Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijs: Wat kost het? Wij zetten het op een rij: indicatieprijzen, terugverdientijd, btw-teruggave, subsidies en meer.

Lees verder >

Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen prijs

Wat kosten zonnepanelen in 2023?

In 2023 ligt de gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen tussen de € 3.500,- en € 5.000,-. Dit is de prijs voor een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp), inclusief de kosten voor een omvormer en de installatie van de panelen. De terugverdientermijn bedraagt hierbij gemiddeld 7 jaar.

Let wel, dit is een indicatieprijs. De exacte kosten variëren per situatie. Zo is de prijs afhankelijk van het energiegebruik (het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt), het merk van de zonnepanelen en het vermogen van de panelen (denk ook aan de afmetingen ervan).

Ook zijn er kosten zoals de installatiekosten, die per zonnepanelenbedrijf verschillen.

Voor het ontvangen van een betere indicatieprijs, adviseren we je aan vrijblijvende offerte aan te vragen bij verschillende zonnepanelen bedrijven.

Met de informatie op deze pagina maken we het voor jou mogelijk om een eerste indicatie te maken. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent als je zonnepanelen kopen gaat.

Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >

Goed nieuws: kosten van zonnepanelen dalen de afgelopen jaren

Kijken we naar de trend van de prijzen van zonnepanelen, dan zien we een dalende lijn. Sinds 2020 ligt de gemiddelde prijs van zonnepanelen zelfs op het laagste punt ooit.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je bespaart op de eenmalige aanschafkosten van de panelen, maar ook dat de terugverdientijd korter wordt. Blijven de prijzen dalen, dan ligt de terugverdientijd binnen korte tijd op gemiddeld 5 jaar.

De verwachting is dat deze trend doorzet en de prijzen nog verder dalen. Enkele factoren die hier invloed op hebben is de groeiende markt (meer concurrentie) en de constant beter wordende productietechnologie.

Meer informatie over zonnepanelen prijzen

Waar we hierboven een globaal antwoord geven op de vraag wat zonnepanelen kosten, gaan we hieronder dieper de inhoud in.

Geschatte prijzen van zonnepanelen: overzicht in een tabel

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde prijs en besparing, verdeeld in het elektrisch verbruik van 1 persoon tot en met 6 personen per huishouden. Zo zie je meteen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het gehele elektrische verbruik te dekken.

Personen per huishoudenElektrisch verbruik (kWh) per jaar
Wattpiek (Wp) benodigd*
Aantal panelen (250 Wp) benodigd
Schatting totaalprijs**
Schatting besparing per jaar
12.3002.70011€ 5.100,-€ 527,-
23.4004.00016€ 7.600,-€ 782,-
34.1004.80020€ 9.100,-€ 938,-
44.6005.40022€ 10.200,-€ 1.055,-
55.3006.20025€ 11.700,-€ 1.212,-
65.4006.35026€ 12.000,-€ 1.241,-

*Wordt berekend met de formule kWh / 0,85.
**Inclusief omvormer en installatiekosten.

Hieronder een rekenvoorbeeld:

 • Stel: het huishouden bestaat uit 4 personen. Dit betekent dat het geschatte energieverbruik per jaar 4.600 kWh is.
 • Om dit vermogen op te kunnen vangen met zonnepanelen, moet je ongeveer 5.200 Wp genereren. Hier heb je 22 zonnepanelen voor nodig.
 • De prijs voor dit aantal komt ongeveer uit op € 10.200,-.
 • Hiermee bespaar je jaarlijks zo’n duizend euro en heeft u de totaalkosten er binnen 10 tot 11 jaar uit.

Dit artikel is wellicht ook handig voor jou: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Aantal zonnepanelen

Na het lezen van bovenstaand rekenvoorbeeld en het zien van de tabel, denk je wellicht: 22 zonnepanelen, dat past nooit op mijn dak.

Dat klopt. De meeste huishoudens schaffen het aantal zonnepanelen aan dat op hun dak past, en dat is vrijwel nooit genoeg om het volledige energieverbruik mee op te vangen. Ook op deze manier kun je nog steeds veel winst behalen en binnen aanzienlijke tijd de kosten van de zonnepanelen terugverdienen.

zonnepanelen op dak

Vergelijk de prijzen van zonnepanelen

Het aanschaffen en laten installeren van zonnepanelen kan voor sommigen een duur grapje zijn. Het is goed om dan verschillende offertes van meerdere aanbieders te vergelijken.

Bij de ene zonnepanelen-aanbieder betaal je meer voor de panelen en minder voor het installeren, terwijl je bij de andere verkoper juist goedkopere de zonnepanelen krijgt, maar meer betaalt voor de installateur.

Via ZonnepanelenWijzer.com vergelijk je eenvoudig offertes van meerdere aanbieders bij jou in de buurt. Ontvang gratis tot 5 offertes en vergelijk de zonnepanelen prijzen rustig. Zo bespaar je tot wel 35% op de aanschaf- en installatiekosten van jouw nieuwe zonnepanelen.

Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >

Factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen

Waarom kunnen de aanschaf- en installatiekosten van zonnepanelen zo uiteenlopen per land en per verkoper of aanbieder? Dat ligt aan voornamelijk de volgende factoren:

 • Het soort zonnepanelen dat je aanschaft
 • Het vermogen van de panelen
 • Het type omvormer
 • De installatiekosten
 • En natuurlijk: het aantal zonnepanelen

Factor 1: soort zonnepaneel

Het type zonnepaneel bepaalt voor een groot deel de prijs die je betaalt voor het paneel. Niet alleen komt dit door het verschil in materiaal; ook heeft dit impact op het vermogen van de panelen.

In 2023 zijn er grofweg drie soorten zonnepanelen:

 1. Monokristallijn zonnepanelen
 2. Polykristallijn zonnepanelen
 3. Dunne film zonnepanelen

De eerste twee opties, monokristal en polykristal, zijn beide kristallen. Hierbij heeft de mono-variant een hoger rendement dan de polykristallijn.

Beide kristal-panelen hebben een beter rendement dan dunne film zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen zijn daarom ook minder gewild, maar wel een stuk goedkoper dan mono- en polykristal zonnepanelen.

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Factor 2: vermogen

Het klinkt logisch: hoe meer vermogen een zonnepaneel, hoe duurder hij is. Dit kun je goed vergelijken met bijvoorbeeld de aanschaf van een auto.

Net zoals bij auto’s, hebben ook zonnepanelen gradaties wat betreft het vermogen. Bij zonnepanelen wordt het vermogen weerspiegeld in het maximale vermogen (ook wel piekvermogen) bij optimale omstandigheden.

Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de zonnepanelen. Maar: zonnepanelen met een hoger vermogen, leveren ook meer energie op.

Het meest gekozen vermogen voor een zonnepaneel is 250 Wattpiek.

Factor 3: omvormer

Om opgewekte (zonne-)stroom om te zetten naar stroom die thuis gebruikt kan worden, is een omvormer vereist. Zoals de naam al zegt wordt hiermee de opgewekte stroom ‘omgevormd’ naar bruikbare stroom.

In prijsberekeningen wordt doorgaans altijd prijs van een omvormer meegenomen, maar voor de zekerheid is het altijd goed om hiernaar te informeren.

Heb je geen zin in verrassingen in de prijsopgave? Vraag via ZonnepanelenWijzer.com vrijblijvend een offerte aan bij meerdere (geverifieerde) aanbieders tegelijk.

Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >

De kosten van een zonnepanelen-omvormer zijn niet heel spannend. Waar je wel op moet letten, is het vervangen van de omvormer. Zonnepanelen gaan doorgaans twee keer langer mee dan een omvormer.

 • Een omvormer gaat gemiddeld 11 jaar mee.
 • Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee.

Gedurende de levensduur van zonnepanelen, zal de omvormer dus minimaal één keer vervangen moeten worden.

Aangezien er meerdere soorten omvormers zijn die verschillen in kwaliteit en vermogen, lopen de kosten van een omvormer ook flink uiteen. Je kunt het beste bij de aanbieder waar je zonnepanelen wilt aanschaffen, vragen naar de kosten van een omvormer.

Aan welke kosten moet je denken voor de omvormer?

Heb je 16 zonnepanelen die samen een vermogen van 4.000 Wattpiek genereren? Dan moet je een omvormer nodig hebben die dat vermogen aankan. Voor dit vermogen kost een omvormer zo’n € 1.150,- (exclusief de installatiekosten).

Factor 4: installatie

Plaats je de zonnepanelen zelf, of laat je dit door een ervaren specialist doen? Om kosten te besparen, kun je dit zelf doen. Maar dit raden we sterk af.

Je wilt namelijk dat de zonnepanelen stevig op het dak bevestigd worden en de installatie waterdicht is. Wanneer je voor het eerst en zonder voorkennis zelf zonnepanelen plaatst, kan dit snel misgaan.

Zo kom je voor onnodige schade of defecten te staan, wat je uiteindelijk alleen maar meel geld kost. Laat zonnepanelen daarom altijd door professionals plaatsen.

Qua installatiekosten kun je rekening houden met het volgende: de installatiekosten bedragen doorgaans 1/5e deel uit van de totaalprijs. Vaak zit dit ook gewoon inbegrepen in de totaalprijs die je van zonnepanelen-aanbieders toegestuurd krijgt.

Factor 5: aantal panelen

Klinkt natuurlijk logisch: hoe meer panelen je aanschaft, hoe duurder het wordt.

Ook heeft dit impact op de installatiekosten, want hoe meer zonnepanelen er geplaatst moeten worden, hoe langer de installateurs bezig zijn en hoe meer geld dit jou kost.

Lees ook: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >

Tips om te besparen op zonnepanelen

Of je nou wel of niet een krap budget hebt: besparen is altijd fijn. Er zijn manieren om te besparen bij je aanschaf op zonnepanelen.

Hoe financier in de aankoop van zonnepanelen?

Heb je op dit moment niet genoeg spaargeld om zonnepanelen aan te schaffen, of zoek je naar andere mogelijkheden om de aankoop van je zonnepanelen te financieren? Dat kan op verschillende manieren:

Wat is mijn rendement?

Denk eens aan een rente van 4 procent op je spaarrekening. Dat is in deze tijd ongekend hoog percentage. Maar dat is wel het rendement dat je met zonnepanelen (die op het zuiden gericht zijn) kunt behalen in 2023.

Liggen je panelen richting het oosten of westen, dan is het rendement zo’n 3 procent. Mooi meegenomen, niet?

Wat is mijn terugverdientijd voor zonnepanelen?

Het uitrekenen van de terugverdientijd (de tijd dat de zonnepanelen op jouw dak moeten liggen om genoeg op te leveren om de kosten eruit te kunnen halen) is vrij eenvoudig. Stel:

 1. Je hebt een aantal zonnepanelen dat samen een vermogen van 4.000 Wattpiek oplevert, per jaar.
 2. De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is 85 procent (van de 4.000): dat komt neer op 3.400 kWh.
 3. Vermenigvuldig de 3.400 kWh met de actuele stroomprijs. In 2023 kom je dan uit om zo’n € 800,-.
 4. Dan is de rekensom simpel: kosten aanschaf zonnepanelen / € 800,- = aantal jaar terugverdientijd.
Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >