Soorten zonnepanelen

De meeste zonnepanelen die momenteel op de markt zijn, vallen in te delen in een van de volgende drie soorten: monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen.

Lees verder >

De meeste zonnepanelen die momenteel op de markt zijn, vallen in te delen in een van de volgende drie soorten:

 • Monokristallijn zonnepanelen
 • Polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen),
 • Dunne film zonnepanelen

Deze typen zonnepanelen verschillen in hoe ze worden gemaakt, hoe ze eruitzien, hoe ze presteren en hoeveel ze kosten.

Afhankelijk van het type zonnepaneel, kan de ene optie voor jou geschikter zijn dan de andere.

Zonnepanelen
offerte

 • Aanbieders uit jouw regio
 • Gratis en vrijblijvend
 • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Voor- en nadelen per zonnepaneel soort

Soort zonnepaneel Voordelen Nadelen
Monokristallijn
 • Beste prestaties en hoogste rendement van alle soorten zonnepanelen
 • Beste warmte coëfficient
 • Springen minder in het oog door hun donkere kleur en omdat ze geen aluminium frame nodig hebben
 • Deze panelen zijn relatief duur; per paneel betaal je tot wel 100 euro meer
 • Meer restafval tijdens de productiefase
Polykristallijn
 • Relatief goedkoop
 • Mindere prestaties
Dunne film
 • Esthetisch fraai
 • Relatief goedkoop
 • Laag rendement

Waar worden ze van gemaakt?

Om elektriciteit te produceren, worden zonnecellen gemaakt van een materiaal dat zonlicht omzet in elektriciteit. Het meest gebruikte materiaal van zonnecellen is silicium.

Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Zowel monokristallijn als polykristallijn zonnepanelen hebben cellen die gemaakt zijn van silicium platen (‘wafers’).

Om een monokristallijn of polykristallijn zonnepaneel te bouwen, worden de wafers in rijen en kolommen samengevoegd tot een rechthoek, bedekt met een glasplaat, en in een frame samengevoegd.

Hoewel beide soorten zonnepanelen cellen van silicium hebben, verschillen monokristallijne en polykristallijne panelen in de samenstelling van het silicium zelf.

Monokristallijne zonnecellen worden gesneden uit een enkel, zuiver kristal van silicium.

Polykristallijne zonnecellen zijn daarentegen samengesteld uit fragmenten van siliciumkristallen die in een mal worden samengesmolten, voordat ze in wafers worden gesneden.

Dunne film zonnepanelen

In tegenstelling tot monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen, worden dunne-film panelen gemaakt van verschillende materialen. De meeste dunne film panelen zijn gemaakt van Cadmium Telluride (CdTe).

Om dit type dunne film paneel te maken, plaatsen fabrikanten een laag van dit materiaal tussen transparante, geleidende lagen die helpen bij het opvangen van zonlicht. Dit type paneel heeft ook een glazen laag op de bovenkant ter bescherming van de zonnecellen.

Dunne film zonnepanelen kunnen ook worden gemaakt van Amorf Silicium (a-Si), dat vergelijkbaar is met de samenstelling van monokristallijne en polykristallijne panelen.

Hoewel deze dunne film panelen silicium gebruiken in hun samenstelling, zijn ze niet opgebouwd uit massieve silicium panelen. Ze zijn meestal samengesteld uit niet-kristallijn silicium dat bovenop glas, plastic of metaal is geplaatst.

Ten slotte zijn Koper Indium Galium Selenide (CIGS)-panelen ook een populair materiaal voor dunne film panelen.

Bij CIGS-panelen zijn deze vier elementen tussen twee geleidende lagen geplaatst (glas, plastic, aluminium of staal) en zijn er elektroden geplaatst op de voor- en achterzijde van het materiaal om elektrische stromen op te vangen.

Zonnepanelen
offerte

 • Aanbieders uit jouw regio
 • Gratis en vrijblijvend
 • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Het verschil in uiterlijk van deze soorten zonnepanelen

De verschillen in materialen en productie zorgen voor verschillen in uiterlijk tussen elk type zonnepaneel.

Hoe zien monokristallijn zonnepanelen eruit?

Als je een zonnepaneel met zwarte cellen ziet, is het hoogstwaarschijnlijk een monokristallijn paneel. Deze cellen zien er zwart uit door de manier waarop zonlicht reflecteert op het zuivere siliciumkristal.

Terwijl de zonnecellen zelf zwart zijn, hebben monokristallijn zonnepanelen een variëteit aan kleuren voor hun achterpanelen en frames. De achterplaat van het zonnepaneel is meestal zwart, zilver of wit, terwijl de metalen frames meestal zwart of zilver zijn.

Hoe zien polykristallijn zonnepanelen eruit?

In tegenstelling tot monokristallijne zonnecellen, hebben polykristallijne zonnecellen meestal een blauwachtige tint doordat het licht op een andere manier op de siliciumfragmenten in de cel weerkaatst dan op een monokristallijn paneel.

Net als monokristallijne panelen, hebben polykristallijne panelen verschillende kleuren voor achterplaten en frames. Meestal zijn de frames van polykristallijne panelen zilverkleurig, en de achterplaten zilverkleurig of wit.

Hoe zien dunne film zonnepanelen eruit?

De grootste onderscheidende factor bij dunne film zonnepanelen (qua uiterlijk) is hoe dun ‘onopvallend’ ze eruitzien. Zoals hun naam al aangeeft, zijn dunne film panelen een stuk dunner dan andere paneeltypes. Dit komt omdat de cellen in de panelen ruwweg 350 keer dunner zijn dan de kristallijne panelen die worden gebruikt in monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen.

Wat de kleur betreft, zijn dunne film zonnepanelen verkrijgbaar in zowel blauwe als zwarte tinten, afhankelijk van waarvan ze zijn gemaakt.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.