Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
4 zonnepanelen plat dak

In de regel geldt, hoe kleiner de installatie met zonnepanelen, des te hoger het vermogen moet zijn gelegen. Op deze manier wordt het ook met bijvoorbeeld een kleine 4 zonnepanelen set plat dak toch nog steeds mogelijk om een degelijk rendement te kunnen behalen. Wanneer we in de praktijk even een blik werpen op de mogelijkheden zien we dat het in deze situatie vooral wordt aanbevolen om te opteren voor zonnepanelen met een vermogen van 400 wattpiek. Op moment van schrijven zijn dat zowat de meest krachtige zonnepanelen die er (voor particuliere doeleinden) op de markt zijn terug te vinden. Ondanks het beperkt aantal zonnepanelen is het bij een dergelijk vermogen nog steeds mogelijk om te kunnen rekenen op een geweldige opbrengst.

Wat is het rendement van een 4 zonnepanelen set plat dak?

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar het vermogen waar je op kan rekenen bij een 4 zonnepanelen set plat dak waarbij er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen van 400 wattpiek. Een dergelijke set beschikt over een zogenaamd piekvermogen van 1.600 Wp. Dat gezegd hebbende is het zo dat het hier gaat om een theoretische opbrengst. De kans dat jouw systeem er namelijk in de praktijk in zal slagen om daadwerkelijk 1600 kWh op te wekken is namelijk vrij klein. Dat in het bijzonder als gevolg van het klimaat waar we hier in ons land over beschikken.

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Gemiddelde opbrengst van 1.408 kWh

Heb je gekozen voor een 4 zonnepanelen set plat dak met een totaal (piek)vermogen van 1.600 Wp? Dan zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat er wellicht slechts sprake zal zijn van een opbrengst van zo’n 1.408 kWh. Het spreekt voor zich dat het hierbij gaat om een gemiddelde, want de situatie op elk dak is uniek. Verschillende zaken zoals bijvoorbeeld het type dak, maar ook de hellingshoek evenals de mogelijke schaduwinval van objecten kunnen er namelijk voor zorgen dat de opbrengst (sterk) kan worden beïnvloed. Hier moet dan ook zeker rekening mee worden gehouden.

zonnepanelen plat dak

Hoeveel kost een dergelijke set met 4 zonnepanelen?

Een zeer belangrijke vraag is natuurlijk ook hoeveel zo’n 4 zonnepanelen set plat dak nu precies kost? Wat dit betreft mag je als richtprijs uitgaan van zo’n 4.000 à maximaal 4.900 euro voor een complete installatie. Het gaat hierbij dan dus met andere woorden niet alleen maar om de zonnepanelen, maar ook om de omvormer evenals om de zogenaamde installatiekosten. Let op, er zijn ook wat dit betreft diverse zaken die de kostprijs kunnen beïnvloeden, namelijk:

  • Het type zonnepaneel (kies je voor monokristallijne zonnepanelen of een ander exemplaar?);
  • Of er gebruik moet worden gemaakt van een optimizer of niet;
  • Of het dak door de hoogte alleen met een steiger bereikbaar is of niet;

In het bijzonder bij kleine sets geldt dat er in de praktijk bijzonder vaak wordt gekozen voor het gebruik van zogenaamde optimizer zonnepanelen. Het gaat hierbij dan om zonnepanelen die worden voorzien van een zogenaamde power optimizer. Deze zorgt ervoor dat de opbrengst van elk individueel zonnepaneel ten volle kan worden benut. Dit kan in de praktijk een behoorlijke hoeveelheid extra rendement opleveren. Interessant is dit dus zeker en vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws