Het groeiende bewustzijn rond duurzame energie heeft geleid tot een stijgende populariteit van zonnepanelen. Maar wat nou, als je die zonne-energie kunt bewaren voor een regenachtige dag? Hier komt de thuisaccu om de hoek kijken. Het is als het hebben van je eigen mini-elektriciteitscentrale in de achtertuin.
Wat is een thuisaccu?
Een thuisaccu is niet zomaar een gigantische batterij. Het is het kloppende hart van jouw eigen groene energiecentrale. De energie, die je overdag opwekt met je zonnepanelen, wordt opgevangen en tijdelijk bewaard door de thuisaccu. Op momenten met weinig of geen zon kun je opgeslagen energie weer gebruiken. In feite fungeert de thuisaccu als een buffer. Hierdoor kun je zelfs op bewolkte dagen genieten van de vruchten van je zonne-energie-installatie. Het is bovendien een brug tussen de overvloed van de dag en de behoeften van de nacht.
Hoe werkt een thuisaccu?
De accu slaat elektriciteit op in de vorm van chemische energie. Het neemt de overtollige elektriciteit op die je zonnepanelen genereren. De omvormer van de thuisaccu weet wanneer stroom naar de batterij moet. Als het merkt dat de zonnepanelen meer opbrengen dan verbruiken, stuurt het de stroom naar de batterij. Het is in feite een slim energiebeheersysteem dat ervoor zorgt dat deze opgeslagen energie beschikbaar is wanneer je het nodig hebt. Op die manier hoef je bijna geen elektriciteit meer van het net te gebruiken.
Capaciteit van de thuisaccu berekenen
Het is belangrijk om de juiste capaciteit van een thuisaccu te berekenen. Aan de ene kant moet je weten wat jouw energieverbruik is. Houdt dit dus goed in de gaten en analyseer ook goed de piek- en dalmomenten. Daarnaast kun je een inschatting maken van de benodigde capaciteit door te bereken wat de opbrengst van jouw zonnepaneleninstallatie is. Een grondige analyse stelt je in staat om een thuisaccu te kiezen die niet alleen je dagelijkse verbruik dekt, maar ook een buffer biedt voor onvoorziene omstandigheden.
Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen
Thuisaccu’s zijn niet ‘one size fits all’. Er bestaan verschillende soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen: lithium-ion accu’s, zoutwateraccu’s en loodzuuraccu’s.
Lithium-ion accu’s
Lithium-ion accu’s zijn momenteel het meest bekend en meest populair. Ze hebben een indrukwekkende energiedichtheid en langere levensduur. Ze kunnen bovendien volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.
Zoutwateraccu’s
Een milieuvriendelijk alternatief zijn zoutwateraccu’s. Dit type accu is relatief nieuw. Ze hebben de langste levensduur van alle type thuisaccu’s. Ze kunnen bovendien ook volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.
Loodzuuraccu
De loodzuuraccu is een budgetvriendelijke optie. Het wordt echter afgeraden in het gebruik voor zonnepanelen. Ze hebben namelijk een relatief korte levensduur en kunnen slechts gedeeltelijk ontladen worden.
Laten we ook niet vergeten dat innovatie nooit stilstaat. Nieuwe technologieën en verbeterde ontwerpen worden regelmatig geïntroduceerd. Hierdoor heeft de consument een breed scala aan keuzes heeft. Kies vooral de thuisaccu, die het beste aansluit bij jouw behoeften en financiële mogelijkheden. Laat je daarom goed voorlichten.
Voordelen van thuisaccu’s
De voordelen van het gebruik van een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen zijn talrijk:
Lagere energierekening
Een thuisaccu stelt je in staat om ook ’s avonds en ’s nachts gebruik te maken van de opgeslagen groene stroom van je zonnepanelen. Hierdoor hoef je minder elektriciteit van het net af te nemen, wat resulteert in lagere energiekosten.
Milieuvriendelijk
Het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een thuisaccu leidt tot minder CO2-uitstoot. Je verbruikt namelijk minder elektriciteit uit fossiele brandstoffen en maakt meer gebruik van groene stroom van je zonnepanelen.
Back-up systeem
Bij stroomuitval fungeert de opgeladen thuisaccu als een betrouwbaar back-upsysteem. Hierdoor kunnen essentiële apparaten in je woning blijven functioneren. Let wel op dat hiervoor een bidirectionele omvormer en een tweede aansluiting naar je meterkast nodig zijn.
Hoger rendement van zonnepanelen
De installatie van een thuisbatterij optimaliseert het rendement van je zonnepanelen. Minder opgewekte stroom gaat verloren, en je zelfverbruik neemt toe, wat resulteert in een efficiënter gebruik van de groene energie die je opwekt.
Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
Met een thuisaccu kun je zelfs ’s avonds en ’s nachts profiteren van de groene stroom die overdag is opgewekt. Hierdoor verminder je je afhankelijkheid van traditionele energieleveranciers.
Onafhankelijkheid van het net
Terwijl het idee van volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet verleidelijk is, is het belangrijk om realistisch te blijven. Een thuisaccu maakt je weliswaar grotendeels zelfvoorzienend, maar het volledig loskoppelen van het net kan complex zijn. In de meeste gevallen behaalt men 60-70% onafhankelijkheid. Onverwachte weersomstandigheden of een hoger energieverbruik dan verwacht kunnen je plannen verstoren. Vooral in de wintermaanden, die relatief donker zijn, is de uitdaging groot. Zie de thuisaccu daarom vooral als een ondersteuning tijdens goede én minder zonnige dagen. Het biedt vrijheid, maar een back-upverbinding met het elektriciteitsnet houdt je energievoorziening stabiel, ongeacht de omstandigheden.
Wat kost een thuisaccu?
Een thuisaccu is een investering en investeringen vereisen een budget. Gemiddeld genomen kun je rekenen op een prijs tussen de €5.000 en €15.000 voor een thuisaccu, inclusief installatie. Hoewel deze cijfers wellicht indrukwekkend lijken, moet je het beschouwen als een langetermijninvestering. Het bespaart niet alleen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. Let er daarbij op dat je investeert in een accu met de juiste benodigde capaciteit. Die capaciteit bereken je door te kijken naar de opbrengst van jouw zonnepaneleninstallatie en jouw verbruik. Een installateur kan hierover adviseren.
Is een thuisaccu een interessante investering?
Op dit moment is het in de meeste gevallen in Nederland nog niet interessant om de investering te doen zolang de salderingsregeling bestaat. Wanneer deze in de toekomst afgebouwd wordt, maakt het installeren van een thuisaccu interessanter. Een thuisaccu kan bovendien geplaatst worden bij bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties.
Is een thuisaccu iets voor jou?
Voordat je een thuisaccu voor zonnepanelen aanschaft, zijn er enkele factoren om te overwegen. Analyseer bijvoorbeeld jouw huidige energieverbruik grondig. Onderzoek daarnaast de gemiddelde zonuren in jouw regio om realistische verwachtingen te creëren. Overleg vervolgens met experts om de meest geschikte thuisaccu voor jouw situatie te bepalen. Als je een milieubewuste consument bent met een langetermijnvisie, kan een thuisaccu niet alleen een slimme keuze zijn, maar ook een morele. Met elke opgeslagen kilowattuur maak je een verschil. Het is een statement van onafhankelijkheid, een stap richting energiezekerheid en een bijdrage aan een schoner milieu.