Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?

Dit jaar staat de zonne-energiemarkt voor een interessante wending, met voorspellingen dat de prijzen van zonnepanelen zullen dalen als gevolg van een overvloed aan productiecapaciteit. Volgens een recent rapport van marktonderzoeksbureau InfoLink zou de gemiddelde prijs van zonnepanelen naar verwachting met maar liefst 20 procent kunnen dalen.

De aanhoudende energiecrisis, vooral aangewakkerd door geopolitieke spanningen zoals de Russische inval in Oekraïne, en een groeiend bewustzijn over hernieuwbare energie in verschillende delen van de wereld, zorgen nog steeds voor een stevige vraag naar zonnepanelen. In 2022 steeg de vraag naar zonnepanelen tot 280 gigawattpiek, wat neerkomt op een indrukwekkende groei van 56,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Toch een mindere groei verwacht

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, wordt verwacht dat de groei van de zonne-energiemarkt dit jaar minder steil zal zijn dan in 2022. De groei van vorig jaar werd grotendeels aangedreven door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, evenals stijgende energieprijzen. Daarom kan worden geconcludeerd dat zonder dergelijke belangrijke gebeurtenissen de marktgroei minder uitgesproken zal zijn. Desalniettemin wordt voorspeld dat de wereldwijde vraag naar zonnepanelen nog steeds zal toenemen, zij het met een lager percentage. Er wordt zelfs een optimistisch scenario geschetst waarin de vraag zou kunnen stijgen tot 398 gigawattpiek.

Toename in productiecapaciteit

Het rapport wijst op een opmerkelijke ontwikkeling in de productiecapaciteit, vooral op het gebied van polysilicium. Aan het einde van 2022 overtrof de totale polysiliciumproductiecapaciteit 500 gigawattpiek. Deze uitbreiding heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de prijzen, met zowel polysilicium als wafers die dieper daalden dan verwacht. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een daling van de gemiddelde prijs van zonnepanelen, van 26,5 dollarcent per wattpiek begin november tot 23,5 dollarcent per wattpiek in januari.

Overschot aan productiecapaciteit blijft bestaan

Met de huidige uitbreidingsplannen wordt verwacht dat er dit jaar een overschot aan productiecapaciteit zal blijven bestaan in de gehele toeleveringsketen. Tegen het einde van dit jaar zal de productiecapaciteit naar verwachting over de grens van 800 gigawattpiek gaan. Deze ontwikkeling kan echter uitdagingen met zich meebrengen voor bepaalde fabrikanten, aangezien de concurrentie toeneemt en verticale integratie en internationale uitbreidingsplannen van grote fabrikanten het speelveld blijven veranderen.

Vertraagde vraag in het eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van elk jaar wordt traditioneel gekenmerkt door een lage vraag in Europa en China. Dit jaar lijkt geen uitzondering te zijn, met een vertraagde vraag als gevolg van verschillende factoren, waaronder hoge voorraden en importheffingen in India. Desondanks wordt verwacht dat de vraag zich geleidelijk zal herstellen naarmate de prijzen in de toeleveringsketen blijven dalen, met een piek in het vierde kwartaal.

Profiteer nu van de gedaalde prijzen

Nu de prijzen van zonnepanelen naar verwachting zullen dalen door overproductie, is het een uitstekende tijd om in duurzame energie te investeren. Voordat je zomaar zonnepanelen aanschaft, is het verstandig om eerst meerdere installateurs te vergelijken. Door te vergelijken bespaar je vaak ook nog eens tot wel 30%. Wil je profiteren van deze gunstige marktomstandigheden? Aarzel dan niet en neem de volgende stap: vraag gratis én vrijblijvend meerdere offertes aan van verschillende zonnepanelenleveranciers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws