Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
vader en kinderen bij een warmtepomp waarvan het energieverbruik wordt gedekt met zonnepanelen

Warmtepompen hebben elektriciteit nodig om te werken. Aangezien elektriciteit een hernieuwbare bron is, roept dit de vraag op of zonnepanelen de warmtepomp van stroom kunnen voorzien. Dat is inderdaad het geval. Zonnepanelen en warmtepompen kunnen goed samenwerken en zullen je totale elektriciteitskosten verlagen.

Zelf berekenen

De formule is als volgt:

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Aantal benodigde zonnepanelen = (jaarlijks thermisch verbruik voor ruimteverwarming en warm water in kWh / SCOP) / 300

Een concreet voorbeeld: Stel dat het jaarlijks thermisch verbruik van jouw woning 5.000 kWh is. Dit bedrag deel je door de SCOP (seasonal coefficient of performance); een getal dat het gemiddelde jaarlijkse rendement aangeeft en terug te vinden is op het energielabel van de warmtepomp. Stel dat dit bedrag ‘4’ bedraagt.

5.000 / 4 = een jaarlijks verbruik van 1.250 kWh

Een zonnepaneel wekt jaarlijks ongeveer 300 kWh op. Dit betekent dus dat je voor de warmtepomp (1.250 / 300 = 4.16) dus 5 zonnepanelen nodig hebt, wil je het volledige verbruik dekken.

Wil je liever een professional laten uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan voor zonnepanelen en neem contact op met de partij die jou het meeste aanspreekt! Er komt dan een expert langs om precies uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Hoeveel stroom verbruikt de warmtepomp?

Een van de meest energie-efficiënte manieren om een huis te verwarmen zijn warmtepompen. Ze zullen je inderdaad veel geld besparen, maar ze hebben wel nog steeds elektriciteit nodig om te werken.

De werkelijke hoeveelheid elektriciteit die een warmtepomp nodig heeft om goed te kunnen werken, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • het lokale klimaat en de seizoensgebondenheid;
  • de staat van het leidingwerk en de isolatie;
  • de staat en grootte van de woning;
  • hoe de warmtepomp wordt gebruikt;
  • en het type warmtepomp.
zonnepanelen die het energieverbruik van een warmtepomp dekken

Hoeveel elektriciteit kunnen zonnepanelen produceren?

Zonnepanelen kunnen bijna elk apparaat in jouw huis van stroom voorzien. Ze kunnen je wasmachine, koelkast, oven, tv, enz. van energie voorzien. Maar het belangrijkste is dat het ook je warmtepomp van stroom kan voorzien. Dit is niet zo simpel als een paar zonnepanelen op het dak plakken. De verwachte hoeveelheid elektriciteit geproduceerd door zonnepanelen hangt af van drie belangrijke factoren:

  • de grootte van het zonnepaneel;
  • het rendement van zonnecellen;
  • de hoeveelheid zonneschijn in uw omgeving (piekuren zonneschijn).

Hoewel de grootte van zonnepanelen enigszins kan variëren, zijn ze al tientallen jaren in principe onveranderd. Het standaard zonnepaneel meet 65 inch x 39 inch en bestaat uit 60 zonnecellen die samenwerken om elektriciteit op te wekken. Grotere zonnepanelen wekken meer elektriciteit op en tot nu toe is dit formaat het meest praktisch gebleken.

Als je naar de label kijkt van het zonnepaneel zul je het nominaal vermogen zien dat dit apparaat in perfecte omstandigheden zal opwekken. Dat gezegd hebbende, is de gemiddelde hoeveelheid zonlicht misschien wel de belangrijkste factor. Hoewel je overdag in totaal 8 uur zonneschijn kunt hebben, betekent dit niet dat alle 8 uren zon-piekuren zijn.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonnepanelen zijn gemaakt om aan de behoeften van een huishouden te voldoen. Grondige evaluaties worden altijd uitgevoerd door goed opgeleide professionals die een juiste inschatting kunnen maken van het benodigde vermogen. Uiteraard houden zij ook rekening met de vermogensbehoefte van de warmtepomp.

Maar wat gebeurt er als de zonnepanelen niet kunnen voldoen aan de eisen van de warmtepomp?

De zonnepanelen kunnen dan nog gewoon werken en stroom opwekken. De rest moet je aanvullen met energie die je van een regulier energiebedrijf afneemt. Dit leidt wel tot een hoger energieverbruik en uiteindelijk hogere energiekosten.

Welke soorten zonne-warmtepompsystemen zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen zonnepaneelsystemen die tegenwoordig beschikbaar zijn:

  1. Fotovoltaïsche (PV) zonnepaneelsystemen
  2. Thermische zonnepaneelsystemen

De twee moeten niet met elkaar worden verward. Fotovoltaïsche zonne-energiesystemen wekken elektriciteit op door energie van de zon te absorberen. De energie die door zonnepanelen wordt geproduceerd, kan de prestaties van warmtepompen die in koudere omgevingen werken, verbeteren. Onderzoek op dit gebied toont aan dat zonnewarmtepompen een hogere prestatiecoëfficiënt (COP) hebben dan standaard lucht-water warmtepompen.

Anderzijds gebruiken thermische zonnepanelen de energie van de zon om direct water of lucht te verwarmen. Het samenvoegen van zonnepanelen en warmtepompen wordt een door zonne-energie ondersteund warmtepompsysteem genoemd. Thermische zonnepanelen fungeren als warmtebron om de warmtepomp van stroom te voorzien.

Er zijn hybride modellen van geothermische zonne-ondersteunde en lucht-bron zonne-ondersteunde warmtepompsystemen. Deze bieden een grotere veelzijdigheid en kunnen in sommige gevallen de installatiekosten verlagen, maar kunnen moeilijker te onderhouden en te bedienen zijn.

Is het de moeite waard om een ​​warmtepomp van stroom te voorzien met zonnepanelen?

De combinatie van een zonnepaneelsysteem en een warmtepomp (lucht- of grondbron) kan voldoende verwarming voor je huis leveren en tegelijkertijd je energierekening verlagen. Hoewel het zonnepaneelsysteem kan worden gebruikt met lucht/water warmtepompen, kan dit systeem het beste worden gebruikt met grond/water warmtepompen. Wanneer het rendement van het ene systeem het laagst is, is het andere systeem op de piek en vice versa. Deze twee systemen bieden de beste flexibiliteit op het gebied van koeling en verwarming.

Hier worden we echter geconfronteerd met problemen voor beide systemen. Ze werken meestal het beste en zijn het meest nodig op verschillende tijdstippen. Een zonnepaneelsysteem zal de meeste energie produceren en het beste werken tijdens de zomerseizoenen en overdag, terwijl een warmtepomp het meest nodig kan zijn tijdens de koudere seizoenen en niet altijd overdag.

Er kunnen problemen optreden als je expliciet zonnepanelen wilt gebruiken om de warmtepomp van stroom te voorzien. Beide systemen hebben ​​echter nog steeds hun voordelen. Het ene zorgt voor directe warmte en het andere wekt bruikbare elektriciteit op. Het grootste en enige nadeel van de combinatie zonnepaneelsysteem en warmtepomp is de prijs.

Inderdaad, hoge installatiekosten baren veel huiseigenaren vaak zorgen. In sommige gevallen kunnen de hoge initiële kosten maken dat jij je afvraagt of het de moeite waard is om een zonnepaneelsysteem te combineren met een warmtepomp. Wanneer je echter kijkt naar de voordelen die deze combinatie biedt, zoals een lagere energierekening, dan is deze combinatie zeker de moeite van het overwegen waard. Heb je interesse in zonnepanelen, maar zoek je nog naar een manier om het te financieren? Lees meer over zonnepanelen financiering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws