Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
kosten 8 zonnepanelen

Als je gaat investeren in een zonnepanelensysteem spreekt het voor zich dat je moet bepalen uit hoeveel zonnepanelen dat systeem moet bestaan. Deze keuze wordt gemaakt aan de hand van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan het te verwachten energieverbruik, maar wat bovendien ook te denken van het vermogen waar de zonnepanelen (individueel) over beschikken? Op deze pagina geven we je een zo concreet mogelijk antwoord op de vraag “wat kosten 8 zonnepanelen”. Bovendien staan we uiteraard ook uitgebreid stil bij het rendement dat een dergelijke installatie weet te realiseren zodat je niet voor verrassingen zal komen te staan.

Van welk type zonnepaneel ga je gebruikmaken?

De eerste bepalende factor voor wat het totale kostenplaatje betreft van een zonnepanelensysteem bestaande uit 8 zonnepanelen is natuurlijk het type zonnepaneel waar gebruik van zal worden gemaakt. Hierbij maken we een onderscheid tussen vier verschillende opties. De types zonnepanelen waar een keuze uit kan worden gemaakt staan hieronder voor je opgesomd:

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

  1. Monokristallijne zonnepanelen;
  2. Polykristallijn zonnepanelen;
  3. Dunne film zonnepanelen;
  4. Glas-glas zonnepanelen;

In het bijzonder voor deze laatste geldt dat ze in Nederland eigenlijk opvallend weinig wordt geplaatst. Dat is voornamelijk het gevolg van de vrij hoge kosten die eraan verbonden zijn. Hieronder gaan we dieper in op het prijsverschil van de verschillende zonnepanelen waarna duidelijk zal worden dat de kostprijs per paneel nogal hoger is gelegen in vergelijking met de alternatieven die er op de markt zijn terug te vinden. Dat gezegd hebbende is ook de levensduur echter veel langer.

Met welke kosten moet je rekening houden per type zonnepaneel?

De basis van de kostprijs voor je zonnepanelen set wordt gelegd door het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt. Zoveel zal je inmiddels al wel duidelijk zijn. Wat het prijsverschil tussen de verschillende opties betreft dien je rekening te houden met onderstaande kosten.

  • Gemiddeld 675 euro voor een monokristallijn zonnepaneel;
  • Gemiddeld 600 euro voor een polykristallijn zonnepaneel;
  • Gemiddeld 400 euro voor een dunne film zonnepaneel;

Wil je toch liever opteren voor het beste van het beste en kies je bijgevolg voor glas-glas zonnepanelen? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat je rekening kan houden met een kostprijs van gemiddeld zo’n 1.000 euro per zonnepaneel. Je kan in ruil voor deze investering echter wel rekenen op de best mogelijke levensduur die je van een zonnepaneel kan verwachten.

Wat kosten 8 zonnepanelen inclusief installatie?

De vraag “wat kosten 8 zonnepanelen” is ondertussen al voor een aanzienlijk deel beantwoord. Door de hierboven terug te vinden kosten te vermenigvuldigen met 8 zal je dan ook meteen een goed beeld krijgen van de totale kostprijs voor dit onderdeel van je zonnepanelen set. Dit gezegd hebbende zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij niet alleen aan de kostprijs voor de omvormer, maar wat bovendien ook te denken van de kosten die verbonden zijn aan de installatie? Het merendeel van de mensen plaatst hun zonnepanelen immers niet zelf.

Wat kosten 8 zonnepanelen inclusief installatie? Het is met zekerheid een vraag die je eveneens graag beantwoord wil zien worden wanneer je van plan bent om te gaan investeren in zonnepanelen. Wat dit betreft dien je er rekening mee te houden dat de montagekosten voor systemen met maximaal 8 zonnepanelen in orde van grootte doorgaans rond de 500 euro zijn gelegen. Hou er wel rekening mee dat deze kosten kunnen worden beïnvloed door allerhande factoren, namelijk:

  • De bereikbaarheid van het dak;
  • Het exacte type dak waarvan sprake is;

Is er sprake van een plat dak? Dan is er doorgaans ook extra materiaal vereist welke in de montagekosten zal worden opgenomen. Vaak wordt gezegd dat het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak voordeliger uitvalt, maar dat blijkt in de praktijk lang niet altijd het geval te zijn. Dit net omwille van de extra materiaalkosten die moeten worden gemaakt voor de montage.

Zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden?

Het beantwoorden van de vraag wat kosten 8 zonnepanelen is natuurlijk niet mogelijk zonder ook stil te blijven staan bij de kostprijs van de omvormer. Wat dit betreft dien je in de praktijk rekening te houden met een kostenplaatje variërend van 750 tot 1.200 euro. De reden waarom er sprake is van een dergelijk prijsverschil is terug te vinden in het vermogen dat is vereist. Het vermogen van een installatie met 8 zonnepanelen is namelijk in de praktijk (absoluut) niet altijd hetzelfde. Het spreekt voor zich dat je hier het vermogen van je omvormer zeer nadrukkelijk op dient af te stemmen.

Wil jij er zeker van kunnen zijn dat bijvoorbeeld jouw 8 zonnepanelen set plat dak erin slaagt om het meest optimale rendement te realiseren? Zie dan ook zeker de zogenaamde power optimizers niet over het hoofd. Optimizer zonnepanelen bieden je met zekerheid het meest optimale rendement aan omdat er per zonnepaneel een optimizer wordt geïnstalleerd. Hou er rekening mee dat er hier een kostenplaatje mee gepaard gaat van zo’n 60 euro per power optimizer.

Op welk rendement kan je rekenen bij een 8 zonnepanelen systeem?

De vraag wat kosten 8 zonnepanelen is inmiddels nagenoeg volledig beantwoord. Het is echter natuurlijk ook interessant om even stil te blijven staan bij hetgeen je in de plaats krijgt voor jouw investering. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag wat nu precies het rendement is dat te behalen is met een dergelijk systeem. Wanneer we uitgaan van zonnepanelen van 400 Wp betekent dat dus dat een set met 8 zonnepanelen in staat is om 3.200 Wp op te wekken. Dit komt in de praktijk doorgaans uiteindelijk neer op zo’n 2.816 kWh aan opgewekte energie.

Wanneer je de vraag “wat kosten 8 zonnepanelen incl. montage” beantwoord ziet worden op het internet en de kosten worden afgezet tegen de opbrengsten wordt er echter doorgaans geen rekening gehouden met 2.816 kWh. Dat is het gevolg van het feit dat een optimaal rendement in Nederland per definitie nooit kan worden behaald. Specifiek zou dan ook voor een zonnepanelensysteem bestaande uit 8 zonnepanelen van 400 Wp gelden dat ze in staat is om maximaal 2.752 kWh op jaarbasis te produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws