zonnepanelen omvormers

Zonnepanelen omvormer

Lucas avatar
Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen omvormer

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, moet je ook een omvormer hebben. Ben je van plan om zelf een omvormer te kiezen, en je niet te laten adviseren door een zonnepanelenverkoper? Lees je dan goed in, want het is belangrijk om de juiste omvormer te kopen.

Een omvormer kopen, waar moet je op letten?

Er zijn 8 punten waar je naar moet kijken bij aanschaf van een omvormer.

  1. Het vermogen van de omvormer
  2. De keuze tussen wel of niet een transformator
  3. Of je panelen wel of niet last hebben van schaduw
  4. Je huidige hoofdaansluiting
  5. Hoeveel geluid de omvormer mag produceren (eventueel geluidsoverlast)
  6. Uitleesmogelijkheden (bijvoorbeeld Bluetooth en WiFi)
  7. Garantietermijn
  8. Merk
omvormer kopen

Punt 1: Vermogen van de omvormer

Het vermogen van de omvormer moet de totale capaciteit van jouw zonnepanelen op kunnen vangen. Op een zonnepaneleninstallatie van 2400 Wp zou dus een omvormer moeten zitten van 2400 Watt.

Nu geldt dit wel voor panelen die onder ideale (weers)omstandigheden optimaal kunnen presteren. In Nederland en België is dit nooit het geval. Je kunt er dus prima mee wegkomen als je omvormer minder vermogen heeft dan de capaciteit van je zonnepanelen.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Op een installatie van 2400 Wp zou prima een omvormer van 2200 Watt kunnen. Adviseer hiervoor altijd bij de een adviseur wanneer je twijfelt. Een installateur bijvoorbeeld kan een berekening maken van jouw situatie, waarbij hij rekening houdt met de hellingshoek en ligging van de zonnepanelen.

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een omvormer die 20% kleiner of 10% groter is dan het vermogen van de installatie.

Punt 2: Heb je wel of niet een transformator nodig

De meeste omvormers zijn tegenwoordig zonder transformator – ze worden aangeduid met type TL (transformatorloos). Deze hebben een hoger rendement. Het is dus altijd beter om een omvormer zonder transformator te hebben.

Let er wel op dat sommige zonnepanelen alleen op een omvormer mét transformator mogen worden aangesloten; anders gaat de levensduur van de zonnepanelen achteruit.

Punt 3: Heb je wél of geen last van schaduw

Als er geen schaduw op je zonnepanelen valt, dan kun je dit punt gerust overslaan. Is dit bij jou wel het geval? Lees dan even verder.

Meestal wordt het vermogen van zonnepanelen bepaald aan de hand van de zwakste schakel in een serie. Heeft één paneel last van schaduw? Dan gaat dit ten koste van de opbrengst van alle zonnepanelen.

Dit kan je voorkomen op 2 manieren, wat beide te maken heeft met je omvormer.

  1. Maak een aparte string (lus) van zonnepanelen die tegelijk in de schaduw komen te liggen. Hiervoor moet je een omvormer met meerdere trackers hebben. Bij de specificaties van zonnepanelen omvormers staat altijd aangegeven hoeveel trackers de omvormer heeft. Waar je verder nog op moet letten is dat je minimaal 5 zonnepanelen aansluit per lus, omdat de omvormer anders te weinig vermogen binnenkrijgt en niet kan ‘werken’.
  2. De tweede manier is door gebruik te maken van micro-omvormers of power optimizers, welke tussen de zonnepanelen en de omvormer staan. Dankzij deze units kunnen de panelen los van elkaar werken en presteren, en wordt de binnengehaalde energie via één punt (de unit) naar de omvormer gestuurd.

Punt 4: Je huidige hoofdaansluiting

Hoe is jouw hoofdaansluiting gezekerd? In Nederland kan dat met 25A, 35A en 40A.

Een groep moet factor 1,6 lager zijn dan de hoofdaansluiting. Is je hoofdaansluiting 40A? Dan mag de groep maximaal 40 / 1,6 = 25A zijn.

Wat dit betekent voor het maximaal vermogen: dat mag dan 25A * 230V = 5750 watt zijn.

Zie het maximaal vermogen van de installatie per hoofdaansluiting hieronder, in een overzicht:

Type hoofdaansluitingMaximale groepzekeringMaximaal vermogen installatie
1 x 25A16A3.680 Watt
1 x 35A25A5.750 Watt
1 x 40A25A5.750 Watt
3 x 25A3 x 16A3 x 3.680 Watt
3 x 25A3 x 25A3 x 5.750 Watt
3 x 40A3 x 32A3 x 7.360 Watt
3 x 63A3 x 40A3 x 9.200 Watt
3 x 80A3 x 50A3 x 11.400 Watt

Punt 5: Geluid en omvormer

Omvormers maken geluid, en de hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de koeling in de omvormer.In de specificaties van een omvormer staat hoeveel geluid (in decibel) hij maximaal produceert. Bij het aanschaffen van een omvormer moet je dus ook kijken waar hij wordt geplaatst en hoeveel geluid(soverlast) maximaal gewenst is.

Wordt er gebruik gemaakt van een ventilator? Dan hoor je vooral de ventilator zijn werk doen. Maar ook een omvormer met convectiekoeling maakt geluid.

Punt 6: Monitoring van de omvormer

Er zijn verschillende mogelijkheden om je omvormer te monitoren. Niet alle omvormers bieden hiervoor een standaard oplossing, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker wel. De verschillende mogelijkheden zijn:

  1. Via Bluetooth. Je kan dan met een programma op PC of tablet jouw omvormer uitlezen. Deze vorm is niet ideaal. De verbinding is vaak niet krachtig genoeg waardoor je vaak storingen heeft. Bovendien kan je niet vanaf het internet de omvormer uitlezen.
  2. Via Ethernet. Jouw omvormer wordt dan aangesloten via een netwerkkabel op jouw router. Vervolgens wordt een verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een App of website kan je dan vanaf elke plek de prestaties van jouw zonnepanelen inzien.  Dit type verbinding is zeer praktisch en stabiel. Echter bieden niet alle fabrikanten ethernet aan, soms moet er optioneel een module aangeschaft worden.
  3. Via Wifi. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als via ethernet. Alleen  hoeft er geen netwerkkabel getrokken te worden tussen de omvormer en router. Dat is een voordeel ten opzichte van een kabelverbinding via ethernet, alleen is deze verbinding natuurlijk iets minder stabiel. Bovendien kost een Wifi-verbinding ook vermogen. Niet veel, maar altijd een beetje.
  4. Via USB. Sommige omvormers kan je via USB of RS485 uitlezen. Je kan de omvormer dan alleen bij de omvormer uitlezen. Niet echt ideaal.
  5. Via een ingebouwde webserver (nieuwste generatie omvormers). In feite kan je dan vanuit jouw eigen netwerk een verbinding maken met de omvormer die je vervolgens kan uitlezen.

Punt 7: De garantie voor omvormers

Een omvormer heeft vaak een garantie van 5 jaar. Fabrikanten en aanbieders bieden vaak aan om er nog 5 bij te kopen maar dat hoef je niet te doen. De levensduur van een omvormer is namelijk 10 tot 15 jaar. De kans dat de omvormer dus stuk gaat binnen 10 jaar, is heel klein.

Punt 8: Merk omvormer

Waarschijnlijk kan je geen enkel merk omvormer opnoemen. Je moet dan min of meer op jouw gevoel afgaan of op testen. Kies ik een Europese of Amerikaanse omvormer, of ga ik voor een goedkoop Chinees merk? Kan je op onze website 300 omvormers vergelijken op de belangrijkste eigenschappen.

Inmiddels zijn er uitstekende Chinese merken, maar er is ook echt rommel tussen. Zo hoorden wij in het verleden in de markt regelmatig slechte geluiden over Omnik, maar mogelijk is dit verbeterd bij de recente modellen. De Chinese Goodwe omvormers doen het prima zoals het testinstituut Photon aangeeft. Wil je voor zekerheid gaan, dan kies je een Duitse omvormer zoals SMA, Steca of  het Nederlandse merk Mastervolt of Amerikaanse ABB/Power One en Solar Edge. Dat zijn merken die al tientallen jaren op de markt zijn en goede Europese helpdesks hebben.

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

0 0 votes
Rating van dit artikel
Subscribe
Notify of
guest
0 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

triplesol

Triplesol

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren

(Fixed)
images-1

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten.

(Fixed)
0x0

Atlas Power

Overzicht: Atlas Power is een innovatief energiebedrijf dat zich richt op het

(Fixed)

Het laatste nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx