregelen

Om VvE’s te ondersteunen in hun streven naar verduurzaming, heeft demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken I&O Research gevraagd onderzoek te doen naar de motivatie en obstakels die appartementseigenaren ervaren. De VvE-Versnellingsagenda, gepresenteerd in september, bevat voorstellen om de verenigingen te helpen, zoals het invoeren van een opstalrecht voor het plaatsen van zonnepanelen op gemeenschappelijke daken.

Financiering

Een interessante bevinding is dat 8 van de 10 appartementseigenaren het een goed idee vinden als de VvE spaart om te verduurzamen. Echter, bijna de helft van de eigenaren geeft aan dat het een grote uitdaging is voor de VvE om de financiering voor verduurzaming rond te krijgen. Dit, gekoppeld aan de bereidheid van eigenaren om maandelijks extra bij te dragen voor verduurzaming, benadrukt de behoefte aan een doordachte financiële planning. Financieren door middel van een lening met rente raden wij af.

Aanwezige maatregelen en toekomstplannen

Hoewel 7 van de 10 appartementseigenaren aangeven dat de VvE maatregelen heeft genomen om te verduurzamen, zoals het aanbrengen van dubbel of triple glas, blijkt uit het onderzoek dat er nog ruimte is voor verdere verbeteringen. Bijna een kwart van de eigenaren geeft aan dat hun VvE plannen heeft voor het plaatsen van zonnepanelen, terwijl 10 procent melding maakt van plannen voor dakisolatie en 9 procent voor triple glas.

Noodzaak tot actie

Het onderzoek toont aan dat hoewel de motivatie voor verduurzaming hoog is onder appartementseigenaren, concrete plannen en acties nog achterblijven binnen veel VvE’s. De mogelijkheden voor verduurzaming en het financiële perspectief lijken cruciale factoren te zijn die eigenaren aanzetten tot actie. Het is duidelijk dat er een dringende noodzaak is voor VvE’s om stappen te ondernemen richting een duurzamere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws