Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
monteurs installeren indak zonnepanelen

Een indak zonnepanelen systeem

Normaal gesproken worden zonnepanelen geplaatst door middel van een opdak systeem. Je kunt het eigenlijk al opmaken uit de naam: de panelen worden hierbij bovenop het bestaande dak geplaatst.

Bij een indak systeem is dit niet het geval en worden de panelen in het dak geplaatst. Hierbij dienen de zonnepanelen zowel als dakbedekking als energieopwekking.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

De bestaande dakbedekking wordt hierbij weggehaald en de zonnepanelen worden aan de onderconstructie vastgemaakt. Onder de panelen wordt een stuk HDPE kunststof bevestigd. Dit zorgt voor de juiste afvoer van water.

De voordelen van indak zonnepanelen

‘Uiterlijk’

De grootste reden voor het aanschaffen van een indak systeem ten opzichte van een opdak systeem heeft vooral te maken met het esthetische aspect van het indak systeem. Omdat de zonnepanelen wegvallen in het dak, blijft het dak een strak geheel. De zonnepanelen vallen niet echt op vanaf de buitenkant.

Belasting

Tevens belast een indak systeem het dak minder dan een opdak systeem. Gezien de panelen ook dienen als dakbedekking, is de installatie vaak een stuk lichter dan bij een opdak installatie.

Nieuwbouwwoning

Voor nieuwbouwwoningen kan het voordelig zijn om voor een indak systeem te kiezen omdat hiermee flink kan worden bespaart op de aanschaf van dakpannen of andere initiële dakbedekking.

De nadelen van indak zonnepanelen

Prijs

Indak zonnepanelen zijn duurder dan reguliere zonnepanelen. Dit is vooral het geval wanneer je indak panelen op een bestaande woning wil plaatsen. Per Wattpiek zijn indak zonnepanelen zo’n 2 tot 3 keer duurder dan bijvoorbeeld SunPower panelen. Voor indak panelen zijn ook de installatie- en werkvoorbereidingskosten relatief hoog.

Het begroten van de kosten voor de installatie van indak is vaak panelen lastiger en foutgevoelig. Het is belangrijk dat de installateur over voldoende expertise beschikt om indak panelen te kunnen plaatsen.

Lagere opbrengst

Bij indak zonnepanelen is het lastiger om de warmte die wordt opgevangen door de panelen af te voeren. Wanneer de temperatuur van de panelen te hoog wordt produceren de panelen significant minder vermogen dan reguliere panelen. Wanneer dit over een geheel jaar gemeten wordt, kan het rendement van indak panelen een stuk lager liggen dan het rendement van reguliere panelen.

Brandgevoeligheid

Indak panelen vatten vaker vlam dan reguliere panelen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO in 2018 dat werd uitgevoerd om de oorzaak van verschillende branden in zonnepanelen systemen te achterhalen. Deze branden bleken vooral in indak systemen te zijn ontstaan.

De hitte die in deze systemen kan ontstaan wordt veelal slecht afgevoerd. De kabels die de panelen verbinden liggen vaak direct op de dakconstructie of op isolatiemateriaal en folie. Een connector die oververhit kan hierdoor heel warm worden en vlam vatten waarna brand ontstaat.

Btw-teruggave is niet optimaal

Omdat indak panelen niet alleen als stroomopwekker maar ook als dakbedekking dienen kun je niet altijd de 21% btw terugvragen over indak zonnepanelen die je wel kunt terugvragen over reguliere panelen. De belastingdienst heeft besloten dat enkel het opwekken van stroom valt onder de btw-teruggave. Over een indak systeem kun je hierdoor slechts een derde van de investering terugvragen.

Op zoek naar de beste deal voor een indak systeem?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar een eigen set zonnepanelen? Vraag dan bij ons vrijblijvend een offerte aan. Binnen twee dagen heb je alle zonnepaneel prijzen in huis zodat jij zo snel mogelijk de beste deal kunt uitzoeken en kunt gaan beginnen met rendement maken. Het opvragen van de offertes kost je niks. Binnen no-time vind jij dé specialist die jouw project tot in de puntjes kan uitvoeren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws