De levensduur van zonnepanelen is +- 25 jaar. Er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden. Zo gaan bepaalde onderdelen van de installatie, zoals de omvormer, minder lang mee dan de zonnepanelen. Ook speelt de kwaliteit van de panelen een rol in de levensduur.

Hieronder gaan we in op de verschillende aspecten die de levensduur van zonnepanelen beïnvloeden; zowel positief als negatief.

Hoe verleng je de levensduur van zonnepanelen?

Er zijn enkele simpele manieren om de levensduur van zonnepanelen te verlengen:

  • Onderhoud / schoonmaken
  • Goede, deskundige montage

De levensduur van zonnepanelen kan je verlengen door de panelen goed te onderhouden (schoonmaken). Goed nieuws: dit hoef je niet vaker dan eens in de vijf jaar te doen, mits de zonnepanelen onder een schuine hoek geplaatst worden – wat vrijwel altijd het geval is. Doordat de panelen schuin geplaatst zijn, vallen bladeren, stof en vuil vanzelf van de panelen dankzij regen en wind. Het schoonmaken kan gewoon met water.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

levensduur verlengen zonnepanelen

Zonnepanelen levensduur verlengen door goed onderhoud

De levensduur van zonnepanelen verlengt u door ze goed te onderhouden. Doordat zonnepanelen over het algemeen onder een vrij schuine hoek geplaatst worden, zorgen regen en wind ervoor dat de zonnepanelen zichzelf grotendeels reinigen en relatief onderhoudsvrij zijn. Vuil, bladeren en stof worden op deze manier effectief verwijderd. Zonnepanelen schoonmaken is daardoor slechts eens in de vijf jaar nodig. Dat kan meestal zelfs zonder schoonmaakmiddel, alleen water is genoeg.

De levensduur van zonnepanelen kan daarnaast verlengd worden door voor de montage een deskundige en gecertificeerde installateur te kiezen. Zo weet u zeker dat het complete systeem stevig gemonteerd is en gebruik wordt gemaakt van goede bekabeling en aansluitingen.

Zonnepanelen: levensduur van de omvormer

Binnen een zonnepanelensysteem is de omvormer soms een onderdeel wat vervangen moet worden. Door bij de installatie te kiezen voor een goed merk voorkomt u problemen in de toekomst. De kosten van een goede omvormer vallen overigens mee in verhouding met de kosten voor het complete zonnepanelensysteem.

Opbrengst zonnepanelen totale levensduur bijhouden

Zonnepanelen doen stil en ongemerkt hun werk op uw dak. Het kan daarom lastig zijn om tijdens de levensduur van uw zonnepanelen te zien of alles nog naar behoren functioneert. Het is erg belangrijk om zelf uw opbrengst bij te houden. Veel mensen met zonnepanelen controleren de opbrengst dagelijks of wekelijks en constateren een eventuele storing snel. De opbrengst van zonnepanelen is te zien op het display van de omvormer, af te lezen via de meterstanden op de elektriciteitsmeter(s) in de meterkast en tegenwoordig meestal ook via het internet of de app op uw smartphone.

De levensduur van zonnepanelen is dus gemakkelijk 25 jaar, waarschijnlijk zelfs nog een stuk langer. Daarmee zijn zonnepanelen een goede investering in een duurzame toekomst en een lagere energierekening.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.