Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
zonnepanelen prijs

Voor heel wat mensen geldt dat ze met het idee spelen om zonnepanelen op het dak van hun woning te plaatsen. Dat hoeft niet te verbazen. De plaatsing van een dergelijk systeem zorgt er in de praktijk dan ook voor dat er kan worden gerekend op heel wat interessante voordelen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de plaatsing van een dergelijk systeem ook een bepaalde investering vereist. Wil jij graag alles te weten komen over de zonnepanelen prijs waar je rekening mee dient te houden? Dan zal de onderstaande informatie je daar meteen alles over vertellen. 

Welke zaken bepalen de zonnepanelen prijs die je moet betalen?

Wanneer je de totale zonnepanelen prijs wil kunnen achterhalen waar je rekening mee dient te houden zal je tot de vaststelling komen dat er op dit vlak behoorlijk wat zaken zijn waar je rekening mee zal willen houden. Wij hebben de verschillende elementen die een invloed uitoefenen op jouw totale zonnepanelen prijs hieronder alvast even op een rijtje gezet. 

1.) Van welkt type zonnepaneel wordt er gebruik gemaakt?

Het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt oefent meteen al een vrij stevige invloed uit op het totale kostenplaatje waar je rekening mee dient te houden. 

Het kopen van goedkope zonnepanelen mag in de basis dan wel zorgen voor een zekere besparing, maar ook het rendement valt daarbij doorgaans een stuk beperkter uit. Dit is geen onbelangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden, in tegendeel. In ieder geval, de gemiddelde aankoopprijs per type zonnepanelen ziet er als volgt uit: 

 • Monokristallijne zonnepanelen kosten gemiddeld 650 euro per paneel;
 • Polykristallijn zonnepanelen kosten gemiddeld 600 euro per paneel; 
 • Dunne film zonnepanelen kosten gemiddeld 400 euro per paneel;

Naast bovenstaande opties zijn er ook nog de zogenaamde glas-glas zonnepanelen. Deze zijn de duurste van de drie, maar bieden je wel het meest optimale rendement over de lange termijn. De gemiddelde aankoopprijs van een dergelijke type zonnepaneel ligt rond de 1.000 euro per stuk. 

2.) De omvormer waar gebruik van wordt gemaakt 

Bij het berekenen van de totale zonnepanelen prijs dient er ook altijd rekening te worden gehouden met de kostprijs van de omvormer. Waar veel mensen geen rekening mee houden is dat een omvormer aanzienlijk sneller stuk gaat dan de zonnepanelen zelf. De gemiddelde levensduur van een omvormer bedraagt 15 jaar. Dit zou dan ook betekenen dat er tijdens de levensduur van zonnepanelen twee omvormers aangekocht dienen te worden. De gemiddelde kostprijs van een omvormer van 4000 Wp (het meest aangekochte exemplaar op de markt) bedraagt zo’n 1.200 euro.

3.) Het merk van de zonnepanelen

De exacte zonnepanelen prijs waar je rekening mee dient te houden wordt in de praktijk eveneens beïnvloed door het merk waarvoor je kiest. Door de jaren heen zijn er zonnepanelen van verschillende merken op de markt verschenen. Deze zonnepanelen vergelijken zal duidelijk maken dat er niet zelden sprake is van behoorlijke prijsverschillen tussen deze verschillende merken. Door hier rekening mee te houden verzeker je jezelf altijd van de laagst mogelijke aankoopprijs. 

4.) De installatiekosten

De totale zonnepanelen prijs wordt tot slot uiteraard ook nog beïnvloed door de installatiekosten. Ondanks het feit dat de plaatsing van een systeem met zonnepanelen op een plat dak het eenvoudigst is liggen de kosten hierbij wel een stukje hoger. Dat is het gevolg van de extra materialen die zijn vereist om de zonnepanelen (onder de juiste hellingshoek) te kunnen plaatsen. Er dient rekening mee te worden gehouden dat de meerprijs in dit geval gemiddeld tussen de 10 en 50 euro per vierkante meter bedraagt. 

Hoeveel bedraagt de prijs zonnepanelen inclusief montage?

De kostprijs die je voor jouw systeem met zonnepanelen moet betalen bestaat uit verschillende onderdelen. Enerzijds is er de aankoop van de vereiste materialen, maar anderzijds is er ook de zogenaamde installatiekosten. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag hoeveel nu precies de prijs zonnepanelen inclusief montage bedraagt. Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag moet er worden gekeken naar de exacte omstandigheden waarvan sprake is. Menig aantal factoren oefenen dan ook een bepaalde invloed uit op deze kosten, namelijk: 

 • Het type dak waarvan sprake is (plat of hellend); 
 • Van welke dakbedekking er gebruik wordt gemaakt;
 • De bereikbaarheid van het dak; 
 • Of er een hoogtewerker is vereist of niet; 

Menig aantal mensen stellen zich de vraag of ze de plaatsing van hun zonnepanelen niet zelf zouden kunnen doen. Op deze manier zou de totale zonnepanelen prijs immers kunnen worden verlaagd. Op zich zou dat inderdaad kunnen, alleen wordt dit in de praktijk niet aangeraden. De plaatsing van een systeem met zonnepanelen is absoluut specialistenwerk. Bovendien is een optimale plaatsing van cruciaal belang om een zo hoog mogelijk rendement te kunnen behalen. Gemiddeld gezien is het zo dat ongeveer 20 procent van de totale zonnepanelen prijs betrekking heeft tot de kosten van de installateur. Voor elke installateur geldt dat hij of zij zelf de kosten voor de plaatsing bepaald. De prijs van zonnepanelen vergelijken tussen verschillende installateurs kan dan ook de moeite waard zijn. Dit vooral wanneer je wil kunnen rekenen op de beste prijs zonnepanelen inclusief montage.

Hoe kan je jouw zonnepanelen prijs berekenen?

Wil je graag de precieze zonnepanelen prijs berekenen waar je rekening mee dient te houden voor jouw (toekomstige) installatie? In dat geval zijn er duidelijk verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Voor elke berekening geldt dat ze net even anders is. Dat is het gevolg van het feit dat elke situatie ook anders is. Om een berekening uit te kunnen voeren dien je dan ook rekening te houden met onder meer: 

 • De hoeveelheid kWh die je wenst op te wekken; 
 • Het aantal zonnepanelen die je wil of kan plaatsen;
 • Het type zonnepaneel waar je gebruik van gaat maken; 
 • De kostprijs van de installateur die je onder de arm gaat nemen; 

Bij de zonnepanelen prijs berekenen is het van cruciaal belang om met de hierboven terug te vinden punten rekening te houden. Merk bovendien ook op dat de kosten van de verschillende soorten zonnepanelen door de jaren heen een flink stuk beperkter zijn geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de investering minder groot is geworden terwijl ook de terugverdientijd aanzienlijk werd ingekort. Dit heeft de plaatsing van zonnepanelen alleen maar interessanter gemaakt. Wil je graag zeer precies kunnen achterhalen hoeveel jouw systeem met zonnepanelen zal kosten? Aarzel dan vooral niet om een zonnepanelen offerte aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws