Kennisbank

Regelmatig krijgen we bij ZonnepanelenWijzer.com de vraag wat bepaalde termen betekenen. De meest voorkomende termen die komen kijken bij (het laten plaatsen van) zonnepanelen, hebben we hieronder op een rij gezet.

EPC 0

De term EPC 0 staat voor energieneutrale woning. Dit betekent dat de woning zelf alle gebouwgebonden energie zelf opwekt.

Nul-op-de-meterwoning (NOM)

Een nul-op-de-meterwoning (NOM) heeft een gemiddeld totaal energiegebruik van nul (op jaarbasis). Dit betreft alle verbruiken op de energiemeters in de woning – zowel gebouwgebonden als gebruikersgebonden verbruik. Hier wordt de opbrengst van lokale bronnen van afgehaald. Is dit totaal dan nul, dan spreek je van een nul-op-de-meterwoning.

Wattpiek (Wp)

Wattpiek (afgekort: Wp) is een meeteenheid voor de capaciteit van fotovoltaïsche cellen (die gebruikt worden in zonnepanelen) om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Een Wattpiek is de productie die plaatsvindt onder standaardomstandigheden, volgens de Standard Test Conditions (STC).

Vastrecht

Vastrecht is het bedrag dat elke water-, gas- en elektra gebruiker moet betalen aan de leverancier. Je betaalt dit bedrag ongeacht de verbruik. Onderdeel hiervan zijn onder andere de vaste kosten voor de aansluiten op de waterleiding of het elektriciteitsnet.

Salderingsregeling

Wanneer je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, wordt deze ’te veel opgewekte stroom’ teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Je verkoopt de stroom als het ware. Hier krijg je een bedrag voor, wat je jaarafrekening benoemd wordt. Dit heet de salderingsregeling.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.