Indak zonnepanelen

Wist je dat het ook mogelijk is om zonnepanelen in het dak te plaatsen in plaats van op het dak? Bij de speciale constructie voor indak zonnepanelen worden de panelen netjes weggewerkt in het dakvlak waardoor het dak er strak uit blijft zijn.

Lees verder >

Een indak zonnepanelen systeem

Normaal gesproken worden zonnepanelen geplaatst door middel van een opdak systeem. Je kunt het eigenlijk al opmaken uit de naam: de panelen worden hierbij bovenop het bestaande dak geplaatst.

Bij een indak systeem is dit niet het geval en worden de panelen in het dak geplaatst. Hierbij dienen de zonnepanelen zowel als dakbedekking als energieopwekking.

monteurs installeren indak zonnepanelen

De bestaande dakbedekking wordt hierbij weggehaald en de zonnepanelen worden aan de onderconstructie vastgemaakt. Onder de panelen wordt een stuk HDPE kunststof bevestigd. Dit zorgt voor de juiste afvoer van water.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

De voordelen van indak zonnepanelen

‘Uiterlijk’

De grootste reden voor het aanschaffen van een indak systeem ten opzichte van een opdak systeem heeft vooral te maken met het esthetische aspect van het indak systeem. Omdat de zonnepanelen wegvallen in het dak, blijft het dak een strak geheel. De zonnepanelen vallen niet echt op vanaf de buitenkant.

Belasting

Tevens belast een indak systeem het dak minder dan een opdak systeem. Gezien de panelen ook dienen als dakbedekking, is de installatie vaak een stuk lichter dan bij een opdak installatie.

Nieuwbouwwoning

Voor nieuwbouwwoningen kan het voordelig zijn om voor een indak systeem te kiezen omdat hiermee flink kan worden bespaart op de aanschaf van dakpannen of andere initiële dakbedekking.

De nadelen van indak zonnepanelen

Prijs

Indak zonnepanelen zijn duurder dan reguliere zonnepanelen. Dit is vooral het geval wanneer je indak panelen op een bestaande woning wil plaatsen. Per Wattpiek zijn indak zonnepanelen zo’n 2 tot 3 keer duurder dan bijvoorbeeld SunPower panelen. Voor indak panelen zijn ook de installatie- en werkvoorbereidingskosten relatief hoog.

Het begroten van de kosten voor de installatie van indak is vaak panelen lastiger en foutgevoelig. Het is belangrijk dat de installateur over voldoende expertise beschikt om indak panelen te kunnen plaatsen.

Lagere opbrengst

Bij indak zonnepanelen is het lastiger om de warmte die wordt opgevangen door de panelen af te voeren. Wanneer de temperatuur van de panelen te hoog wordt produceren de panelen significant minder vermogen dan reguliere panelen. Wanneer dit over een geheel jaar gemeten wordt, kan het rendement van indak panelen een stuk lager liggen dan het rendement van reguliere panelen.

Brandgevoeligheid

Indak panelen vatten vaker vlam dan reguliere panelen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO in 2018 dat werd uitgevoerd om de oorzaak van verschillende branden in zonnepanelen systemen te achterhalen. Deze branden bleken vooral in indak systemen te zijn ontstaan.

De hitte die in deze systemen kan ontstaan wordt veelal slecht afgevoerd. De kabels die de panelen verbinden liggen vaak direct op de dakconstructie of op isolatiemateriaal en folie. Een connector die oververhit kan hierdoor heel warm worden en vlam vatten waarna brand ontstaat.

Btw-teruggave is niet optimaal

Omdat indak panelen niet alleen als stroomopwekker maar ook als dakbedekking dienen kun je niet altijd de 21% btw terugvragen over indak zonnepanelen die je wel kunt terugvragen over reguliere panelen. De belastingdienst heeft besloten dat enkel het opwekken van stroom valt onder de btw-teruggave. Over een indak systeem kun je hierdoor slechts een derde van de investering terugvragen.

Op zoek naar de beste deal voor een indak systeem?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar een eigen set zonnepanelen? Vraag dan bij ons vrijblijvend een offerte aan. Binnen twee dagen heb je alle zonnepaneel prijzen in huis zodat jij zo snel mogelijk de beste deal kunt uitzoeken en kunt gaan beginnen met rendement maken. Het opvragen van de offertes kost je niks. Binnen no-time vind jij dé specialist die jouw project tot in de puntjes kan uitvoeren.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.