Btw terugvragen voor zonnepanelen

Koop je voor de eerste keer zonnepanelen? Dan kan je de btw over de aanschaf én installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe je dit doet, leggen we hieronder uit.

Lees verder >

Btw terugvragen voor de aanschaf van je zonnepanelen kan via de website van de Belastingdienst.

Particulier: in 3 stappen btw zonnepanelen terugvragen

Waar je wel even op moet letten vooraf, zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen voor de btw-teruggaaf. Zo moet jouw naam op de factuur van de zonnepanelen én het energiebedrijf staan.

btw zonnepanelen terugvragen, het maken van een berekening

Stap 1: formulier opsturen

Vul het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur het naar de Belastingdienst. Hiermee word je aangemeld als ondernemer, waardoor je later btw terug kunt vragen. Je wordt als ondernemer gezien omdat je een deel van de opgewekte stroom aan de energiemaatschappij levert.

Dit formulier is te vinden op de website van de Belastingdienst: formulier opgaaf zonnepaneelhouders.

In dit formulier moet je ook aangeven of je wel of niet meedoet aan de KOR (kleineondernemersregeling). Doe je mee met de KOR, dan vraag je daarmee om vrijstelling van de btw. De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen.

Wel meedoen met KOR

Wanneer je meedoet met de kleineondernemersregeling, doe je (vaak) 1 keer aangifte, waarmee je dan de btw aangeeft en terugvraagt. Hierbij geldt dan dat je vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf, voor minimaal 3 jaar geen btw meer terug kunt vragen.

Niet meedoen met KOR

In dit geval moet je elk kwartaal een btw-aangifte doen. Daarbij geef je de btw aan én betaal je deze. Voor latere investering in de opvolgende jaren kun je de btw terugvragen. Denk hierbij bij de aanschaf van extra zonnepanelen, of een nieuwe omvormer.

Kies je niet voor de KOR? Je moet dan elk kwartaal btw-aangifte doen, en btw aangeven én betalen. Voor latere investeringen in zonnepanelen in volgende jaren kun je de btw terugvragen. Bijvoorbeeld voor een aanvullende set zonnepanelen, een omvormer of onderhoud.

Lees hier meer over de KOR: website Belastingdienst.

Stap 2: rekeningnummer doorgeven

Geef jouw rekeningnummer door bij de Belastingdienst. Dit doe je via de website van de Belastingdienst; via een beveiligde omgeving (na inloggen met DigiD).

Stap 3: aangifte doen

Je krijgt vervolgens enkele brieven van de Belastingdienst. Wanneer je de brief met als onderwerpregel ‘Vaststelling belastingplicht’ ontvangt, moet je deze gebruiken.

Krijg je alleen digitaal bericht? Dan moet je digitaal aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Na het inloggen, klik je op ‘Omzetbelasting’, en vul je de aangifte in die al voor je is klaargezet.

Btw zonnepanelen terugvragen als ondernemer

Als ondernemer kun je ook btw terugvragen, bijvoorbeeld wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent. Dit geldt ook wanneer je de zonnepanelen privé gebruikt, bijvoorbeeld op het dak van je woning.

Als ondernemer kun je ervoor kiezen de kleineondernemersregeling (KOR). Let op: dit kies je voor al je activiteiten. Je kunt dus niet voor al je activiteiten wel de KOR kiezen, en voor je zonnepanelen niet (of andersom). Een nieuw subnummer aanvragen voor de btw-aangifte van zonnepanelen heeft dus geen zin.

Vraag de btw terug in uw normale btw-aangifte

De btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen vraagt u terug met de btw-aangifte die u altijd al doet. U telt de verschuldigde btw en voorbelasting van uw zonnepanelen op bij de btw van uw ondernemersactiviteiten. U kunt niet kiezen voor forfaitaire bedragen, deze zijn alleen bedoeld voor particulieren met zonnepanelen. Dit betekent dat u zelf de verschuldigde btw moet berekenen.

Binnen welke termijn kan ik de btw terugvragen?

Het terugvragen van de btw over zonnepanelen kan tot binnen 6 maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.

zonnepanelen op een rood dak

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.