Inleiding

Zonnepanelen gaan gemiddeld genomen 25 jaar mee. Tijdens die kwarteeuw krijgen de installaties veel te verduren, alle weersomstandigheden die je kan bedenken passeren dan wel eens. Extreme hitte, vorst, sneeuw, maar ook hagel. Zijn zonnepanelen bestand tegen hagel, moeten eigenaars van zonnepanelen zich zorgen maken bij het kijken naar het weerbericht en zijn er maatregelen die ze beter nemen?

Zijn zonnepanelen bestand tegen hagel?

Het is niet meer dan logisch dat deze vraag al in je opgekomen is. Het is nog niet zo lang geleden dat bijvoorbeeld België geteisterd werd door hevige stormen. 

Geen zorgen, het is niet zo dat de bedrijven die zonnepanelen fabriceren hier nog nooit aan gedacht hebben. Ze doen er alles aan om hun producten tegen allerlei weersomstandigheden te beschermen. 

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen.

Hoe maken ze de panelen bestendig? De zonnecellen in de zonnepanelen worden bedekt door acrylaat of gehard glas. Het is algemeen geweten dat glas-glas panelen iets minder gevoelig zijn voor hagel en harde contacten. Een ander woord voor acrylaat is plexiglas. Het weegt weinig, is lichtdoorlatend en zeer resistent. Gehard glas wordt kwalitatief iets beter beschouwd en is wel vijf maal sterker dan gewoon glas.

Deze maatregel is uiterst belangrijk. Zonnepanelen met blootgelegde zonnecellen (lees: zonder plexiglas of gehard glas) zijn enorm kwetsbaar voor hagel. Ze zouden vrijwel meteen breken en barsten vertonen.

Deze maakt dat zonnepanelen zeker wel bestand zijn tegen hevige hagel en stortbuien. Ze worden veelvuldig op getest op de risico’s. Het antwoord op de vraag is dus eigenlijk volmondig ja.

Naast de hageltest ondergaan zonnepanelen nog heel wat andere testen die de levensduurte en bestendigheid van de zonnepanelen verbeteren:

  • Vochtige hitte test
  • Vochtige vriestest
  • UV-test
  • Lekkage test
  • Isolatie test
  • Robuustheid

Zonnepanelen hageltest

Qua bestendigheid tegen hagel is er een Europese standaard ingevoerd waaraan zonnepanelen moeten voldoen. Wat houdt deze test zoal in?

Ijs- en hagelbollen met een diameter van 80 millimeter worden tegen 140 kilometer per uur afgeschoten richting elf verschillende plekken op de zonnepanelen. Dit soort hagel komt in het Westen van Europa bijna nooit voor. Uiteraard is het de bedoeling dat de panelen intact blijven. Naast het breken door de hagel wordt er ook getest op vocht en of je elektrisch schokken van je zonnepaneel kan krijgen. 

Er wordt onder andere gekeken naar:

  • Vochtlekkage
  • Elektrische isolatie
  • Invloed verschillende temperaturen en opbrengst
  • Prestaties bij schaduw en weinig zonlicht
  • Bestendigheid tegen hagel

Enkele bevindingen: bij zonnepanelen met een lagere hellingsgraad is de kans op schade groter. Logisch ook, aangezien hagel verticaal valt en het contact zo harder is. Bij zonnepanelen met een steilere hellingsgraad wordt de hagel meer afgeketst. 

Tips: zo maak je jouw zonnepanelen sterker

Bang voor extreme weersinvloeden, of woon je in een risicovol gebied? Met onderstaande tips versterk je jouw zonnepanelen:

  • Kies voor zonnepanelen van hoge kwaliteit, met materiaal dat geschikt is tegen hagel. Ga bijvoorbeeld zeker voor glas-glas panelen en bespaar niet op de zonnecellen. Hiermee kan je het meeste verschil maken.
  • Koop een hagelbestendig gaas voor wanneer er onweer voorspeld wordt.
  • Gebruik gehard glas of plexiglas.
  • Kies voor rekken en slagvaste montage. Zo absorbeer je de impact van de hagelinval. 
  • Plaats je zonnepanelen zo steil mogelijk. Een steile hellingshoek verbetert de bestendigheid en weerkaatst de hagel van je panelen af. Op plattere hellingshoeken is de inval en het contactmoment veel harder.
  • Better safe than sorry? Ga voor een wind- en hagelverzekering wanneer deze in de tuin of op een plat dak staan. Zonnepanelen op een schuin dak zijn normaal gedekt door de opstalverzekering. Dan worden ze beschouwd als nagelvast. Bij panelen op een plat dak is hier vaak discussie over, niet elke verzekeraar vindt dat dit dan ook het geval is.

Wat als je zonnepanelen toch beschadigd zijn door hagel?

Dat is uiteraard niet de bedoeling. Zeker als je panelen op voorhand als hagelbestendig zijn verklaard. Geen paniek, dit valt vaak op te lossen met je verzekeraar, installatiebedrijf en fabrikant. Zij kunnen je verder helpen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

Zonneplan@2x
New

Zonneplan

Zonneplan is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en verkoop van zonnepanelen voor zowel particulieren als bedrijven.

2,000 5,000
(Fixed)
download
New

Iedereenzon

Iedereenzon is een initiatief dat zich richt op duurzame energie, vooral zonne-energie. Het bedrijf biedt oplossingen voor zowel particulieren als

(Fixed)
triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)