1. Misleidende offertes

Je kent het wel je bent opzoek naar offertes en je ziet het volgende staan ‘offerte binnen 1 minuut te regelen, een betere deal kan je niet krijgen. Wij als mensen willen geen tijdverspillen en zo snel mogelijk alles geregeld hebben zonder er goed over na te denken of te onderzoeken. Maar is dat wel slim? Bedrijven gebruiken dit soort trucs juist om snel geld van mensen te kunnen krijgen. Het klinkt misschien aantrekkelijk om snel een offerte te ontvangen en het lijkt alsof je een geweldige deal krijgt. Maar vaak zijn deze snelle deals misleidend. Ze spelen in op ons verlangen naar gemak en snelheid, terwijl ze belangrijke informatie achterhouden. De kans is heel groot dat de prijs uiteindelijk niet overeenkomt met de kwaliteit en dan is het opeens geen superdeal meer.

2. Verborgen Kosten


Soms vertellen ze je niet alles over de prijzen. Bijvoorbeeld, ze zeggen niet altijd hoeveel het kost om de zonnepanelen te installeren of om ze te onderhouden. Dan kan het gebeuren dat je ineens geld moet uitgeven dat je niet had verwacht. Het is belangrijk om te weten wat alle kosten zijn voordat je beslist. Dan kom je later niet voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent met je geld.

3. Negeren van Garantievoorwaarden:

Als je de garantievoorwaarden negeert, kan dat problemen veroorzaken als er iets misgaat met je aankoop. Deze voorwaarden vertellen je wat wel en niet gedekt is en wat je moet doen als er een probleem is. Als je ze negeert, loop je het risico om niet te profiteren van de voordelen van de garantie en kan het moeilijk zijn om hulp te krijgen als er iets kapotgaat. Het is dus slim om de voorwaarden goed te lezen en te begrijpen voordat je iets koopt. Zo kun je beter omgaan met problemen in de toekomst en bescherm je jezelf en je investering. Het is belangrijk om dit serieus te nemen bij elke aankoop.

4. Geen Inzicht in Terugverdientijd

Het is belangrijk om te weten hoelang het duurt voordat je je geld terugverdient na de aanschaf van zonnepanelen, ook wel de terugverdientijd genoemd. Deze tijd varieert afhankelijk van verschillende factoren.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

  • Efficiëntie van het systeem: Hoogwaardige zonnepanelen wekken meer energie op en zorgen voor een snellere terugverdientijd. Minder efficiënte panelen doen er langer over.
  • Lokale energieprijzen: Hoge stroomprijzen versnellen de terugverdientijd, terwijl lage prijzen dit vertragen.
  • Subsidies en belastingvoordelen: Overheidssteun kan de kosten verminderen en de terugverdientijd verkorten.
  • Installatiekosten: Hoge installatiekosten, zoals voor dak versterking, verlengen de terugverdientijd.
  • Onderhoud en reparaties: Regelmatige onderhoudskosten kunnen de terugverdientijd beïnvloeden.
  • Zonlicht: In zonnige regio’s wekken panelen meer energie op, wat de terugverdientijd verkort.

Bij het overwegen van zonnepanelen is het slim om op een paar dingen te letten. Vraag offertes aan van verschillende bedrijven en vergelijk deze goed. Zo krijg je een beter idee van hoelang het duurt voordat je je geld hebt terugverdiend en voorkom je onverwachte kosten.

5. Vergeten van Subsidies en Belastingvoordelen

Vergeet niet om te kijken of je subsidies en belastingvoordelen kunt krijgen voor zonnepanelen. De overheid wil dat meer mensen duurzame energie gebruiken en geeft daarom vaak financiële hulp. Dit kan in de vorm van subsidies, waarbij je een deel van de kosten terugkrijgt. Ook zijn er belastingvoordelen, zoals lagere btw op zonnepanelen. Het is belangrijk om te weten welke regelingen er in jouw omgeving zijn. Deze financiële voordelen kunnen de kosten van zonnepanelen flink verlagen, waardoor je minder betaalt en je investering sneller terugverdient. Neem contact op met je gemeente of kijk op overheidswebsites om te zien wat er mogelijk is.

6. Overschatten van de Verwachte Opbrengst

Soms doen verkopers alsof de zonnepanelen veel meer energie gaan opwekken dan ze echt kunnen. Dat kan betekenen dat je uiteindelijk minder bespaart dan je dacht. Daarom is het slim om te vragen om een realistische inschatting van hoeveel energie de zonnepanelen echt gaan produceren. Dit heet een conservatieve schatting. Zo voorkom je dat je teleurgesteld bent als de zonnepanelen niet zo veel energie opleveren als beloofd. Het is belangrijk dat deze schatting in de offerte staat, zodat je het zwart op wit hebt. Zo kun je later altijd terugkijken op wat er beloofd is. Als er geen realistische schatting in de offerte staat, is het slim om te vragen of ze die kunnen toevoegen. Zo weet je zeker dat je een eerlijke deal krijgt en geen verkeerde verwachtingen hebt over de opbrengst van je zonnepanelen.

7. Geen Toekomstige Uitbreidingsmogelijkheden

Denk na over of je je zonnepanelensysteem in de toekomst wilt uitbreiden. Misschien heb je later meer energie nodig, dus is het handig als je systeem kan groeien. Zorg ervoor dat je zonnepaneleninstallatie flexibel is en je later extra panelen kunt toevoegen. Dat noemen ze ook wel modulair of uitbreidt baar. Stel je voor dat je later een elektrische auto hebt of een extra apparaat dat veel stroom verbruikt. Dan wil je misschien meer zonnepanelen om genoeg stroom te hebben. Als je installatie al uitbreidt baar is, hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen. Het is slim om dit mee te nemen in je keuze voor zonnepanelen. Zo ben je voorbereid op eventuele veranderingen in de toekomst en kun je blijven profiteren van zonne-energie.

8. Niet Nakijken van Klantenreviews en Referenties

Vertrouw niet alleen op de informatie van de verkoper. Zoek online naar reviews en vraag om referenties van eerdere klanten om een beter beeld te krijgen van de betrouwbaarheid en kwaliteit van het installatiebedrijf.

9. Gebrek aan klantenservice:

Slechte klantenservice maakt het moeilijk om problemen, onderhoudsverzoeken en garantieclaims op te lossen. Als klanten niet genoeg hulp krijgen, voelen ze zich gefrustreerd en machteloos. Bedrijven moeten begrijpen dat klantenservice erg belangrijk is. Als ze niet snel reageren, niet deskundig zijn of niet willen helpen, verliezen ze klanten en krijgen ze slechte mond-tot-mondreclame. Goede klantenservice is niet alleen reageren op problemen, maar ook proactief klanten helpen en hun vertrouwen versterken door hun behoeften serieus te nemen en snel op te lossen.

10. Niet Controleren op Lokale Regels en Voorschriften

Als je niet controleert of je zonnepanelen voldoen aan de regels in jouw buurt, kan dat problemen opleveren. Denk aan boetes of zelfs het moeten weghalen van de zonnepanelen als ze niet aan de regels voldoen. Elke gemeente heeft zijn eigen regels over waar je zonnepanelen mag plaatsen, hoe ze eruit moeten zien en welke vergunningen je nodig hebt. Het is belangrijk om dit te checken voordat je ze laat installeren. Zo voorkom je gedoe achteraf en kun je zonder zorgen genieten van je zonnepanelen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht