Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen vergelijken

Elke dag opnieuw zijn er heel wat mensen die ervoor kiezen om zonnepanelen te kopen. Dat is het gevolg van de steeds duurder wordende energieprijzen. Zonnepanelen laten plaatsen op bijvoorbeeld het dak van je woning zorgt ervoor dat je instant kan rekenen op verschillende voordelen. Niet alleen kan je op deze manier heel wat besparen op je (vaste) energiekosten, daarnaast maak je ook nog eens met absolute zekerheid gebruik van groene energie. Zonnepanelen vergelijken zorgt ervoor dat ook jij in een handomdraai een prima systeem vindt voor jouw woning.

Waar rekening mee houden bij zonnepanelen vergelijken?

De verschillende zonnepanelen vergelijken die op de markt zijn terug te vinden is een absolute must wanneer je finaal willen kunnen rekenen op de voor jou best mogelijke installatie. Door de jaren heen is het aanbod aan mogelijkheden voor wat het kopen van zonnepanelen betreft in ieder geval danig toegenomen. Ben jij van plan om ook een zonnepanelensysteem op je dak te laten plaatsen? Hou dan tijdens het vergelijken zeker rekening met de onderstaande tips: 

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

 1. Controleer grondig het vermogen dat het zonnepaneel weet te realiseren;
 2. Let op het kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten zonnepanelen;
 3. Welk type omvormer is het meest geschikt voor jouw zonnepaneleninstallatie

Het belang van de meest optimale omvormer zonnepanelen mag niet worden onderschat. Er zijn dan ook een aantal vragen waarvan je er goed aan doet om deze altijd aan jezelf te stellen, namelijk:

 • Is het vermogen goed afgestemd op het totale vermogen van de zonnepanelen? 
 • Kan je de opbrengst van de zonnepanelen op een bepaalde manier in het oog houden?
 • Controleer of de omvormer over één of meerdere maximum power-point trackers beschikt;

Bij zonnepanelen vergelijke en dan vooral bij het vergelijken van omvormers zal al snel duidelijk worden dat er ook zoiets bestaat als micro-omvormers. Een dergelijk type omvormer is uitermate geschikt voor situaties waarin er schaduw op de zonnepanelen valt. Zo krijgt elke paneel diens eigen omvormer en kan het rendementsverlies danig binnen de perken worden gehouden.

1.) Let op de verschillende soorten zonnepanelen

Het eerste belangrijke aandachtspunt waar je rekening mee zal willen houden bij zonnepanelen vergelijken heeft te maken met het type paneel waar je gebruik van gaat maken. Wat dit betreft biedt de markt je de mogelijkheid om een keuze te maken uit verschillende opties, namelijk:

 1. Monokristallijne zonnepanelen;
 2. Polykristallijn zonnepanelen;
 3. Dunnefilm zonnepanelen;
 4. Glas-glas zonnepanelen; 

De twee eerst genoemde zonnepanelen zijn in Nederland de vaakst verkozen opties. Dat is het gevolg van het feit dat ze zich kenmerkt door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor de glas-glas zonnepanelen geldt dat ze op moment van schrijven de beste zonnepanelen zijn op de markt, alleen zorgt hun hoge aankoopprijs ervoor dat ze voor veel mensen veel minder betaalbaar zijn. Voor dunnefilm zonnepanelen geldt dat ze omwille van hun flexibele karakter vaak worden bestempeld als zijnde mobiele zonnepanelen. Je vindt ze dan ook niet zo vaak op een dak terug.

2.) Zonnepanelen hebben verschillende afmetingen

Het formaat waar zonnepanelen over beschikken kan in de praktijk danig verschillen. Tijdens zonnepanelen vergelijken zal je dan ook kunnen vaststellen dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen drie verschillende opties. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 • Kleine zonnepanelen hebben als afmetingen 125 x 100 centimeter;
 • Standaard zonnepanelen hebben als afmetingen 165 x 100 centimeter; 
 • Grote zonnepanelen hebben als afmetingen 200 x 100 centimeter; 

Het spreekt voor zich dat het vermogen waar deze zonnepanelen (gemiddeld) over beschikken eveneens sterke verschillen kan vertonen. Wat dit betreft moet je er dan ook rekening mee houden dat er sprake is van:

 • Een vermogen van 150 tot 220 Wp bij kleine zonnepanelen;
 • Een vermogen van 300 tot 400 Wp bij standaard zonnepanelen;
 • Een vermogen van 380 tot 410 Wp bij grote zonnepanelen;

Gezien het verschil in afmetingen is het bovendien eveneens zo dat er ook rekening moet worden gehouden met een verschil in kostprijs. Bij kleine zonnepanelen ligt de startprijs ergens rond de 150 euro per stuk. Bij standaard zonnepanelen is dat 250 euro en voor grote zonnepanelen geldt een vanaf prijs van 350 euro. Met dit verschil in zonnepanelen prijs zal je zeker rekening willen houden.

Hoe moet je de zonnepanelen prijs vergelijken?

Veel mensen kiezen bij zonnepanelen vergelijken automatisch voor de meest goedkope zonnepanelen. Een logische keuze zou je denken, maar in de praktijk is het dat eigenlijk niet. Goedkoop kan namelijk al snel duurkoop worden. Bij het uitvoeren van een vergelijking moet de kostprijs die wordt vermeld bij de verschillende zonnepanelen dan ook altijd in lijn worden gezien met het rendement dat ze weet op te leveren. De meest voordelige zonnepanelen op de markt kopen terwijl deze helemaal niet aan jouw vooropgestelde eisen (en dus de vereiste energieopbrengst) kunnen voldoen heeft eigenlijk maar weinig zin. 

Let bij de zonnepanelen prijs vergelijken dan ook niet alleen maar op de kostprijs van de installatie, maar controleer grondig welke energieopbrengst je daarvoor in ruil krijgt. Gemiddeld gezien is het dan ook zo dat je bij het kopen van een zonnepaneleninstallatie rekening kan houden met de indicatie die wordt gegeven door middel van het onderstaande overzicht:

 1. 1 persoon realiseer een gemiddeld energieverbruik van 2300 kWh op jaarbasis;
 2. 2 personen realiseren een gemiddeld energieverbruik van 3400 kWh op jaarbasis;
 3. 3 personen realiseren een gemiddeld energieverbruik van 4100 kWh op jaarbasis;
 4. 4 personen realiseren een gemiddeld energieverbruik van 4600 kWh op jaarbasis;
 5. 5 personen realiseren een gemiddeld energieverbruik van 5300 kWh op jaarbasis;

Uiteraard zullen de prijzen tussen de verschillende systemen met zonnepanelen sterk afhankelijk zijn van het energieverbruik dat ze weten te compenseren. De zonnepanelen prijs vergelijken zal je dan ook duidelijk maken dat er bij een zonnepaneleninstallatie voor 1 persoon sprake is van een gemiddelde kostprijs van zo’n 5.250 euro. Is er sprake van een installatie voor een huishouden bestaande uit twee personen? Dan loopt die prijs reeds op tot 7.750 euro of meer. 

Zonnepanelen kopen vergelijken is een must! 

Zonnepanelen kopen vergelijken is net omwille van het grote aanbod aan mogelijkheden tegenwoordig een absolute must. Het zomaar kopen van één van de verschillende zonnepanelen op de markt zonder eerst even een grondige vergelijking uit te voeren is nooit een goed idee. Bovendien is het uitvoeren van zo’n vergelijking tegenwoordig een flink stuk eenvoudiger dan vroeger. Wil je niet alleen kunnen rekenen op een interessante prijs voor je zonnepaneleninstallatie, maar wil je tevens kunnen rekenen op een geweldige kwaliteit? Dan zal het uitvoeren van een vergelijking je altijd de weg wijzen naar de voor jou interessantste zonnepaneleninstallatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws