Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In het streven naar een groenere toekomst, staan zonnepanelen in de spotlight als een van de voorlopers op het gebied van duurzame energie. Hoewel het idee van zelfvoorzienend zijn in je energiebehoefte aantrekkelijk is, kan de initiële investering soms ontmoedigend zijn. In deze blog duiken we in de kosten van zonnepanelen inclusief montage, en verkennen we de economische impact op de lange termijn.

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Hoe duur is het kopen en installeren van zonnepanelen?

Het is soms best complex om uit te rekenen hoeveel het kost om zonnepanelen te installeren. Verder op deze pagina vind je verschillende details over berekeningen en hoe het allemaal werkt.

Veel voorkomende situaties

Om het wat eenvoudiger te maken, hebben we voor bepaalde situaties al uitgerekend hoeveel het kost:

De Prijs van zelfvoorziening

De kosten van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van een veelvoud aan factoren zoals het merk, het type, en de capaciteit van de panelen. Een belangrijke factor in de kosten van zonnepanelen is het energievermogen dat een zonnepaneel opwekt, gemeten in Wattpiek (Wp), waarbij de prijs in 2023 gemiddeld tussen € 1,4 en € 2,5 per Wp ligt. De initiële investering omvat niet alleen de prijs van de panelen zelf, maar ook de essentiële apparatuur zoals omvormers die de zonne-energie omzetten in bruikbare elektriciteit. De kosten voor omvormers kunnen gemiddeld variëren tussen € 500 en € 1.500, afhankelijk van het merk en het maximale vermogen in Wattpiek​.

Afhankelijk van de grootte van de installatie en de gekozen leverancier, kunnen de totale kosten voor een complete set van zonnepanelen inclusief omvormer en montage aanzienlijk variëren. Bijvoorbeeld, de kosten voor een complete set van 6 zonnepanelen met omvormer variëren gemiddeld tussen € 3.600 en € 5.300​​, terwijl een set van 10 zonnepanelen gemiddeld rond de € 6.900 kost, inclusief omvormer en installatie​​. In een ander geval, ligt de prijs voor een set van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek tussen € 3.500 en € 5.000, inclusief de kosten voor een omvormer en de installatie van de panelen​​.

Bovendien zijn er ook opties om zonnepanelen te huren, wat een maandelijkse kostenpost met zich meebrengt, of om gebruik te maken van subsidiemogelijkheden die door de overheid worden geboden om de initiële investeringskosten te verminderen. Het is raadzaam om meerdere offertes van verschillende leveranciers te vergelijken om een beter beeld te krijgen van de totale kosten in jouw specifieke situatie.

De kosten

Montage: Een cruciale schakel

De montage is een cruciaal aspect van de installatie van zonnepanelen, en de kosten ervan kunnen variëren op basis van de complexiteit van het project. Het is raadzaam om meerdere offertes van professionele installateurs te vergelijken om een goed beeld te krijgen van wat de montage in jouw specifieke situatie zou kosten.

De totale kosten voor het installeren van zonnepanelen op je dak kunnen uiteenlopen van € 4.400 tot € 25.000, afhankelijk van diverse factoren zoals de omvang van het systeem en de gekozen leverancier​. Een gemiddeld dak met zonnepanelen kost in 2023 ongeveer € 6.200, met een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar​​. De prijs van een zonnepaneelsysteem inclusief omvormer en montage ligt gemiddeld tussen de €3.500 en €5.600, maar kan oplopen tot tussen de €8.500 en €12.500 voor een groter systeem geschikt voor een huishouden met 6 personen​​.

Het is niet alleen de omvang van het systeem die de kosten beïnvloedt, maar ook de complexiteit van de installatie. Factoren zoals de hellingshoek van het dak, de oriëntatie ten opzichte van de zon, en eventuele aanpassingen aan de dakstructuur kunnen de uiteindelijke kosten beïnvloeden.

Om een goed begrip te krijgen van de kosten, is het aan te raden om offertes te verzamelen van verschillende gecertificeerde installateurs die ervaring hebben met het monteren van zonnepanelen in vergelijkbare situaties. Elk installatiebedrijf kan verschillende tarieven hanteren voor de montage, en het is waardevol om deze prijzen te vergelijken om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Financiering en garanties

Daarnaast kunnen financieringsopties zoals de Duurzaamheidslening of de Energiebespaarlening helpen om de initiële kosten te spreiden over een langere periode, waardoor de financiële last van de montage en installatie verminderd wordt.

Het is ook nuttig om na te denken over de garanties die worden aangeboden op de montage en andere onderdelen van het zonnepaneelsysteem. Sommige installateurs bieden uitgebreide garanties die extra zekerheid bieden over de kwaliteit van de installatie en eventuele toekomstige reparaties of onderhoud.

Door grondig onderzoek te doen en meerdere offertes te vergelijken, kun je een beter inzicht krijgen in de kosten die gepaard gaan met de montage van zonnepanelen en een weloverwogen beslissing nemen over deze belangrijke investering in duurzame energie.

Subsidies en Incentives

De overheid en lokale gemeenten bieden vaak subsidies en belastingvoordelen om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Deze financiële incentives kunnen de initiële kosten drastisch verlagen en de toegankelijkheid van zonne-energie voor een breder publiek vergroten. In 2023 is er geen landelijke subsidie voor particulieren bij de aankoop van zonnepanelen, maar er zijn wel enkele lokale subsidies beschikbaar. De overheid stimuleert het gebruik van zonnepanelen verder door het afschaffen van het btw-tarief op zonnepanelen, waardoor er een 0%-tarief geldt vanaf 1 januari 2023​​. Voor zonnepanelen is in 2023 in totaal € 30 miljoen beschikbaar, en de subsidie bedraagt € 125 per kW piekvermogen voor installaties met minimaal een piekvermogen van 15 kW​.

Er zijn ook verschillende financiële regelingen voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers om de aankoop en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening, waarmee je goedkoop geld kunt lenen voor de aankoop en installatie van zonnepanelen​​.

Zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers zijn er bovendien verschillende belastingvoordelen en subsidies beschikbaar:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA): Hiermee mogen zonnepanelenbezitters eenmalig 45,5% van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Via deze regeling kunnen ondernemers tot maximaal 28% van hun investering in zonnepanelen extra aftrekken van hun winst.
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): Deze subsidie bedraagt eenmalig 12,5 cent per Wattpiek voor de aanschaf van zonnepaneleninstallaties.
  • Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++): Grootverbruikers kunnen voor 15 jaar lang een vast bedrag per opgewekte kWh zonne-energie ontvangen.
  • SDE++ subsidie voor nieuwe PVT-panelen: Grootverbruikers kunnen 15 jaar lang een vast bedrag ontvangen per gereduceerd kilogram CO2-uitstoot met nieuwe PVT-panelen, die zowel zonne-energie als zonnewarmte opwekken​​.

Deze belastingvoordelen en subsidies maken de investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijker en dragen bij aan het stimuleren van duurzame energieproductie in Nederland.

Een groene besparing

Op de lange termijn bieden zonnepanelen een kans om aanzienlijk te besparen op je energierekening. Hoewel de exacte besparingen afhankelijk zijn van vele variabelen, kan de investering in zonnepanelen zich na verloop van tijd terugbetalen, waardoor je uiteindelijk profiteert van gratis, groene energie.

De terugverdientijd van zonnepanelen varieert tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van factoren zoals de oriëntatie van de panelen ten opzichte van de zon en schaduwvorming. De gemiddelde terugverdientijd in Nederland is ongeveer 7 jaar, maar dit kan oplopen tot ongeveer 9 jaar voor panelen die in 2023 of later zijn aangeschaft​. MilieuCentraal heeft berekend dat het ongeveer 7 jaar duurt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen als ze in 2023 worden aangeschaft, maar deze periode kan toenemen tot 8,5 jaar in 2025​​.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal panelen, het vermogen van de panelen, de ligging en de hoeveelheid licht en schaduw. Bijvoorbeeld, een huishouden met 4 personen met 16 zonnepanelen op hun dak kan jaarlijks tussen de € 648,- en € 2.678,- besparen, afhankelijk van het tarief dat ze betalen voor stroom​.

Verlagen van energierekening

Je energierekening wordt onmiddellijk aanzienlijk lager na de installatie van zonnepanelen, waardoor je je investering na verloop van tijd terugverdient. Na de terugverdientijd geniet je van vele jaren gratis zonnestroom, wat bijdraagt aan de lange termijn besparingen en het aantrekkelijk maakt om te investeren in zonnepanelen​​.

Verschillende andere factoren kunnen de terugverdientijd en de uiteindelijke besparingen beïnvloeden, zoals de mogelijkheid om de btw terug te vragen tot en met 2022, het 0%-tarief vanaf 2023, het teruglevertarief bij stroomoverschot, en de afbouw van de saldering vanaf 2025. Daarnaast kunnen de afname van de opbrengst van de zonnepanelen over de jaren, het vervangen van de omvormer, en een verwachte stijging van de kWh-prijs ook een rol spelen​​.

Conclusie

De weg naar duurzame energie via zonnepanelen is zeker een overweging waard, ondanks de initiële kosten. Met de beschikbare financiële steun en de belofte van toekomstige besparingen, zijn zonnepanelen niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze, maar ook een economisch verstandige investering op de lange termijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws