Zonnepanelen besparing

Benieuwd hoeveel jij kan besparen door het aanschaffen van zonnepanelen? Lees dan vooral verder!

Lees verder >

Geld besparen met zonnepanelen

Wanneer je geld investeert in zonnepanelen, doe je een duurzame investering. Met zonnepanelen wordt schone energie opgewekt. Deze schone energie van de zon is energie die nooit opraakt.

Eigenlijk brengen zonnepanelen alleen maar voordelen met zich mee. Jij bespaart namelijk flink op je energierekening wanneer je een investering doet in zonnepanelen.

zonnepanelen op dak

Hoeveel kan ik besparen wanneer ik zonnepanelen aanschaf?

Het precieze bedrag dat jij kan besparen is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld bespaar je al snel € 762,- per jaar op je energierekening wanneer je 10 zonnepanelen aanschaft.

De kwaliteit van de zonnepanelen die je aanschaft heeft natuurlijk impact op de hoogte van jouw besparing.

Na hoeveel tijd heb ik mijn zonnepanelen terugverdient?

Wanneer je een systeem koopt van bijvoorbeeld 1.000 Wattpiek (Wp), levert deze per jaar ongeveer 850 kWh (85% van het totaal aantal Wp).

Wanneer je dit getal vermenigvuldigd met de prijs van 1 kWh van de energieleverancier, reken je gemakkelijk jouw jaarlijks bespaarde kosten en terugverdientijd uit.

Betaal je bij de leverancier bijvoorbeeld 20 cent per kWh? Dan leveren jouw zonnepanelen je jaarlijks 850 x €0,20 = € 170,- per jaar op.

Stel dat je voor het bovengenoemde systeem van 1.000 Wp inclusief montage € 1.300,- betaald hebt. Dan heb je binnen 7,5 jaar je investering terugverdiend.

Na deze jaren geniet je nog ruim 20 jaar van gratis elektriciteit van jouw zonnepanelen: een prachtig rendement.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Om dit verbruik te dekken heb je ongeveer 4.000 Wp aan zonnepanelen nodig. Om een huishouden een jaar van energie te voorzien zou je dus 4 keer het aantal panelen nodig hebben dat in bovenstaand rekenvoorbeeld wordt gebruikt. Over de panelen is de terugverdientijd hetzelfde als in het voorbeeld.

Geen eigen zonnepanelen, maar toch besparen op je energierekening?

Als je elk jaar van energieleverancier wisselt profiteer je elk jaar van de beste welkomstkortingen. Tegenwoordig is er veel keuze en stap je gemakkelijk over tussen energieleveranciers die enkel groene (zonne)-energie aanbieden!

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.