Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
wat maakt zonnepanelen interessant

De wereld wordt steeds groener en duurzamer. Dit heeft er door de jaren heen heel wat mensen toe aangezet om te investeren in zonnepanelen. In een wereld waarin energie ook steeds duurder wordt is de keuze voor het plaatsen van een systeem met zonnepanelen eigenlijk een no-brainer. Niet alleen creëer je op deze manier een belangrijke meerwaarde voor je woning, daarnaast kunnen ook de torenhoge energiekosten danig worden ingeperkt. Ben jij ook zo benieuwd naar het antwoord op de vraag waarom zonnepanelen nu precies zo interessant zijn? Zou je bovendien ook graag willen weten waar je bij het kopen van zo’n systeem precies rekening mee moet houden? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie die je aantreft hier op deze website!

Waarom zonnepanelen plaatsen? 

Heel wat mensen spelen vandaag de dag met het idee om een zonnepanelen offerte aan te vragen. Dat hoeft ook helemaal niet te verbazen. Er zijn aan het kopen van zonnepanelen dan ook tal van interessante voordelen verbonden. Ben jij ook benieuwd waarom zonnepanelen plaatsen op het dak van jouw woning de moeite waard kan zijn om te overwegen? Wij hebben de belangrijkste voordelen hieronder alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet. 

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

1.) Je kan er ontzettend veel geld mee besparen 

Gebeurtenissen die zich voordoen in de wereld kunnen de energieprijzen danig beïnvloeden. Sowieso zijn de kosten voor gas en elektriciteit door de jaren heen ontzettend hard gestegen. Door te investeren in een systeem met zonnepanelen is het dan ook mogelijk om een mooie besparing te realiseren. De investering is vaak binnen een periode van zo’n 10 jaar terugverdiend. Gelet op het feit dat zonnepanelen over een gemiddelde levensduur beschikken van 25 jaar kan je vervolgens nog rekenen op (minstens) 15 jaar gratis energie. 

2.) Je kan rekenen op milieuvriendelijke energie 

Zonne-energie is één van de belangrijkste vormen van duurzame energie. Dit betekent dat ze goed is voor ons milieu. Op moment van schrijven bieden zonnepanelen ook de meest toegankelijke vorm van groene energie die door particulieren zelf kan worden opgewekt. 

3.) Er wordt een meerwaarde gecreëerd voor je woning 

De zonnepanelen prijs die je betaalt vormt een directe (financiële) meerwaarde voor je woning. Dit niet alleen maar omdat er groene stroom mee kan worden opgewekt. Bovendien mag immers niet vergeten worden dat ook het energielabel van je woning wordt verbeterd. Dit heeft als gevolg dat de waarde van je huis omhoog gaat waardoor de opbrengst bij verkoop zomaar een stuk hoger kan komen te liggen. Bovendien maakt de woningmarkt tegenwoordig zeer vaak duidelijk dat potentiële kopers vooral interesse hebben in woningen die beschikken over een systeem met zonnepanelen. 

4.) Energie kan terug worden geleverd aan het stroomnet

De plaatsing van zonnepanelen zorgt ervoor dat je op meerdere manieren financieel voordeel kan ervaren. In eerste instantie zal je eigen energiefactuur een stuk lager komen te liggen. Dat is echter niet alles. Wekken je zonnepanelen een teveel aan energie op? Dan kan het overschot waarvan sprake is teruggeleverd worden aan het stroomnet. In ruil daarvoor ontvang je een bepaalde vergoeding. Hoeveel die opbrengst precies bedraagt wordt bepaald door de marktsituatie. Toch is dit een mooi stukje extra rendement waar eigenaars van zonnepanelen van kunnen genieten. 

Welke soort zonnepanelen is het interessantst?

Een belangrijke keuze die je moet maken heeft betrekking tot het soort zonnepanelen waar je gebruik van gaat maken. In principe zijn er op de Nederlandse markt vier verschillende opties terug te vinden. Het gaat hierbij om de volgende: 

  • Monokristallijne zonnepanelen;
  • Polykristallijn zonnepanelen; 
  • Amorf silicium zonnepanelen;
  • Glas-glas zonnepanelen;

De eerste twee type zonnepanelen worden over het algemeen bestempeld als de op vlak van prijs-kwaliteit meest interessante opties. Ze vormen dan ook veruit de populairste keuzes onder woningeigenaars. Wat nu precies de verschillen zijn tussen de verschillende soorten zonnepanelen kom je hieronder te weten.

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen? 

De zonnecellen die zijn terug te vinden in monokristallijn zonnepanelen bestaan uit één kristal. Het oppervlak van deze zonnecellen kenmerkt zich door geordende elektroden en heeft een egale zwarte of donker blauwe kleur. Van dit soort zonnepanelen is bekend dat ze het hoogste rendement weet te realiseren. In vergelijking met de polykristallijn exemplaren ligt dat rendement toch een aantal procenten hoger. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat ze duurder zijn in aankoop. 

Hoe interessant zijn polykristallijn zonnepanelen?

Bij polykristallijn zonnepanelen is het zo dat er sprake is van zonnecellen die bestaan uit verschillende grove kristallen. Voor dit type zonnecel geldt dat ze zich kenmerkt door een soort van gebroken schervenpatroon. Wie kiest voor dit type zonnepaneel kan rekenen op een gunstige aankoopprijs gecombineerd met een nog steeds vrij aanzienlijk rendement. 

Waarom kiezen voor amorf zonnepanelen?

Amorf zonnepanelen worden in de praktijk ook wel eens dunne-film zonnepanelen genoemd. Bij het vervaardigen van deze zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde silicium. Dit heeft als gevolg dat er geen kristallen in terug te vinden zijn waardoor ze over een zeer buigzaam karakter beschikken. Voor amorfe zonnepanelen geldt dat ze het minste rendement bieden van de vier opties die beschikbaar zijn. Daar tegenover staat dat de aankoopprijs een stuk gunstiger is. In de praktijk wordt ervoor gekozen om dit type zonnepanelen vooral te plaatsen op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten.

Wat moet je weten over glas-glas zonnepanelen?

De vierde en laatste soort zonnepanelen waar je voor kan kiezen zijn de zogenaamde glas-glas zonnepanelen. Dit is de nieuwste soort die zich tevens kenmerkt door de langste levensduur. Bovendien is het ook zo dat deze zonnepanelen bekend staan om hun uiterst langzame degradatie. Dat betekent dat je als eigenaar kan rekenen op een optimale levensduur. Voor andere zonnepanelen geldt dat ze doorgaans beschikken over een terugval tot 90 procent aan capaciteit na 10 jaar. Na 20 jaar is er nog sprake van een resterende capaciteit van 80 procent. 

Kies je voor glas-glas zonnepanelen? In dat geval is de terugval veel minder groot. Zelfs na een periode van 25 jaar kan je dan ook nog rekenen op heel wat meer kWh’s die kunnen worden opgewekt. Het belangrijkste nadeel van dit type zonnepaneel? De kostprijs. Ze is namelijk veruit het duurst van alle zonnepanelen die op de markt zijn terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws