Zonnepanelen rendement

Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen rendement

Als er een moment is om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het nu. Met een rendement van gemiddeld 6% is een investering in zonnepanelen ten opzichte van de gemiddelde rente van 0,01% op je spaarrekening een fantastisch idee (wij raden lenen met rente af!).

Onze zeven tips hieronder zorgen ervoor dat jij dit financiële voordeel optimaliseert en een zo hoog mogelijk rendement uit je zonnepanelen haalt. Onderstaande staafdiagram laat zien wat de opbrengst is per maand voor zonnepanelen. Je ziet dat de meeste opbrengst in de zomer ligt natuurlijk.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Opbrengst zonnepanelen over het jaar door Offerte Adviseur

Hoe bereken je het rendement van zonnepanelen?

Om jou een idee te geven van wat de winst van zonnepanelen is geven we je een voorbeeld. Als je 10 zonnepanelen op het zuiden hebt liggen is dat vergelijkbaar met een rente van 8% op een spaarrekening. Bij een ligging op het oosten of westen ligt dat percentage ietjes lager, namelijk: 7,5%.

Het rendement van zonnepanelen bereken je als volgt. Stel dat we het volgende uitgangspunt nemen:

 • 10 zonnepanelen met 4000 Wattpiek = € 5.000 incl btw. Excl. btw is dit bedrag € 4132,23
 • De levensduur van deze A kwaliteit panelen is 25 jaar. Ze wekken in de gehele tijd € 34.000 op.
 • Op de helft van de levensduur heb je een ongeveer een nieuwe omvormer nodig (12 – 15 jaar) Dat kost je zo’n € 1200 euro. Dit bedrag haal je van de totale opbrengst af.
 • De inflatie is zo’n 2% per jaar
 • Uitgangspunt is volledige saldering zonder terugleverkosten
 • Als het uitgangspunt is dat we wel terugleverkosten moeten betalen dan komt het totaalopbrengst van punt 2 (€ 34000) uit op € 23500. Het rendement is nog steeds interessant! 6,4% namelijk.
 • Wij raden nooit aan om zaken te doen met rente, maar als we het vergelijken met een spaarrekening dan zie je dat als je € 5000 euro op je spaarrekening had gezet voor 25 jaar lang dat je dan € 34000 euro op je spaarrekening zou hebben.

*Berekening is gebaseerd op de cijfers van MilieuCentraal

Hellingshoek & Dakoriëntatie

In de tabel hieronder zie je wat het rendement is van 2 factoren, namelijk de hellingshoek en de dakorientatie. Een dak met een optimale hellingshoek is 35 graden. In de tabel hieronder zie je dat het meeste rendement bij zonnepanelen die op het zuiden liggen met een hellingshoek van 45 graden.

Nog meer factoren:

1. De prijs-kwaliteit verhouding doet er toe

Goedkoop is soms duurkoop, ook met zonnepanelen. Er is veel verschil in kwaliteit en prijs van verschillende zonnepanelen. Laat je altijd van te voren informeren over de kwaliteitskenmerken van de zonnepanelen die jij op het oog hebt. Hierbij is het vooral belangrijk om rekening te houden met:

 • Het vermogen in Wattpiek (Wp) van zonnepanelen
 • Een kwaliteitskeurmerk
 • Garantie op de zonnepanelen, omvormer en installatie
 • Betrouwbaarheid van de leverancier (bij faillissement kun je wel een leuk garantie voorstel krijgen maar kun je nergens aanspraak op maken! Kies dus voor bedrijven die al minimaal 5 tot 10 jaar bestaan en een financieel gezond zijn)
 • Certificering en ervaring van de monteur (dit kun je op de site van de installateur zien, kijk ook naar het keurmerk waar je verzekering om vraagt anders heeft het natuurlijk geen zin om achteraf nog naar een verzekering te stappen). InstallQ is een veel gevraagd keurmerk de laatste tijd.

Tevens niet onbelangrijk:

 • De levensduur van de panelen: Panelen van A-kwaliteit gaan tot gemiddeld 25 jaar mee
 • Het technisch rendement: gemiddeld is de hoeveelheid opgevangen zonlicht die wordt omgezet in bruikbare energie 14 tot 22%
 • Lange termijn prestaties: na 25 jaar leveren zonnepanelen gemiddeld nog 85% van hun oorspronkelijke jaaropbrengst op

Neem bovenstaande punten mee wanneer je overweegt zonnepanelen aan te schaffen. Het hoogste rendement haal je uit zonnepanelen met de juiste prijs-kwaliteitverhouding.

2. Neem de garantieperiode in acht

Leveranciers bieden niet allemaal dezelfde garantie aan hun klanten. Let er dus goed op waarvoor en vooral voor hoe lang je garantie hebt op je aankoop.

Elke leverancier is anders. Probeer de verschillende leveranciers dan ook niet direct met elkaar te vergelijken. Kijk altijd naar de details. Er kunnen verschillen zijn in het aantal garantiejaren, eventuele voorrijkosten bij reparaties en de garantieperiode van de omvormer.

Wanneer je uit bent op het behalen van optimaal rendement uit je investering, kun je nét dat verschil maken door goed te kijken naar de details.

Vraag altijd goed door naar de duur van verschillende soorten garanties:

 • Productgarantie: bij technische problemen komt de leverancier de panelen en omvormer snel repareren of vervangen
 • Vermogensgarantie: een garantie op het behalen vaneen bepaald percentage van het oorspronkelijke rendement.

3. Laat de montage uitvoeren door experts

Wanneer je zorgvuldig je nieuwe zonnepanelen hebt uitgekozen, is het belangrijk dat de installatie vakkundig wordt gedaan. Controleer altijd of de installateur een certificering heeft voor zonne-energie.

Wanneer je  zonnepanelen van een van de aangesloten zonnepanelenbedrijven van ZonnepanelenWijzer.com in huis haalt, kun je er van op aan dat deze op een veilige en verantwoorde manier worden geïnstalleerd door een professional.

Wij werken enkel met installateurs die zich al jaren bezighouden met het plaatsen van zonnepanelen en elke situatie hebben meegemaakt. Deze installateurs hebben voor elk probleem een passende oplossing.

Naast het plaatsen van de zonnepanelen zorgen zij ervoor dat de panelen stevig aan het dak worden verankerd en de panelen bestand zijn tegen elke weersomstandigheden. Denk ook aan certificeringen, waaronder Zonnekeur Installateur, Veiligheids Checklist Aannemers (VCA), Kiwa en InstallQ.

4. Je kunt zelf bijdragen aan een hoger rendement

Hoewel je niet altijd in de hand hebt hoeveel energie jouw zonnepanelen zullen opleveren en hoe lang de zon op de panelen zal schijnen, zijn er meer mogelijkheden om zelf invloed uit te oefenen op de opbrengst van jouw panelen. Hierbij kun je denken aan:

 • Overweeg zonnepanelen met een hoog vermogen in Wattpiek (Wp)
 • Plaats de zonnepanelen zorgvuldig en deel de ruimte zo efficiënt mogelijk in

5. Soms kun je geld terugkrijgen op jouw energiebesparende investering

Het ligt eraan waar je woont, maar voor veel plaatsen in het land kun je gebruikmaken van verschillende regelingen of zonnepanelen financieringen die de installatie van zonnepanelen aantrekkelijker kunnen maken. Hier bovenop kun je ook vaak de betaalde btw over deze energiebesparende investering terugvragen.

Lees meer over het terugvragen van btw over zonnepanelen.

6. Vind de perfecte omvormer bij jouw panelen

Naast de kwaliteit van de zonnepanelen is ook de kwaliteit van de omvormer van belang. Zorg er altijd voor dat je voor een omvormer kiest die betrouwbaar is en een hoge efficiëntie heeft.

Het vermogen van de omvormer moet hierbij juist afgestemd zijn op de totale capaciteit in Wattpiek van jouw panelen. De vuistregel voor het kiezen van de juiste omvormer is dat deze 20% kleiner of 10% groter is dan het vermogen van je zonnepanelen.

Voor meer informatie hierover kun je altijd bij een erkende installateur informeren.

De levensduur van de omvormer is van belang wanneer je zonnepanelen kopen wilt. Zoals we hierboven eerder hebben beschreven, gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee.

Wanneer je een goede omvormer kiest, zou je deze gedurende de 25 jaar ongeveer één keer moeten vervangen.

Normaal gesproken worden zonnepanelen aan een string-omvormer gekoppeld, in serie. Je kunt dit een beetje vergelijken met kerstverlichting.

Het nadeel hiervan is dat je direct minder rendement maakt wanneer één zonnepaneel slechter presteert. Dit kan komen door schaduw, vuil of veroudering. Alle panelen leveren hierdoor automatisch minder energie.

Dit verloren rendement voorkom je door te kiezen voor een speciale omvormer met power optimizers. Deze regelunits zorgen ervoor dat elk paneel optimaal zijn werk kan doen zonder dat de panelen invloed hebben op elkaars prestatie.

7. Breng het verbruik en teruglevering in kaart

Het rendement van je zonnepanelen is pas optimaal wanneer het verbruik en de teruglevering van de energie in balans zijn. Opgewekte zonne-energie die niet wordt gebruikt lever je automatisch terug aan het net. Zorg je er daarnaast voor dat je minder energie verbruikt, dan bespaar je optimaal aan kosten.

Teruggeleverde zonne-energie wordt verrekend op je jaarafrekening. Hoe hoger het rendement, hoe hoger de beloning.

Wanneer je er alles aan hebt gedaan om jouw rendement op zonnepanelen te optimaliseren, bespaar je tot honderden euro’s per jaar op je energierekening. Zo verdien jij snel en gemakkelijk je investering weer terug.

Lees ook meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Prijsontwikkeling zonnepanelen daalt dus wees er snel bij!

Prijsontwikkeling Zonnepanelen 2012-2023 door Offerte Adviseur

Nieuw: zonnepanelen installateurs overzicht Nederland

Bekijk het totale overzicht

Het laatste nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.