Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
zonnepanelen huren

De energiekosten die je bespaart met zonnepanelen zijn vaak groter dan de kosten van het huren van de panelen, waardoor je sowieso winst maakt.

Adviseren wij om zonnepanelen te huren of te kopen? En wat zijn de voor- en nadelen van het huren van panelen? Welke invloed heeft dit op de zonnepanelen prijs? ZonnepanelenWijzer.com zet het op een rij.

Zonnepanelen huren of geld lenen voor zonnepanelen? Ons advies

Als je genoeg spaargeld hebt en een eenmalige investering in zonnepanelen mogelijk is, dan raden we dat altijd aan.

Bij het huren van zonnepanelen betaal je namelijk in termijnen de zonnepanelen af, maar betaal je daar bovenop ook nog rente. Die rente betaal je niet wanneer je de zonnepanelen in één keer afbetaalt.

Waar kan je zonnepanelen huren?

Er zijn meerdere aanbieders die zonnepanelen verhuren. Een bekende, betrouwbare partij is Zelfstroom. Hier kun je eenvoudig en gratis meer informatie opvragen over het huren van zonnepanelen en een vrijblijvende berekening laten maken.

Maar let goed op bij het aangaan van een overeenkomst bij een zonnepanelen-aanbieder…

 • Het goede nieuws is dat de huurvoorwaarden (vaak) kort en begrijpelijk zijn.
 • Het minder goede nieuws is dat er vaak veel ongunstige clausules zijn en de maandelijkse kosten hoger zijn dan het kopen met eigen geld (en zelfs hoger dan de kosten van een lening of financiering voor zonnepanelen).

Laten we wat beter naar de voor- en nadelen kijken van het huren.

Voordelen van zonnepanelen huren

De drie grootste voordelen van het huren van zonnepanelen zijn:

 1. Ben je huurder bij een woningcorporatie? Dat is goed nieuws – mits de corporatie met je mee wil werken. Het is namelijk mogelijk dat de corporatie een contract met de panelenverhuurder afsluit, zodat de huurprijs van de panelen wordt verrekend met de huur van de panelen. Dit zorgt ervoor dat je geen demontagevergoeding hoeft te betalen wanneer je gaat verhuizen. Ook zit je dan niet vast een vaste, lange looptijd.
 2. Ga je verhuizen? Dan heb je meerdere opties. Je kunt kiezen tussen:
  • De zonnepanelen meeverhuizen naar je nieuwe woning
  • De nieuwe bewoner het contract over laten nemen, mits diegene dat wil
  • De zonnepanelen afkomen van de verhuurder en de zonnepanelen meenemen of verkopen
 3. De panelen, omvormer en andere bijbehorende accessoires zijn niet jouw eigendom. Het voordeel hier is dat je geen zorgen hebt over garantie, defecten et cetera, omdat de verhuurder hier verantwoordelijk voor is.

Nadelen van zonnepanelen huren

Helaas kleven er ook nadelen aan het huren van zonnepanelen. Denk aan:

 1. Je kunt het contract vaak niet voortijdig opzeggen. Of ja, het kan wel, maar dat gaat je aardig wat geld kosten omdat je aan alle huurtermijnen moet voldoen, demontagevergoeding moet betalen en er ook nog administratiekosten bij komen kijken.
 2. De huurovereenkomst kan vaak eenzijdig – door de verhuurder – gewijzigd worden wanneer er sprake is van wijzigingen in de wet- en regelgeving, zoals fiscale regels.
 3. De opbrengst uit zonnestroom zal jaar op jaar niet toenemen, maar verhuurders mogen wel een jaarlijkse huurstijging doorrekenen.

Lees je goed in voordat je een contract afsluit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor onafhankelijk advies kun je ook altijd contact opnemen met ZonnepanelenWijzer.com.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws