Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
zonnepanelen kennisbank

Regelmatig krijgen we bij ZonnepanelenWijzer.com de vraag wat bepaalde termen betekenen. De meest voorkomende termen die komen kijken bij (het laten plaatsen van) zonnepanelen, hebben we hieronder op een rij gezet.

EPC 0

De term EPC 0 staat voor energieneutrale woning. Dit betekent dat de woning zelf alle gebouwgebonden energie zelf opwekt.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Nul-op-de-meterwoning (NOM)

Een nul-op-de-meterwoning (NOM) heeft een gemiddeld totaal energiegebruik van nul (op jaarbasis). Dit betreft alle verbruiken op de energiemeters in de woning – zowel gebouwgebonden als gebruikersgebonden verbruik. Hier wordt de opbrengst van lokale bronnen van afgehaald. Is dit totaal dan nul, dan spreek je van een nul-op-de-meterwoning.

Wattpiek (Wp)

Wattpiek (afgekort: Wp) is een meeteenheid voor de capaciteit van fotovoltaïsche cellen (die gebruikt worden in zonnepanelen) om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Een Wattpiek is de productie die plaatsvindt onder standaardomstandigheden, volgens de Standard Test Conditions (STC).

Vastrecht

Vastrecht is het bedrag dat elke water-, gas- en elektra gebruiker moet betalen aan de leverancier. Je betaalt dit bedrag ongeacht de verbruik. Onderdeel hiervan zijn onder andere de vaste kosten voor de aansluiten op de waterleiding of het elektriciteitsnet.

Salderingsregeling

Wanneer je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, wordt deze ’te veel opgewekte stroom’ teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Je verkoopt de stroom als het ware. Hier krijg je een bedrag voor, wat je jaarafrekening benoemd wordt. Dit heet de salderingsregeling.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws