Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
zonnepanelen financiering

Laatst bewerkt op: 31 dec 2023

LET OP!! Hieronder staan mogelijkheden om geld te lenen. Wij raden ten strengste af om iets te kopen waar je geen geld voor hebt. Ga dus niet iets kopen wat je niet kunt kopen en vooral als er rente bij komt kijken. Hieronder vind je de mogelijkheden, maar trap in de mooie praatjes van een verkoper of een kredietverstrekker zoals een bank.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Zonnepanelenfinanciering mogelijkheden

Hieronder zet ZonnepanelenWijzer.com de meest voorkomende financieringsmogelijkheden op een rij.

Subsidies voor zonnepanelen vanuit de overheid of gemeente

Mogelijk kun je bij de gemeente een subsidie ​​krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. In de Energiesubsidiewijzer (een website van de Rijksoverheid) staan ​​alle plannen voor energiebesparende maatregelen per stad.

Sluit geen hogere hypotheek af

Je kunt zonnepanelen ook financieren met hypotheken. Dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen.

Extra hypotheek

Bij het aangaan van een hypotheek kun je ook extra geld lenen op basis van je inkomen op basis dat je doorgaans kunt lenen: de maximale grens voor energiebesparende maatregelen is € 9.000. Koop je een woning met een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC 0 of lager, dan kun je soms zelfs 15.000 euro extra lenen. Voorwaarde is een energieprestatiegarantie van 10 jaar.

Sluit geen energiebespaarlening af

Wanneer je van plan bent energiebesparende elementen of materialen aan te brengen in een bestaande woning, dan kun je een Energiebespaarlening afsluiten. Dit geldt ook voor de aanschaf van zonnepanelen. Bij dit type lening mag je dan maximaal driekwart van het leenbedrag investeren in zonnepanelen; de overige 25% moet geïnvesteerd worden in andere (energiebesparende) materialen of maatregelen.

Sluit een duurzaamheidslening af

Een duurzaamheidslening is een lening die aangeboden wordt door de gemeente. Dit zijn leningen voor duurzame maatregelen die je door wilt voeren. De duurzaamheidslening staat bekend om zijn zeer lage rente: in 2021 ligt deze rente rond de 1.60%.

Benieuwd of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt aan haar bewoners? Dat kun je bekijken op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Financier de zonnepanelen met eigen geld: doe dit wél!

Dit heb je vast al overwogen, maar wellicht wil je het geld sparen (zonder rente!) Maar is dat wel slim, of kun je het beter investeren in zonnepanelen? Als je het ons vraagt: investeren! De zonnepanelen prijs is de laatste jaren ook aan het dalen, wat deze keuze alleen maar aantrekkelijker maakt.

Men vergeet snel dat het aanschaffen van zonnepanelen op de lange termijn geld oplevert, omdat je er dagelijks geld mee bespaart. Ook zijn andere financieringsmogelijkheden duurder dan het inleggen van eigen geld. Sluit je bijvoorbeeld een lening af, dan zit daar rente aan gebonden. B

Ook heb je tegenwoordig weinig aan de rente op een spaarrekening. Rekenen we het rendement van zonnepanelen op, dan komt dat overeen met een spaarrente van 6%.

Neem daar de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen bij (8 tot 12 jaar). Trek dat af van de gemiddelde levensduur van zonnepanelen (30 jaar). Dat betekent dat je nog 20 jaar ‘gratis’ energie(winst) overhoudt.

Organiseer een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen

Kijk eens in de omgeving of er meer buurtgenoten van plan zijn zonnepanelen aan te schaffen. Zijn die er? Dan kan je samen een collectieve inkoopactie organiseren. Wanneer je meer zonnepanelen tegelijk aanschaft, kan de je korting krijgt. Bij de meeste aanbieders is de prijs per zonnepaneel namelijk een stuk lager wanneer je er veel tegelijk inkoopt.

BTW terugvragen op aanschaf

Je kunt je bij de Belastingdienst inschrijven als zonne-energie ondernemer. Op die manier kun je BTW terugvragen op de aanschaf van je zonnepanelen. Zo krijg je dus 21% terug op de gemaakte kosten. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws