Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
btw zonnepanelen terugvragen, het maken van een berekening

Btw terugvragen voor de aanschaf van je zonnepanelen kan via de website van de Belastingdienst.

Particulier: in 3 stappen btw zonnepanelen terugvragen

Waar je wel even op moet letten vooraf, zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen voor de btw-teruggaaf. Zo moet jouw naam op de factuur van de zonnepanelen én het energiebedrijf staan.

Stap 1: formulier opsturen

Vul het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur het naar de Belastingdienst. Hiermee word je aangemeld als ondernemer, waardoor je later btw terug kunt vragen. Je wordt als ondernemer gezien omdat je een deel van de opgewekte stroom aan de energiemaatschappij levert.

Dit formulier is te vinden op de website van de Belastingdienst: formulier opgaaf zonnepaneelhouders.

In dit formulier moet je ook aangeven of je wel of niet meedoet aan de KOR (kleineondernemersregeling). Doe je mee met de KOR, dan vraag je daarmee om vrijstelling van de btw. De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen.

Wel meedoen met KOR

Wanneer je meedoet met de kleineondernemersregeling, doe je (vaak) 1 keer aangifte, waarmee je dan de btw aangeeft en terugvraagt. Hierbij geldt dan dat je vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf, voor minimaal 3 jaar geen btw meer terug kunt vragen.

Niet meedoen met KOR

In dit geval moet je elk kwartaal een btw-aangifte doen. Daarbij geef je de btw aan én betaal je deze. Voor latere investering in de opvolgende jaren kun je de btw terugvragen. Denk hierbij bij de aanschaf van extra zonnepanelen, of een nieuwe omvormer.

Kies je niet voor de KOR? Je moet dan elk kwartaal btw-aangifte doen, en btw aangeven én betalen. Voor latere investeringen in zonnepanelen in volgende jaren kun je de btw terugvragen. Bijvoorbeeld voor een aanvullende set zonnepanelen, een omvormer of onderhoud.

Lees hier meer over de KOR: website Belastingdienst.

Stap 2: rekeningnummer doorgeven

Geef jouw rekeningnummer door bij de Belastingdienst. Dit doe je via de website van de Belastingdienst; via een beveiligde omgeving (na inloggen met DigiD).

Stap 3: aangifte doen

Je krijgt vervolgens enkele brieven van de Belastingdienst. Wanneer je de brief met als onderwerpregel ‘Vaststelling belastingplicht’ ontvangt, moet je deze gebruiken.

Krijg je alleen digitaal bericht? Dan moet je digitaal aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Na het inloggen, klik je op ‘Omzetbelasting’, en vul je de aangifte in die al voor je is klaargezet.

Btw zonnepanelen terugvragen als ondernemer

Als ondernemer kun je ook btw terugvragen, bijvoorbeeld wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent. Dit geldt ook wanneer je de zonnepanelen privé gebruikt, bijvoorbeeld op het dak van je woning.

Als ondernemer kun je ervoor kiezen de kleineondernemersregeling (KOR). Let op: dit kies je voor al je activiteiten. Je kunt dus niet voor al je activiteiten wel de KOR kiezen, en voor je zonnepanelen niet (of andersom). Een nieuw subnummer aanvragen voor de btw-aangifte van zonnepanelen heeft dus geen zin.

Vraag de btw terug in uw normale btw-aangifte

De btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen vraagt u terug met de btw-aangifte die u altijd al doet. U telt de verschuldigde btw en voorbelasting van uw zonnepanelen op bij de btw van uw ondernemersactiviteiten. U kunt niet kiezen voor forfaitaire bedragen, deze zijn alleen bedoeld voor particulieren met zonnepanelen. Dit betekent dat u zelf de verschuldigde btw moet berekenen.

Binnen welke termijn kan ik de btw terugvragen?

Het terugvragen van de btw over zonnepanelen kan tot binnen 6 maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.

zonnepanelen op een rood dak

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws