Zonnepanelen financiering

Je bent van plan om zonnepanelen aan te schaffen, maar zoekt nog een manier om de aanschaf te financieren. Wat zijn je mogelijkheden qua zonnepanelenfinanciering?

Lees verder >

Zonnepanelenfinanciering mogelijkheden

Hieronder zet ZonnepanelenWijzer.com de meest voorkomende financieringsmogelijkheden op een rij.

Subsidies voor zonnepanelen vanuit de overheid of gemeente

Mogelijk kun je bij de gemeente een subsidie ​​krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. In de Energiesubsidiewijzer (een website van de Rijksoverheid) staan ​​alle plannen voor energiebesparende maatregelen per stad.

Sluit een hogere hypotheek af

Je kunt zonnepanelen ook financieren met hypotheken. Dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Bespreek deze mogelijkheden met een hypotheekadviseur, want niet alle kredietverstrekkers bieden deze mogelijkheid aan.

Extra hypotheek

Bij het aangaan van een hypotheek kan je ook extra geld lenen op basis van je inkomen op basis dat u doorgaans kunt lenen: de maximale grens voor energiebesparende maatregelen is € 9.000. Koop je een woning met een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC 0 of lager, dan kun je soms zelfs 15.000 euro extra lenen. Voorwaarde is een energieprestatiegarantie van 10 jaar.

Sluit een energiebespaarlening af

Wanneer je van plan bent energiebesparende elementen of materialen aan te brengen in een bestaande woning, dan kun je een Energiebespaarlening afsluiten. Dit geld ook voor de aanschaf van zonnepanelen. Bij dit type lening mag je dan maximaal driekwart van het leenbedrag investeren in zonnepanelen; de overige 25% moet geïnvesteerd worden in andere (energiebesparende) materialen of maatregelen.

Sluit een duurzaamheidslening af

Een duurzaamheidslening is een lening die aangeboden wordt door de gemeente. Dit zijn leningen voor duurzame maatregelen die je door wilt voeren. De duurzaamheidslening staat bekend om zijn zeer lage rente: in 2021 ligt deze rente rond de 1.60%.

Benieuwd of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt aan haar bewoners? Dat kun je bekijken op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Financier de zonnepanelen met eigen geld

Dit heb je vast al overwogen, maar wellicht laat je jouw spaargeld liever op je geldrekening liggen omdat je bang bent te investeren. Maar is dat wel slim, of kun je het beter investeren in zonnepanelen? Als je het ons vraagt: investeren! De zonnepanelen prijs is de laatste jaren ook aan het dalen, wat deze keuze alleen maar aantrekkelijker maakt.

Men vergeet snel dat het aanschaffen van zonnepanelen op de lange termijn geld oplevert, omdat je er dagelijks geld mee bespaart. Ook zijn andere financieringsmogelijkheden duurder dan het inleggen van eigen geld. Sluit je bijvoorbeeld een lening af, dan zit daar rente aan gebonden.

Ook heb je tegenwoordig weinig aan de rente op een spaarrekening. Rekenen we het rendement van zonnepanelen op, dan komt dat overeen met een spaarrente van 6%.

Neem daar de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen bij (8 tot 12 jaar). Trek dat af van de gemiddelde levensduur van zonnepanelen (30 jaar). Dat betekent dat je nog 20 jaar ‘gratis’ energie(winst) overhoudt.

Organiseer een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen

Kijk eens in de omgeving of er meer buurtgenoten van plan zijn zonnepanelen aan te schaffen. Zijn die er? Dan kan je samen een collectieve inkoopactie organiseren. Wanneer je meer zonnepanelen tegelijk aanschaft, kan de je korting krijgt. Bij de meeste aanbieders is de prijs per zonnepaneel namelijk een stuk lager wanneer je er veel tegelijk inkoopt.

BTW terugvragen op aanschaf

Je kunt je bij de Belastingdienst inschrijven als zonne-energie ondernemer. Op die manier kun je BTW terugvragen op de aanschaf van je zonnepanelen. Zo krijg je dus 21% terug op de gemaakte kosten. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.