Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen-terugverdientijd

Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

Het uitrekenen van de terugverdientijd is een eenvoudige rekensom. Je hoeft alleen maar uit te rekenen hoeveel stroom de zonnepanelen genereren en dat te vermenigvuldigen met de elektriciteitsprijs.

Vervolgens deel je dit bedrag door de totaalprijs (= aanschaf- en installatiekosten) van de panelen. De uitkomst is het aantal jaar dat je nodig hebt om de totale kosten terug te verdienen.

*Koopwijzer tip

→ Wijzer worden in de prijzen? Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale installateurs. (450+ aangesloten bedrijven)

Een rekenvoorbeeld:

 • Je hebt 12 zonnepanelen op je dak die samen 3960 Wattpiek genereren. Dit zorgt voor ongeveer 3500 kWh stroom.
 • Stel dat de elektriciteitsprijs € 0,22,- is; dat betekent een jaarlijkse besparing van € 700,-.
 • Het aanschaffen ven installeren van de panelen heeft je ongeveer € 5000,- gekost.
 • De terugverdientijd van de zonnepanelen is dan: € 5000,- / € 700,- = ongeveer 7 jaar.

In dit voorbeeld heb je de kosten er dus binnen 7 tot 8 jaar uit.

Tip van de redactie:

Wil jij precies weten hoeveel zonnepanelen kosten en wat jouw terugverdientijd wordt? Kom erachter door vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen van zonnepanelen installateurs en aanbieders in jouw regio.

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd van zonnepanelen?

Elektriciteitsprijs

Hoe hoger de elektriciteitsprijs, hoe sneller je de panelen terugverdiend hebt. En omgekeerd geldt hetzelfde. Het is dus goed om de elektriciteitsprijzen in de gaten te houden, om zo een betere inschatting te kunnen maken van de terugverdientijd.

Verschillen per energieleverancier

Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan wordt de opgewekte stroom als het ware opgekocht door de energieleverancier. Maar hierbij moet je wel ergens op letten: het bedrag per kWh stroom dat je krijgt, verschilt per energieleverancier. Dit is dus ook belangrijk om rekening mee te houden bij het berekenen van de terugverdientijd.

Ook het vastrecht verschilt per leverancier. Ongeacht hoeveel stroom je verbruikt en opwekt; je betaalt dit bedrag altijd. Hoe minder stroom je netto van het net afhaalt, hoe belangrijk het vastrecht is voor de energierekening.

Kosten van de randapparatuur

Bij het berekenen van de kosten van het aanschaffen van zonnepanelen, zie je de kosten van randapparatuur gauw over het hoofd. Dit is echter wel iets wat je mee moet nemen in het berekenen van de terugverdientijd. Houd bijvoorbeeld, naast de zonnepanelen, ook rekening met:

 • Omvormer
 • Console
 • Bekabeling
 • Meetapparatuur
 • Montagestes
 • Bevestigingsmaterialen
 • Ventilator (indien nodig)

Per onderdeel lijken de kosten – op de omvormer na – niet heel hoog. Maar tel je alle bedragen bij elkaar op, dan kom je toch op een aanzienlijk bedrag waarmee je rekening moet houden.

De prijs van je zonnepanelen

De ene installatie is duurder dan de andere. Het prijsverschil ontstaat bij de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, maar ook het type en merk zonnepaneel. Dan verschilt het ook nog per aanbieder hoeveel geld je kwijt bent om de zonnepanelen aan te schaffen.

Vanzelfsprekend zijn dit kosten die je mee moet nemen in de terugverdientijd van de panelen. Op de pagina zonnepanelen prijs vind je meer informatie over de (totaal)prijzen en aanschafkosten van zonnepanelen.

Houd hier zeker rekening mee bij het berekenen van de terugverdientijd en je rendement van de zonnepanelen, want alleen dan kun je een realistische inschatting maken.

Wil je experts spreken over de terugverdientijd? Vraag dan gratis meerdere offertes aan bij verschillende aanbieders en krijg meteen een berekening van de terugverdientijd.

Of je de installatie zelf plaatst, of laat plaatsen

Waar je ook over na moet denken is of je de zonnepanelen zelf op het dak plaatst, of dat je het door experts laat plaatsen. Dit laatste is in ieder geval waar ons advies naartoe gaat.

Natuurlijk kun je de installatie zelf plaatsen als je een beetje handig bent en het benodigde gereedschap hebt. Maar hou er wel rekening mee dat een klein foutje tijdens de installatie, later een duur grapje kan worden. En op dat moment biedt de fabrikant vaak geen garantie meer.

Het laten plaatsen van zonnepanelen – wat wij dus aanraden, omdat je dan niet voor verrassingen kan komen te staan – kost je natuurlijk wel geld. En dat bedrag dien je natuurlijk mee te tellen in je terugverdientijd.

Dit bedrag verschilt per zonnepanelen installateur. Vraag daarom vooraf meerdere offertes aan en vergelijk deze, zodat je tot de meest voordelige optie komt.

De levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Hier dien je dus ook rekening mee te houden met de terugverdientijd en uiteindelijke ‘winst’ die je kunt maken.

Komt de berekening van je terugverdientijd uit op 10 jaar? Dat betekent dan dat je dus 15 jaar ‘gratis’ gebruik kunt maken van de installatie, want de kosten heb je er al uit.

Er zijn verschillende (externe) factoren die invloed hebben op de levensduur van zonnepanelen. Zo zorgt tijdig en periodiek onderhoud ervoor dat de zonnepanelen langer meegaan.

Het aantal zonuren

Hoe meer de zon schijnt, hoe meer stroom jouw zonnepanelen opwekken. Maar wat heeft dit met de terugverdientijd te maken?

Hierbij moeten we kijken naar de salderingsregeling. Dit betekent dat je de ’te veel opgewekte stroom’ (wanneer je meer stroom opwekt dan dat je zelf nodig hebt) automatisch teruglevert aan het elektriciteitsnet.

Aan het einde van het jaar ontvang je voor de teruggeleverde energie een bedrag – hetzelfde bedrag als dat je voor de stroom zou betalen.

Dankzij de salderingsregeling verdien je jouw zonnepanelen dus sneller af, als de zon meer schijnt en de panelen meer stroom opleveren.

Offerte voor zonnepanelen

Wil jij precies weten hoeveel zonnepanelen kosten en wat jouw terugverdientijd wordt? Kom erachter door vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen van zonnepanelen installateurs en aanbieders in jouw regio.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws