Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
Gemiddelde prijs zonnepanelen van 2008 tot 2020

Laatst bewerkt op: 15 apr 2024

De gemiddelde prijs van een set zonnepanelen

In 2024 is de prijs van zonnepanelen flink gedaald en des ondanks dat kopen mensen op dit moment niet veel zonnepanelen, terwijl een investering nog steeds interessant is. De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen (gemiddeld huishouden) ligt tussen de € 3.500,- en € 5.000,- (een jaar geleden was dit 7500 euro!!) . Dit is de prijs voor een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp), inclusief de kosten voor een omvormer en de installatie van de panelen. De terugverdientermijn bedraagt hierbij gemiddeld 6 tot 7 jaar (bij een stroomprijs van 35 eurocent per kWh.). Hieronder hebben we een kostenanalyse over de gemiddelde prijs van zonnepanelen over de jaren heen.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Goed om te weten: Een recent onderzoek laat zien dat je duizenden euro’s kunt besparen door meerdere offertes te vergelijken. Er zijn 46 offertes opgevraagd bij diverse installateurs.

Update 2024: Goed nieuws! De salderingsregeling blijft in leven!

Let wel, de hierboven genoemde prijs is een indicatieprijs. De exacte kosten variëren per situatie. Zo is de prijs afhankelijk van het energiegebruik (het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt), het merk van de zonnepanelen en het vermogen van de panelen (denk ook aan de afmetingen ervan). Ook zijn er kosten zoals de installatiekosten, die per zonnepanelenbedrijf verschillen.

Met de informatie op deze pagina maken we het voor jou mogelijk om een eerste indicatie te maken. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent als je zonnepanelen kopen gaat.

Grafiek gemiddelde zonnepanelen prijs in de jaren 2012-2023

Prijsontwikkeling Zonnepanelen door Offerte Adviseur

De verwachting is dat deze trend doorzet en de prijzen nog verder dalen. Enkele factoren die hier invloed op hebben is de groeiende markt (meer concurrentie) en de constant beter wordende productietechnologie.

Goed nieuws: prijsdaling zonnepanelen in de afgelopen jaren

Kijken we naar de trend van de prijzen van zonnepanelen, dan zien we een dalende lijn. Sinds 2020 ligt de gemiddelde prijs van zonnepanelen zelfs op het laagste punt ooit.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je bespaart op de eenmalige aanschafkosten van de panelen, maar ook dat de terugverdientijd korter wordt. Blijven de prijzen dalen, dan ligt de terugverdientijd binnen korte tijd op gemiddeld 5 jaar.

Nog onzekerheid in zonnepanelen land?

Het AD stelt dat mensen onzeker zijn om zonnepanelen te kopen. De volgende vragen worden gesteld: “Wanneer wordt de salderingsregeling afgeschaft? (inmiddels blijft de salderingsregeling in leven!) Hoe zit het met de terugleverkosten? Kan het elektriciteitsnet wel aan?” Hieronder zullen we duidelijk maken dat een investering in zonnepanelen het zeker nog waard is!

Goed om te weten is dat de markt krimpt wat de prijzen juist ten goede komt! Lees in het Parool:

Bedrijven rekenen zo’n 10 tot 25 procent minder voor een installatie vergeleken met vorig jaar zomer. “Een gemiddeld setje zonnepanelen is nu zo’n 4400 euro, dat was rond augustus vorig jaar 6000 euro. Wie toen kocht, was het duurst uit.” Mensen moesten toen soms wel negen maanden wachten totdat de panelen geïnstalleerd werden. Nu kan ieder bedrijf binnen twee weken de taak uitvoeren.

In zonnepanelen land zien we dergelijke berichten vaker die zorgen voor paniek bij consumenten. Zonnepanelen zijn nog steeds zeer interessant. Lees hieronder verder.

Meer informatie over zonnepanelen prijzen

Waar we hierboven een globaal antwoord geven op de vraag wat zonnepanelen kosten, gaan we hieronder dieper de inhoud in.

Laten we beginnen met de prijsopbouw.

Geschatte prijzen van zonnepanelen: overzicht in een tabel

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde prijs en besparing, verdeeld in het elektrisch verbruik van 1 persoon tot en met 6 personen per huishouden. Zo zie je meteen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het gehele elektrische verbruik te dekken.

Personen per huishoudenElektrisch verbruik (kWh) per jaar
Wattpiek (Wp) benodigd*
Aantal panelen (250 Wp) benodigd
Schatting totaalprijs**
Schatting besparing per jaar
12.3002.70011€ 5.100,-€ 527,-
23.4004.00016€ 7.600,-€ 782,-
34.1004.80020€ 9.100,-€ 938,-
44.6005.40022€ 10.200,-€ 1.055,-
55.3006.20025€ 11.700,-€ 1.212,-
65.4006.35026€ 12.000,-€ 1.241,-

*Wordt berekend met de formule kWh / 0,85.
**Inclusief omvormer en installatiekosten.

Schatting totaalprijs zonnepanelen grafiek door Offerte Adviseur

Hieronder een rekenvoorbeeld:

 • Stel: het huishouden bestaat uit 4 personen. Dit betekent dat het geschatte energieverbruik per jaar 4.600 kWh is.
 • Om dit vermogen op te kunnen vangen met zonnepanelen, moet je ongeveer 5.200 Wp genereren. Hier heb je 22 zonnepanelen voor nodig.
 • De prijs voor dit aantal komt ongeveer uit op € 10.200,-.
 • Hiermee bespaar je jaarlijks zo’n duizend euro en heeft u de totaalkosten er binnen 10 tot 11 jaar uit.

Dit artikel is wellicht ook handig voor jou: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Aantal zonnepanelen

Na het lezen van bovenstaand rekenvoorbeeld en het zien van de tabel, denk je wellicht: 22 zonnepanelen, dat past nooit op mijn dak.

Dat klopt. De meeste huishoudens schaffen het aantal zonnepanelen aan dat op hun dak past, en dat is vrijwel nooit genoeg om het volledige energieverbruik mee op te vangen. Ook op deze manier kun je nog steeds veel winst behalen en binnen aanzienlijke tijd de kosten van de zonnepanelen terugverdienen.

Bereken hier je subsidie voordeel

Vergelijk de prijzen van zonnepanelen

Het aanschaffen en laten installeren van zonnepanelen kan voor sommigen een duur grapje zijn. Het is goed om dan verschillende offertes van meerdere aanbieders te vergelijken.

Bij de ene zonnepanelen-aanbieder betaal je meer voor de panelen en minder voor het installeren, terwijl je bij de andere verkoper juist goedkopere de zonnepanelen krijgt, maar meer betaalt voor de installateur.

Via ZonnepanelenWijzer.com vergelijk je eenvoudig offertes van meerdere aanbieders bij jou in de buurt. Ontvang gratis tot 5 offertes en vergelijk de zonnepanelen prijzen rustig. Zo bespaar je tot wel 35% op de aanschaf- en installatiekosten van jouw nieuwe zonnepanelen.

Factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen

Waarom kunnen de aanschaf- en installatiekosten van zonnepanelen zo uiteenlopen per land en per verkoper of aanbieder? Dat ligt aan voornamelijk de volgende factoren:

 • Het soort zonnepanelen dat je aanschaft
 • Het vermogen van de panelen
 • Het type omvormer
 • De installatiekosten
 • En natuurlijk: het aantal zonnepanelen

– Factor 1: soort zonnepaneel

Het type zonnepaneel bepaalt voor een groot deel de prijs die je betaalt voor het paneel. Niet alleen komt dit door het verschil in materiaal; ook heeft dit impact op het vermogen van de panelen.

In 2023 zijn er grofweg drie soorten zonnepanelen:

 1. Monokristallijn zonnepanelen
 2. Polykristallijn zonnepanelen
 3. Dunne film zonnepanelen

De eerste twee opties, monokristal en polykristal, zijn beide kristallen. Hierbij heeft de mono-variant een hoger rendement dan de polykristallijn.

Beide kristal-panelen hebben een beter rendement dan dunne film zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen zijn daarom ook minder gewild, maar wel een stuk goedkoper dan mono- en polykristal zonnepanelen.

– Factor 2: vermogen

Het klinkt logisch: hoe meer vermogen een zonnepaneel, hoe duurder hij is. Dit kun je goed vergelijken met bijvoorbeeld de aanschaf van een auto.

Net zoals bij auto’s, hebben ook zonnepanelen gradaties wat betreft het vermogen. Bij zonnepanelen wordt het vermogen weerspiegeld in het maximale vermogen (ook wel piekvermogen) bij optimale omstandigheden.

Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de zonnepanelen. Maar: zonnepanelen met een hoger vermogen, leveren ook meer energie op.

Het meest gekozen vermogen voor een zonnepaneel is 250 Wattpiek.

– Factor 3: omvormer

Om opgewekte (zonne-)stroom om te zetten naar stroom die thuis gebruikt kan worden, is een omvormer vereist. Zoals de naam al zegt wordt hiermee de opgewekte stroom ‘omgevormd’ naar bruikbare stroom.

In prijsberekeningen wordt doorgaans altijd prijs van een omvormer meegenomen, maar voor de zekerheid is het altijd goed om hiernaar te informeren.

Heb je geen zin in verrassingen in de prijsopgave? Vraag via ZonnepanelenWijzer.com vrijblijvend een offerte aan bij meerdere (geverifieerde) aanbieders tegelijk.

De kosten van een zonnepanelen-omvormer zijn niet heel spannend. Waar je wel op moet letten, is het vervangen van de omvormer. Zonnepanelen gaan doorgaans twee keer langer mee dan een omvormer.

 • Een omvormer gaat gemiddeld 11 jaar mee.
 • Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee.

Gedurende de levensduur van zonnepanelen, zal de omvormer dus minimaal één keer vervangen moeten worden.

Aangezien er meerdere soorten omvormers zijn die verschillen in kwaliteit en vermogen, lopen de kosten van een omvormer ook flink uiteen. Je kunt het beste bij de aanbieder waar je zonnepanelen wilt aanschaffen, vragen naar de kosten van een omvormer.

Aan welke kosten moet je denken voor de omvormer?

Heb je 16 zonnepanelen die samen een vermogen van 4.000 Wattpiek genereren? Dan moet je een omvormer nodig hebben die dat vermogen aankan. Voor dit vermogen kost een omvormer zo’n € 1.150,- (exclusief de installatiekosten).

– Factor 4: installatie

Plaats je de zonnepanelen zelf, of laat je dit door een ervaren specialist doen? Om kosten te besparen, kun je dit zelf doen. Maar dit raden we sterk af.

Je wilt namelijk dat de zonnepanelen stevig op het dak bevestigd worden en de installatie waterdicht is. Wanneer je voor het eerst en zonder voorkennis zelf zonnepanelen plaatst, kan dit snel misgaan.

Zo kom je voor onnodige schade of defecten te staan, wat je uiteindelijk alleen maar meel geld kost. Laat zonnepanelen daarom altijd door professionals plaatsen.

Qua installatiekosten kun je rekening houden met het volgende: de installatiekosten bedragen doorgaans 1/5e deel uit van de totaalprijs. Vaak zit dit ook gewoon inbegrepen in de totaalprijs die je van zonnepanelen-aanbieders toegestuurd krijgt.

Factor 5: aantal panelen

Klinkt natuurlijk logisch: hoe meer panelen je aanschaft, hoe duurder het wordt.

Ook heeft dit impact op de installatiekosten, want hoe meer zonnepanelen er geplaatst moeten worden, hoe langer de installateurs bezig zijn en hoe meer geld dit jou kost.

Lees ook: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Factor 6: extra groepenkast of aanpassingen in de meterkast

Wat velen niet weten is dat je in sommige gevallen (vooral bij oude huizen) de meterkast moet vernieuwen voor de toekomst. Als je toekomst-proof wil zijn moet je eigenlijk nu al een 3 fasen groepenkast hebben. Later kun je daar dan een laadpaal op toevoegen. Je kunt meer informatie opvragen bij je netbeheerder of aan een elektricien. Meer informatie over de kosten van een groepenkast?

Een voorbeeld offerte

Hieronder tref je een voorbeeld offerte. Dit is hoe een goede offerte er uit zou moeten zien. Je vindt er veel informatie, alsook de voorwaarden, garantie en de prijzen die goed zijn gespecificeerd.

De winst uitgerekend voor de kosten van zonnepanelen

In de offerte hierboven ging het om 9 panelen met een vermogen van 3330 Wp. De verwachte opbrengst is 3130 kWh per jaar. Op basis van de huidige kWh prijs bespaar je hiermee 939 euro per jaar! De terugverdientijd is dan 4,8 jaar!

Wat is mijn rendement?

Denk eens aan een rente van 4 procent op je spaarrekening. Dat is in deze tijd ongekend hoog percentage. Maar dat is wel het rendement dat je met zonnepanelen (die op het zuiden gericht zijn) kunt behalen in 2023.

Liggen je panelen richting het oosten of westen, dan is het rendement zo’n 3 procent. Mooi meegenomen, niet?

Wat is mijn terugverdientijd voor zonnepanelen?

Het uitrekenen van de terugverdientijd (de tijd dat de zonnepanelen op jouw dak moeten liggen om genoeg op te leveren om de kosten eruit te kunnen halen) is vrij eenvoudig. Stel:

 1. Je hebt een aantal zonnepanelen dat samen een vermogen van 4.000 Wattpiek oplevert, per jaar.
 2. De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is 85 procent (van de 4.000): dat komt neer op 3.400 kWh.
 3. Vermenigvuldig de 3.400 kWh met de actuele stroomprijs. In 2023 kom je dan uit om zo’n € 800,-.
 4. Dan is de rekensom simpel: kosten aanschaf zonnepanelen / € 800,- = aantal jaar terugverdientijd.

Opbrengst van zonnepanelen per maand. Meer op de pagina: rendement zonnepanelen.

Definities: kosten vs prijzen

Grappig feitje is dat we eigenlijk de term kosten niet goed gebruiken in de volksmond. Kosten maak je, denk bijv. aan de benzinekosten van een auto. Als het gaat om zonnepanelen maak je kosten door bijv. het onderhoud: denk aan de schoonmaak van de panelen. Een nieuwe omvormer na een x aantal jaar zijn ook kosten. De prijzen gaat over de nieuwe aanschaf prijs van vaak een geheel zonnepaneel systeem inclusief omvormer en installatie.

Welke kosten heb ik na de installatie van mijn panelen?

Kort opgesomd kun je dus na de aanschaf van de panelen een x aantal kosten hebben. Hieronder sommen we ze graag op voor je.

 • Schoonmaakkosten (zelf reinigen kost je zo’n 10 – 50 euro per keer; schoonmakers vragen vaak tussen de 5 en 10 euro per paneel per keer)
 • Onderhoudskosten (die zijn er bijna niet, vaak heb je garantie en kun je daarop aanspraak maken)
 • Nieuwe omvormer: omvormers gaan niet evenlang mee als zonnepanelen. Zonnepanelen gaan doorgaans zo’n 25 jaar mee en een omvormer gemiddeld de helft daarvan (12,5 jaar). De kosten van een omvormer verschillen enorm en als je voor kwaliteit gaat kun je zeker op een paar duizend euro rekenen.

In dit artikel lees je nog een belangrijke reden van de daling in de prijzen van pv panelen.

Feiten en cijfers zonnepanelen

Is Nederland goed op weg met het verduurzamen? Kijk hieronder maar! (Nederland is koploper wat betreft zonnepanelen in Europa bron: NOS)

Aantal zonnepanelen per provincie

donut zp door Damian OfferteAdviseur

Aantal zonnepanelen netbeheerders

Kopie van Kopie van donut zp 3.1 door Damian OfferteAdviseur

Tips om te besparen op zonnepanelen

Of je nou wel of niet een krap budget hebt: besparen is altijd fijn. Er zijn manieren om te besparen bij je aanschaf op zonnepanelen.

 • Hoe meer je koopt, hoe goedkoper het is (volumevoordeel). Stem dit dus zeker af met de verkoper.
 • Gebruik maken van de 0% btw regeling nu het nog kan. Vraag nu een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Hoe financier in de aankoop van zonnepanelen?

Heb je op dit moment niet genoeg spaargeld om zonnepanelen aan te schaffen, of zoek je naar andere mogelijkheden om de aankoop van je zonnepanelen te financieren? Dat kan op verschillende manieren:

 • Subsidies vanuit de overheid of gemeente
 • Hogere hypotheek afsluiten (niet doen! Nooit iets kopen waarvoor je het geld niet voor hebt en zeker niet met rente)
 • Energiebespaarlening (niet doen! Nooit iets kopen waarvoor je het geld niet voor hebt en zeker niet met rente)
 • Duurzaamheidslening (niet doen! Nooit iets kopen waarvoor je het geld niet voor hebt en zeker niet met rente)
 • Eigen geld
 • Collectieve inkoopactie
 • Btw teruggave (tegenwoordig: 0% btw!; maak er gebruik van nu het nog kan!)

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws