Monokristallijne zonnepanelen zijn sinds jaar en dag de meest populaire keuze in zonnepanelenland. Dat is niet in het minst hier in Nederland het geval. Naar verwachting geldt voor zomaar even meer dan 80 procent van alle zonnepanelensystemen dat ze bestaan uit monokristallijn panelen. Dat is voornamelijk het gevolg van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waarvan sprake is bij dergelijke systemen. Ben jij ook van plan om over te gaan tot het aankopen van dergelijke zonnepanelen? Dan tref je daar hier op deze pagina alle vereiste informatie voor aan.

Wat zijn monokristallijne zonnepanelen?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat monokristallijne zonnepanelen nu precies zijn. Om dit te kunnen doen is het eigenlijk het eenvoudigst om even het productieproces toe te lichten. Voor zonnecellen geldt dat ze er bekend om staan te bestaan uit het zogenaamde silicium. Voor dat silicium geldt dat ze eerst in vloeibare vorm wordt gemaakt. Vervolgens wordt er een stok in dat silicium gestopt waarna deze langzaam maar boven wordt getrokken. Terwijl dat gebeurt hecht het materiaal zich aan de ronde staaf. De kristallen zullen vervolgens één geheel gaan vormen waardoor er echt sprake zal zijn van monokristallijn. Vervolgens zullen er uit de staaf van silicium stukken worden gezaagd waarna er pas echt sprake is van kristallijn zonnepanelen. Dergelijke panelen zijn in de praktijk te herkennen aan de zonnecellen voorzien van ronde hoeken. Voor de zogenaamde polykristallijn exemplaren geldt namelijk dat ze recht zijn.

Hoeveel bedraagt de monokristallijn zonnepaneel prijs?

Het spreekt voor zich dat er op de markt tal van verschillende soorten zonnepanelen zijn terug te vinden. Wanneer je op zoek bent naar de meest goedkope zonnepanelen op de markt zal je ongetwijfeld uitkomen bij de dunne film exemplaren. Ondanks het feit dat deze zonnepanelen er aldus bekend om staan een lage aankoopprijs te hebben zijn ze eigenlijk helemaal niet populair. Dat geldt wel voor de monokristallijne zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Dat dus ondanks het feit dat ze in aankoop een stukje duurder zijn. De samenstelling van de prijs van een zonnepanelen set waarbij gebruik wordt gemaakt van dit type zonnepanelen ziet er als volgt uit:

  1. De kostprijs van het paneel zelf;
  2. De prijs die moet worden betaald voor de omvormer;
  3. De montage- of installatiekost;

De bovenstaande drie onderdelen samen zorgen ervoor dat je bij een zonnepanelensysteem bestaande uit monokristallijn zonnepanelen kan rekenen op een totale kostprijs van gemiddeld 670 euro per zonnepaneel. In ruil voor dit bedrag kan je rekenen op een kwalitatief zonnepaneel dat over een gemiddelde levensduur beschikt van ongeveer 25 jaar.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Waarom kiezen voor monokristallijne zonnepanelen?

Dat monokristallijne zonnepanelen kunnen rekenen op een geweldige populariteit is het gevolg van de vele voordelen die eraan verbonden zijn. In eerste instantie slagen deze zonnepanelen erin zowat het beste rendement op de markt aan te bieden. Op moment van schrijven zijn ze bovendien ook al verkrijgbaar in uitvoeringen tot 400 Wp. Voor mensen die beschikken over een woning met een beperkte dakoppervlakte vormen ze prijs-kwaliteit bovendien sowieso de interessantste keuze.

Nog een belangrijk voordeel verbonden aan monokristallijne zonnepanelen heeft te maken met het feit dat de warmte coëfficiënt merkelijk beter is dan bij polykristallijne exemplaren het geval is. Bovendien wil het oog ook graag wat. Het merendeel van de mensen geeft dan ook aan dat ze het design van de monokristallijn zonnepanelen aanmerkelijk mooier vinden dan deze van de polykristallijn exemplaren. Dat is ook mede het gevolg van de zwarte kleur waarover ze beschikken.

Zijn er ook nadelen om aandacht aan te besteden?

De hierboven aangehaalde voordelen maken in de praktijk meteen duidelijk waarom de voorkeur van zoveel mensen uitgaat naar een zonnepanelensysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van monokristallijne zonnepanelen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook aandacht moet worden besteed aan een aantal nadelen. Deze nadelen zijn de volgende:

  • De kostprijs van een monokristallijn zonnepaneel ligt gemiddeld 70 euro hoger in vergelijking met bijvoorbeeld een polykristallijn zonnepaneel;
  • Tijdens de productie komt er meer restafval vrij wat ervoor zorgt dat de productie net meer belastend is voor het milieu in vergelijking met andere zonnepanelen;
  • De warmte coëfficiënt blijft in vergelijking met de dunne film zonnepanelen die verkrijgbaar zijn nog steeds vrij aanzienlijk;

Zijn de bovenstaande nadelen voor jou niet van doorslaggevend belang? In dat geval is een systeem met monokristallijn zonnepanelen voor jou mogelijks de meest interessante keuze.

Monokristallijne vs Polykristallijne zonnepanelen

Voordat veel mensen gaan investeren in een systeem met zonnepanelen is het zo dat men zich de vraag stelt wat de uitkomt is van monokristallijne vs polykristallijne zonnepanelen. Voor beide types zonnepanelen geldt namelijk dat ze een zekere populariteit genieten. Op het eerste gezicht mogen de panelen er dan wel grotendeels hetzelfde uitzien, dat is niet helemaal correct. Er zijn dan ook wel degelijk een aantal belangrijke verschillen die je zeker niet over het hoofd mag zien.

  1. Voor monokristallijn zonnepanelen geldt dat ze doorgaans een zwarte kleur hebben. Bij polykristallijn zonnepanelen is er doorgaans sprake van een blauwe kleur. Op een zwart dak zullen vooral de monokristallijn exemplaren dus veel minder opvallen.
  2. Monokristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan de ruitvormige vlakjes die zijn terug te vinden tussen de zonnecellen. Bij polykristallijn is er eigenlijk eerder sprake van een soort van raster. Bij polykristallijn zonnepanelen zijn de kristalvlakken ook duidelijk zichtbaar.
  3. De belangrijkste reden waarom veel mensen een monokristallijn zonnepaneel verkiezen boven een polykristallijn exemplaar heeft te maken met het feit dat eerstgenoemden op een beperkte(re) oppervlakte een groter rendement kunnen realiseren. Bovendien geldt voor monokristallijn zonnepanelen eveneens dat ze het net wat beter doen bij bewolkte weersomstandigheden. Let wel, bij erg heet weer kunnen de prestaties tegenvallen. De panelen staan er dan namelijk om bekend veel te heet te worden.
  4. De monokristallijn zonnepaneel prijs ligt in de praktijk enigszins hoger in vergelijking met de aankoopprijs van polykristallijn exemplaren. Deze hogere aankoopprijs wordt in de praktijk echter doorgaans goedgemaakt door een gemiddeld dus iets hoger gelegen rendement.

De uitkomst van het “gevecht” monokristallijne vs polykristallijne zonnepanelen mag dus duidelijk zijn. Op vlak van rendement presteren uiteindelijk de glas-glas zonnepanelen beter dan de kristallijn exemplaren. Voor deze zonnepanelen geldt echter dat ze in aankoop nog heel wat duurder zijn. Dat verhoogt de totale investeringsprijs van je zonnepaneleninstallatie dan ook aanzienlijk.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.