Zonnepanelen kopen

Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen in 7 stappen

Als het gaat om zonnepanelen kopen dan is het belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Steeds meer woningen en bedrijfsgebouwen worden voorzien van zonnepanelen in lijn met de verduurzaming en de door de overheid ingezette energietransitie. Er is steeds meer vraag naar energiebesparende oplossingen, maar daardoor krijg je ook steeds groter wordend aanbod, ook op het gebied van zonnepanelen. Dit heeft weer als gevolg dat er verschillen in aanbod en aanbieders ontstaat, qua prijs, kwaliteit van het product en kwaliteit van het installeren.

Kies de juiste zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, dus het is belangrijk om een keuze te maken in welk type panelen je wilt kopen. Deze keuze is sterk afhankelijk van je wensen, het benodigde rendement die de panelen moeten leveren en de beschikbare ruimte die je hebt om de panelen te plaatsen.

 • De meest gangbare zonnepanelen die er in Nederland gebruikt worden noemen we mono en poly, afkortingen van monokristallijn en polykristallijn. Leuk om te weten, maar wat houdt dit precies in? Bij deze betreffende zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium, een stof die met name veel voor komt in zand. Deze silicium cellen kunnen op twee manier worden toegepast in panelen, als monokristallijne zonnecellen of als polykristallijne zonnecellen.

Verschil Monokristallijne vs. Polykristallijne

 • Wat is het verschil tussen deze twee type cellen? Het verschil tussen de cellen is in ieder geval goed te zien. Dat heeft te maken met het productieproces. Wanneer het gaat om polycellen dan wordt het silicium gesmolten en ontstaan er door de ongecontroleerde afkoeling meerdere kristallen (poly = meer). Mono cellen worden juist gecontroleerd gekoeld, waardoor er slechts één kristal ontstaat (mono = één). Dit heeft ook invloed op het uiterlijk van het paneel. Bij zonnepanelen met mono cellen is het paneel mooi zwart. Polykristallijne zonnepanelen zijn meer blauw en je ziet er ook de verschillende kristallen op. Mono zonnepanelen vallen op een zwart dak veel minder op. Ook staan ze esthetisch mooier op daken met een andere kleur. Dat is dan ook één van de redenen dat mensen vaak eerder kiezen voor monokristallijn.
 • Naast een verschil in uiterlijk is er ook een verschil in werking. Mono cellen werken beter bij direct zonlicht, waar poly zonnepanelen juist beter werken bij indirect licht (diffuus). Het verschil in rendement is in Nederland nagenoeg te verwaarlozen. Er is daarentegen wel een verschil. Polykristallijne zonnepanelen behalen een rendement van zo’n 15%, wat inhoudt dat 15% van de elektriciteit die je normaal verbruikt dan opgewekt wordt via zonne-energie. Dat ligt een stuk lager dan bij monokristallijne panelen, simpelweg vanwege het feit dat de toegepaste kristallen zuiverder zijn. Mono zonnepanelen zijn echter weer een stuk duurder, waardoor de het rendement per Euro bij beide type panelen ongeveer op hetzelfde uitkomt.
 • Naast mono en poly zonnepanelen is er ook nog een ander type paneel: amorf. Deze panelen staan ook wel bekend als dunne film zonnepanelen. Bij deze panelen wordt, zoals bij mono en poly, geen gebruik gemaakt van gehele kristallen, maar van silicium poeder. Dit indiceert al een beetje dat amorf zonnepanelen een goedkopere oplossing zijn en dat is inderdaad ook het geval. Het nadeel is echter dat de opbrengst per vierkante meter ook een behoorlijk stuk lager is. Heb je voldoende ruimte tot je beschikking, dan kunnen amorf zonnepanelen best een oplossing zijn. De kosten van het materiaal en het transport zijn laag, waardoor je in totaal geld zou kunnen besparen. Is je ruimte beperkter of heb je panelen nodig die veel zonne-energie opwekken, dan is de keuze voor mono of poly zonnepanelen logischer.

Vergelijk goed de prijzen

Wij Nederlanders houden natuurlijk van koopjes en kortingen. Bij zonnepanelen is dat misschien niet het eerste waar je naar moet gaan kijken, maar toch is het belangrijk om de zonnepanelen prijs van de verschillende aanbieders goed te vergelijken. De prijs alleen moet niet de doorslag geven, maar een goede mix van prijs en kwaliteit is wel degelijk van belang. Door het grote aanbod zijn er steeds meer bedrijven die zich specialiseren in de verkoop en het installeren van zonnepanelen. Hierdoor neemt de kwaliteit van het product en het installeren gestaag toe en loont het dus zeker om de prijzen van de verschillende aanbieders goed te vergelijken.

Bij het vergelijken van de prijzen moet je ook goed kijken naar het type zonnepaneel. Zoals we hierboven al aan hebben gegeven, heb je wat betreft de verschillende soorten panelen de keuze uit mono, poly en amorf. Het is verstandig om eerst eens op basis van die gegevens de prijzen te vergelijken. Welk type zonnepaneel past het beste bij jouw woonsituatie? Bij welk type paneel is de opbrengst per Euro het hoogst? Kijk goed hoeveel KWh je aan opbrengst wilt bereiken en welke kosten hieraan verbonden zijn bij de verschillende panelen. Houd daarbij ook rekening met het beschikbare dakoppervlak en de mate van zon waaraan de panelen blootgesteld worden (weet je nog: mono zonnepanelen zijn het meest geschikt voor direct zonlicht en poly zonnepanelen werken beter bij indirect zonlicht). Het kan best zijn dat je met amorf zonnepanelen het goedkoopst uit bent, maar als je meer panelen aan moet schaffen dan dat je beschikbaar hebt aan dakoppervlak dan heb je er helemaal niets aan.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Je ziet dus, zonnepanelen kopen is niet zomaar iets. Heb je deze eerste keuze goed helder, dan is het belangrijk om de prijzen van de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Net zoals bij ieder consumentengoed kunnen er grote verschillen in prijs zijn. Zonnepanelen met een piekvermogen van 350 Wp kosten gemiddeld zo/n €300 tot €500 en heb je het over een paneel met een piekvermogen van 500 Wp dan variëren de prijzen van €500 tot €700. Bedenk goed dat de scherpte prijs niet altijd de beste optie is. Bij een nieuwe installatie is de prijs van de panelen een onderdeel van het totaalplaatje. Je betaalt ook voor de installatie en bijvoorbeeld een omvormer. Als je voor de panelen nét iets minder betaalt, maar voor de installatie flink meer dan ben je uiteindelijk duurder uit. Ook zaken als kwaliteit, merk en garantie bepalen uiteindelijk de keuze voor de juiste zonnepanelen.

Doe onderzoek naar de kwaliteit van de zonnepanelen

Zoals hierboven al aangegeven is de aanschafprijs zeker een belangrijk punt, maar goedkoop moet uiteindelijk geen duurkoop worden. Doe dus vooral ook goed onderzoek naar de kwaliteit van de zonnepanelen die je aan wilt schaffen. Vergelijk daarbij verschillende merken, maar kijk ook goed naar de kwaliteitseisen die jij zelf aan de panelen stelt. Een bepaald merk zonnepaneel kan best goed uit de bus komen en kan op het internet prima aanbevelingen krijgen, maar levert het betreffende paneel ook voldoende vermogen of rendement?

Om een richtlijn te geven vermelden we vijf merken zonnepanelen die regelmatig getest worden en meerdere malen een aanbeveling hebben gekregen van verschillende instanties. Uiteraard houdt dit niet in dat andere merken niet een prima keuze kunnen zijn. Het juiste merk en de juiste panelen zijn soms ook sterk afhankelijk van je woonsituatie.

Een aantal bekende zonnepanelen merken

De merken die we er graag even voor je uit willen lichten zijn:

 • SunPower
 • AEG
 • Conergy
 • Boviet
 • Longi Solar

SunPower heeft wat betreft rendement de beste zonnepanelen die er op de markt gaat. Als het gaat om duurzaamheid dan staat dit merk bovenaan met een rendement tot wel 22%. Vooral wanneer je ruimte wilt besparen of slechts een beperkte ruimte beschikbaar hebt is dit en prima oplossing, omdat je simpelweg minder zonnepanelen nodig hebt voor het door jou gewenste resultaat. De SunPower zonnepanelen worden geproduceerd door Maxeon Solar Technologies, een bedrijf dat actief is in 35 landen. Ook qua levensduur staan SunPower zonnepanelen hoog aangeschreven. Ze blijven in de loop van de jaren een hoog rendement leveren.

Je kent de slogan vast wel, ‘AEG laat je niet in de steek’. Dat geldt voor je witgoed apparaten maar sinds een aantal jaren ook voor zonnepanelen. Nadat het Duitse bedrijf zich in eerste instantie richtte op het fabriceren van omvormers, maar is in de loop van de tijd ook zonnepanelen gaan produceren die een hoog rendement opleveren. Ga je zonnepanelen kopen, dan zijn de betrouwbare panelen van AEG dus een uitstekende keuze. De panelen van AEG komen zeer goed uit de bus op kwaliteit, betrouwbaarheid en rendement.

Garantie en levensduur zijn alles wanneer het gaat om zonnepanelen. Vandaar dat bij heel veel testen de panelen van Conergy als beste uit de bus komen. De zonnepanelen bieden een rendement tot 18%, wat erg hoog is. Maar daarnaast blijven de panelen ook dit rendement leveren voor langere tijd. Na 25 jaar biedt Conergy nog steeds een garantie van 80% aan vermogen. Daarnaast biedt Conergy een zeer ruimte garantie van 12 jaar.

Ook de zonnepanelen van het Vietnamese merk Boviet bieden een uitstekende oplossing. De panelen hebben een vermogensefficiëntie tot wel 18,5% en ook dit merk biedt een garantie van 12 jaar op de meeste panelen. Het mooie van dit bedrijf is dat ze alle onderdelen van het productieproces in eigen beheer hebben en daardoor snel kunnen schakelen. Zo kunnen aanpassingen voor een nog betere opbrengst direct doorgevoerd worden en zo worden deze zonnepanelen eigenlijk steeds beter.

Wanneer je op zoek bent naar mono zonnepanelen dan is het merk Longi Solar een goede optie. Dit Chinese bedrijf is al jaren actief op de markt en produceert hoogwaardige zonnepanelen. Over het algemeen wordt gezegd dat je beter niet kunt kiezen voor Chinese panelen, maar dat gaat voor dit merk (en ook voor een aantal andere Chinese merken overigens) niet op. Het bedrijf heeft een klein aanbod in zonnepanelen en kan zich daardoor volledig richten op de doorontwikkeling en kwaliteit hiervan. De panelen hebben een vermogen tussen de 300 en 450 Wp en bieden een rendement van 20%.

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Hoeveel energie wil je eigenlijk besparen met jouw aan te schaffen zonnepanelen? En hoeveel panelen heb je dan nodig en heb je hier wel voldoende ruimte voor? Eigenlijk punten die weer samenhangen met hetgeen we hierboven ook al beschreven hebben. De kwaliteitseisen die jij moet stellen aan je zonnepanelen hangen ook weer samen met de ruimte die je beschikbaar hebt voor de plaatsing hiervan.

Alle bovenstaande punten zijn belangrijk om een goede keuze te maken voor het juiste type of merk zonnepaneel, maar het kan best zijn dat jou voorkeur niet de beste oplossing voor je vormt. Heb je een beperkt dakoppervlak beschikbaar voor de plaatsing van zonnepanelen, dan zul je voor merken moeten gaan die een hoog rendement bieden. Hierdoor valt een deel van de zonnepanelen vaak al af.

Belangrijk om eerst goed helder te hebben is wat je totale opbrengst moet worden. Wil je al je elektriciteit opwekken via zonne-energie, dan moet je dus goed kijken wat je jaarlijks aan elektriciteit verbruikt. Kijk daarbij naar je verbruik over meerdere jaren en houd een veiligheidsmarge naar boven aan. Elektrische apparaten kunnen na verloop van tijd meer energie verbruiken en waarschijnlijk zul je in de loop van de komende jaren meer apparaten aanschaffen. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld een airco aanschaffen, dan is het belangrijk om nu al rekening mee te houden.

Wanneer je hebt bepaald hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is het zaak om te gaan kijken naar het beschikbare dakoppervlak dat je hiervoor hebt. Kies het oppervlak dat van de meeste zonuren kan profiteren en bepaal hoeveel zonnepanelen je hier zou kunnen plaatsen. Zonnepanelen met een gemiddelde capaciteit tot zo’n 285 Wp hebben een standaard afmeting van 165 x 100 cm, waar zonnepanelen met een grotere capaciteit een afmeting hebben van 195 bij 100 centimeter.

Het rekensommetje lijkt eenvoudig: je weet wat je opbrengst moet zijn, je hebt je dakoppervlak opgemeten en je weet hoe groot de zonnepanelen zijn die je aan wilt schaffen. Helaas is in dit geval 1 + 1 + 1 geen 3, want je moet ook nog rekening houden met de hellingshoek en de afstand tussen de verschillende rijen panelen. Voor een optimaal rendement moet de hellingshoek van de panelen 35 graden zijn. Bij een schuin dak moet je dus goed gaan kijken wat de hellingshoek van je dak is. Per 5 graden afwijking hierin moet je uitgaan van 1% rendementsverlies. Het is dus wel belangrijk om dit in je rekensom mee te nemen. Bij een plat dak kun je jouw zonnepanelen met een hellingshoek van 35 graden. Dan moet je er echter weer rekening mee houden dat de voorste rij panelen zorgt voor schaduw voor de achterliggende rij. Waar je bij een schuin dak het voordeel hebt dat je de rijen panelen aan kun laten sluiten, moet je bij een plat dak rekening houden met afstand tussen de rijen. Bij een opstelling van de panelen met een hellingshoek van 35 graden moet je anderhalve meter afstand bewaren tussen de panelen. Kies je voor 1 of 2% redementsverlies (vanwege je beschikbare ruimte) dan kun je volstaan met één of met een halve meter.

zonnepanelen kopen advies

Wanneer je rekening hebt gehouden met alle bovenstaande punten (benodigde opbrengst, afmeting van je dak, afmeting van je zonnepanelen, de hellingshoek en de eventuele afstand tussen de panelen), pas dan kun je een goede rekensom maken en kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Heb je voldoende ruimte, dan heb je ook een ruimere keuze uit panelen en en heb je ook veel mogelijkheden om prijzen en merken te vergelijken. Is je ruimte beperkter en heb je panelen nodig die een hoog rendement bieden, dan worden je opties om te vergelijken kleiner.

Zelf zonnepanelen kopen en installeren of dit uitbesteden?

Zelf zonnepanelen kopen kan je financieel een voordeel opleveren. Misschien tref je in jouw regio of via internet wel een aantrekkelijke deal en kun je voordelig jouw zonnepanelen aanschaffen. Maar weet je dan zeker dat je de juiste aankoop doet? Misschien niet als je niet alle ins en outs kent met betrekking tot het soort paneel dat je koopt en welke eisen gesteld worden aan de installatie hiervan.

Wanneer je zelf zonnepanelen gaat kopen dan kun je voldoende informatie vinden over de prijs, de kwaliteit en het rendement van de verschillende soorten en merken panelen die er zijn. Je hebt echter niet de jarenlange ervaring die een gerenommeerd installateur wel heeft. Misschien lijken de panelen van jouw keuze de juiste oplossingen, maar het kan ook zijn dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet. Houd daar goed rekening mee.

Naast het zelf kopen van zonnepanelen kun je uiteraard ook zelf je panelen installeren. De eerste factor die bepaald of je dat beter wel of niet kunt doen is je woonsituatie. Op een plat dak leg je gemakkelijker zelf zonnepanelen dan op een schuin dak. Het werken op een plat dak is in eerste instantie veiliger dan op een schuin dak. Je hebt meer bewegingsruimte, kunt gemakkelijker gereedschap en panelen neerzetten en het staat een stuk stabieler. Een schuin dak kan lastig te bereiken zijn en wanneer het dak een steile helling heeft, dan wordt het werken erop een stuk lastiger.

Ook is het belangrijk om de punten die we eerder aangehaald hebben goed in overweging te nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hellingshoek van de zonnepanelen en de benodigde afstand tussen de verschillende rijen.

Doe onderzoek naar subsidiemogelijkheden

De overheid, ook op provinciaal en gemeentelijk vlak, wil heel graag dat we onze huizen verduurzamen. Er zijn daarom ook verschillende regelingen in het leven geroepen om dit te stimuleren en ook wat betreft de aankoop en installatie van zonnepanelen zijn er subsidiemogelijkheden.

De landelijke subsidie op zonnepanelen is inmiddels komen te vervallen, maar provincies en gemeenten willen de aanschaf nog wel steeds stimuleren om zodoende huizen in de regio te laten verduurzamen. De lokale overheden mogen dit echter zelf bepalen en daarom is er landelijk gezien een behoorlijk verschil in regelingen wat dit betreft. Het beste wat je kunt doen is informeren bij jouw provincie of gemeente en kijken of er subsidiemogelijkheden voor je zijn.

Naast subsidies worden er ook allerlei aantrekkelijke regelingen aangeboden. Zonnepanelen kopen, en verduurzaming van je woning in het algemeen, brengt veel kosten met zich mee en niet iedereen heeft daar de financiële middelen. Veel gemeenten bieden een duurzaamheidslening, waarbij je laagdrempelig een lening kan afsluiten tegen een gunstige rente en gunstige condities. Zo hoef je de lening bijvoorbeeld pas terug te betalen bij de verkoop van je huis. Ook geldt er landelijk nog de energiebespaarlening, waarbij sommige lokale overheden een fikse rentekorting bieden.

Een ander voordeel dat je met zonnepanelen hebt is dat je de btw die erover berekend wordt terug kunt vragen via de Belastingdienst. Dat komt al gauw neer op een teruggave van tussen de €1000 en €2500, wat een aanzienlijk voordeel is.

Do’s en (vooral) don’ts bij zonnepanelen kopen

We hebben hierboven al een behoorlijke leidraad gegeven met punten waaraan je moet denken wanneer je zonnepanelen aan wilt schaffen. Toch zijn er nog meer dingen waar je goed stil bij moet staan met betrekking tot de aanschaf en installatie van je panelen.

 • In de media lees en hoor je wel eens berichten over zonnepanelen die brand veroorzaken. In 95% van de gevallen heeft dat niets uit te staan met de zonnepanelen zelf, maar met de installatie ervan. Kies dus altijd voor een betrouwbaar bedrijf met veel ervaring. Wanneer je zelf de installatie van je zonnepanelen voor je rekening neemt, zorg er dan voor dat je dit laat controleren door een deskundige. Naast het gevaar op brand kan een niet deugdelijke installatie ook nog eens voor een verminderde opbrengst zorgen.
 • Onjuiste montage van de zonnepanelen kan ook voor andere problemen zorgen. Wanneer niet de juiste bevestigingsmaterialen gebruikt worden, dan kan het zijn dat de panelen niet goed vast liggen. Bij storm kan dit vervelende situaties opleveren met panelen die losraken of wegwaaien.
 • Zorg er ook voor dat de bekabeling van je installatie in orde is. Het gevaar van brand schuilt hem ook hier in. Door slechte bekabeling kan er een vlamboog ontstaan tussen twee elektroden en het gevolg hiervan kan brand zijn. Wees er dus zeker van dat de bedrading van je installatie helemaal in orde is. Ook moeten er geen meerdere stroomgroepen bij elkaar door één elektrabuis lopen en moeten de bedrading en de stekkers niet in contact met water kunnen komen.
 • Een ander aandachtspunt is de omvormer. Vroeger werd deze direct aangesloten op een stopcontact, bijvoorbeeld op de zolder. Tegenwoordig mag dit niet meer en moet de omvormer een eigen stroomgroep in de meterkast hebben.
 • Wat betreft onderhoud en schoonmaak heb je bij zonnepanelen geen omkijken. Uiteraard kunnen de panelen vies worden door stof en zand, maar een goede regenbui spoelt dat er zo weer vanaf. Ook worden de panelen voorzien van een vuilafstotende coating, wat er over het algemeen voor zorgt dat je installatie schoon blijft. Toch kan er soms onderhoud nodig zijn. De prestaties van de verschillende zonnepanelen kun je meestal inzien via een app. Wanneer je ziet dat een paneel behoorlijk minder opbrengst heeft, dan kan het nodig zijn om het betreffende paneel schoon te maken. Dan kan jaarlijks namelijk enkele procenten aan opbrengst schelen.
 • Een laatste punt dat we nog niet genoemd hebben is de omgeving van je woning. Het is misschien voor de hand liggend, maar voor de zekerheid willen we het toch aangeven. Wanneer er hoge gebouwen of bijvoorbeeld hoge bomen in de buurt van je woning staan, dan kan dit nadelig zijn voor de opbrengst van je zonnepanelen. Staat je dak een deel van de dag in de schaduw, dan straalt er dus als logisch gevolg minder zonlicht op je zonnepanelen. Indien dit een groot deel van de dag het geval is dan kan de conclusie zijn dat jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen.

Kortom

Waar het kortgezegd op neerkomt is ‘weet wat je doet’ en als je daar niet zeker van bent zorg er dan voor dat je je goed laat informeren. Zonnepanelen kopen is niet zomaar iets. Neem de punten uit dit artikel in overweging en kijk wat voor jou de beste oplossing is. Succes!

Het laatste nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.