Zonnepanelen rendement

Verhoog het rendement op jouw zonnepanelen op deze 7 manieren.

Lees verder >

Als er een moment is om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het nu. Met een rendement van gemiddeld 6% is een investering in zonnepanelen ten opzichte van de gemiddelde rente van 0,01% op je spaarrekening een fantastisch idee.

geld besparen met zonnepanelen rendement verhogen

Onze zeven tips hieronder zorgen ervoor dat jij dit financiële voordeel optimaliseert en een zo hoog mogelijk rendement uit je zonnepanelen haalt.

1. De prijs-kwaliteit verhouding doet er toe

Goedkoop is soms duurkoop, ook met zonnepanelen. Er is veel verschil in kwaliteit en prijs van verschillende zonnepanelen. Laat je altijd van te voren informeren over de kwaliteitskenmerken van de zonnepanelen die jij op het oog hebt. Hierbij is het vooral belangrijk om rekening te houden met:

 • Het vermogen in Wattpiek (Wp) van zonnepanelen
 • Een kwaliteitskeurmerk
 • Garantie op de zonnepanelen, omvormer en installatie
 • Betrouwbaarheid van de leverancier
 • Certificering en ervaring van de monteur

Tevens niet onbelangrijk:

 • De levensduur van de panelen: Panelen van A-kwaliteit gaan tot gemiddeld 25 jaar mee
 • Het technisch rendement: gemiddeld is de hoeveelheid opgevangen zonlicht die wordt omgezet in bruikbare energie 14 tot 22%
 • Lange termijn prestaties: na 25 jaar leveren zonnepanelen gemiddeld nog 85% van hun oorspronkelijke jaaropbrengst op

Neem bovenstaande punten mee wanneer je overweegt zonnepanelen aan te schaffen. Het hoogste rendement haal je uit zonnepanelen met de juiste prijs-kwaliteitverhouding.

Zonnepanelen
offerte

 • Aanbieders uit jouw regio
 • Gratis en vrijblijvend
 • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

2. Neem de garantieperiode in acht

Leveranciers bieden niet allemaal dezelfde garantie aan hun klanten. Let er dus goed op waarvoor en vooral voor hoe lang je garantie hebt op je aankoop.

Elke leverancier is anders. Probeer de verschillende leveranciers dan ook niet direct met elkaar te vergelijken. Kijk altijd naar de details. Er kunnen verschillen zijn in het aantal garantiejaren, eventuele voorrijkosten bij reparaties en de garantieperiode van de omvormer.

Wanneer je uit bent op het behalen van optimaal rendement uit je investering, kun je nét dat verschil maken door goed te kijken naar de details.

Vraag altijd goed door naar de duur van verschillende soorten garanties:

 • Productgarantie: bij technische problemen komt de leverancier de panelen en omvormer snel repareren of vervangen
 • Vermogensgarantie: een garantie op het behalen vaneen bepaald percentage van het oorspronkelijke rendement.

3. Laat de montage uitvoeren door experts

Wanneer je zorgvuldig je nieuwe zonnepanelen hebt uitgekozen, is het belangrijk dat de installatie vakkundig wordt gedaan. Controleer altijd of de installateur een certificering heeft voor zonne-energie.

Monteurs bepalen de ligging van zonnepanelen op een dak

Wanneer je  zonnepanelen van een van de aangesloten zonnepanelenbedrijven van ZonnepanelenWijzer.com in huis haalt, kun je er van op aan dat deze op een veilige en verantwoorde manier worden geïnstalleerd door een professional.

Wij werken enkel met installateurs die zich al jaren bezighouden met het plaatsen van zonnepanelen en elke situatie hebben meegemaakt. Deze installateurs hebben voor elk probleem een passende oplossing.

Zonnepanelen
offerte

 • Aanbieders uit jouw regio
 • Gratis en vrijblijvend
 • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Naast het plaatsen van de zonnepanelen zorgen zij ervoor dat de panelen stevig aan het dak worden verankerd en de panelen bestand zijn tegen elke weersomstandigheden. Denk ook aan certificeringen, waaronder Zonnekeur Installateur, Veiligheids Checklist Aannemers (VCA), Kiwa en InstallQ.

4. Je kunt zelf bijdragen aan een hoger rendement

Hoewel je niet altijd in de hand hebt hoeveel energie jouw zonnepanelen zullen opleveren en hoe lang de zon op de panelen zal schijnen, zijn er meer mogelijkheden om zelf invloed uit te oefenen op de opbrengst van jouw panelen. Hierbij kun je denken aan:

 • Overweeg zonnepanelen met een hoog vermogen in Wattpiek (Wp)
 • Plaats de zonnepanelen zorgvuldig en deel de ruimte zo efficiënt mogelijk in

5. Soms kun je geld terugkrijgen op jouw energiebesparende investering

Het ligt eraan waar je woont, maar voor veel plaatsen in het land kun je gebruikmaken van verschillende regelingen of zonnepanelen financieringen die de installatie van zonnepanelen aantrekkelijker kunnen maken. Hier bovenop kun je ook vaak de betaalde btw over deze energiebesparende investering terugvragen.

Lees meer over het terugvragen van btw over zonnepanelen.

6. Vind de perfecte omvormer bij jouw panelen

Naast de kwaliteit van de zonnepanelen is ook de kwaliteit van de omvormer van belang. Zorg er altijd voor dat je voor een omvormer kiest die betrouwbaar is en een hoge efficiëntie heeft.

Het vermogen van de omvormer moet hierbij juist afgestemd zijn op de totale capaciteit in Wattpiek van jouw panelen. De vuistregel voor het kiezen van de juiste omvormer is dat deze 20% kleiner of 10% groter is dan het vermogen van je zonnepanelen.

Voor meer informatie hierover kun je altijd bij een erkende installateur informeren.

Zonnepanelen
offerte

 • Aanbieders uit jouw regio
 • Gratis en vrijblijvend
 • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

De levensduur van de omvormer is van belang wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen. Zoals we hierboven eerder hebben beschreven, gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee.

Wanneer je een goede omvormer kiest, zou je deze gedurende de 25 jaar ongeveer één keer moeten vervangen.

zonnepanelen op het dak van een rijtjeswoning

Normaal gesproken worden zonnepanelen aan een string-omvormer gekoppeld, in serie. Je kunt dit een beetje vergelijken met kerstverlichting.

Het nadeel hiervan is dat je direct minder rendement maakt wanneer één zonnepaneel slechter presteert. Dit kan komen door schaduw, vuil of veroudering. Alle panelen leveren hierdoor automatisch minder energie.

Dit verloren rendement voorkom je door te kiezen voor een speciale omvormer met power optimizers. Deze regelunits zorgen ervoor dat elk paneel optimaal zijn werk kan doen zonder dat de panelen invloed hebben op elkaars prestatie.

7. Breng het verbruik en teruglevering in kaart

Het rendement van je zonnepanelen is pas optimaal wanneer het verbruik en de teruglevering van de energie in balans zijn. Opgewekte zonne-energie die niet wordt gebruikt lever je automatisch terug aan het net. Zorg je er daarnaast voor dat je minder energie verbruikt, dan bespaar je optimaal aan kosten.

Teruggeleverde zonne-energie wordt verrekend op je jaarafrekening. Hoe hoger het rendement, hoe hoger de beloning.

Wanneer je er alles aan hebt gedaan om jouw rendement op zonnepanelen te optimaliseren, bespaar je tot honderden euro’s per jaar op je energierekening. Zo verdien jij snel en gemakkelijk je investering weer terug.

Lees ook meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.