Zonnepanelen

Zonnepanelen: Hoe werken ze, wat kosten zonnepanelen en waar moet je op letten? Uitgebreide uitleg door ervaren zonnepalen adviseurs.

Lees verder >

Home » Zonnepanelen

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen heel erg populair geworden in Nederland. Mede omdat zonnepanelen goedkoper werden en omdat je er op lange termijn heel wat geld mee kan uitsparen zie je nu op heel wat Nederlandse daken zonnepanelen liggen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Hoe werkt dat nou – zo’n zonnepaneel? Het lijkt wel magie: de zon schijnt erop en dan – poef! – je hebt stroom. Of hoe zit dat nou eigenlijk? In dit artikel over de werking van zonnepanelen staat dit uitgebreid omschreven, maar hieronder vatten we het voor je samen.

Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >

De panelen die wij op ons dak hebben liggen bestaan uit heel wat verschillende fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zijn gemaakt uit metalen die stroom geleiden wanneer ze in aanraking komen met zonlicht.

Deze fotovoltaïsche cellen zullen een gelijkstroom (AC) genereren die later door een omvormer wordt opgezet naar wisselstroom – stroom die wij in huis kunnen gebruiken.

Dus wanneer de zon op de zonnecel schijnt ontstaat er een gelijkstroom die dan later wordt omgezet naar wisselstroom door de omvormer zodat jij de stroom kan gebruiken om bijvoorbeeld je wasmachine te laten draaien.

Het is aan te raden om je zonnepanelen op een plek te leggen waar ze het langst zon hebben – zo kan je het meeste energie opwekken en het meeste geld besparen.

Soorten zonnepanelen

Er zijn op dit moment drie soorten zonnepanelen die populair zijn in de Nederlandse en Belgische markt:

  • Monokristallijn zonnepanelen
  • Polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen)
  • Dunne film zonnepanelen

Wat is de beste oriëntatie, ligging en hellingshoek voor zonnepanelen?

De beste ligging voor zonnepanelen is naar het zuiden toe (met een azimut van 180 graden en een hellingshoek tussen de 20 en 50 procent).

Wil je weten wat dit precies betekent, en hoe je dit zelf kunt checken zodat je zeker weet dat je het maximale uit jouw panelen haalt? Bekijk dan dit artikel over de optimale ligging / oriëntatie van zonnepanelen.

Ook hebben we recent een tekst gepubliceerd over de optimale hellingshoek voor een zonnepaneel. Wist je dat je met een optimale hellingshoek al gauw het rendement van de panelen met tientallen procenten kunt verhogen?

Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Als je weet hoeveel elektriciteit je per maand of jaar verbruikt, kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Complete zonnepanelen pakketten

Tegenwoordig zijn er ook zonnepanelen pakketten op de markt. Dit zijn sets met daarin een bepaald aantal zonnepanelen (zoals 8 zonnepanelen) met daarbij alles wat je nodig hebt om zonnepanelen op je dak te kunnen plaatsen, zoals een omvormer en bekabeling.

Mocht je ervaring hebben met zonnepanelen, dan is dit zeker iets voor jou. Is dit niet het geval, dan raad ik aan om contact op te nemen met een ervaren zonnepanelenexpert die de panelen voor je kan plaatsen.

Zonnepanelen in plaats van dakpannen: indak zonnepanelen

Het is mogelijk om zonnepanelen in het dak te plaatsen in plaats van op het dak. Bij de speciale constructie voor indak zonnepanelen worden de panelen netjes weggewerkt in het dakvlak waardoor het dak er strak uit blijft zijn. Dit heeft zo zijn voor en nadelen.

Voordelen indak-systeem

  • Ziet er mooier en strakker uit
  • Zorgt voor minder belasting op het dak
  • Ideaal voor nieuwbouwwoningen (bespaart kosten)

Nadelen indak-systeem

  • Duurder dan reguliere zonnepanelen
  • Levert minder op dan reguliere panelen
  • Brandgevoeliger dan reguliere panelen
  • Btw-teruggave is niet optimaal

Zonnepanelen laten plaatsen: is dat een slim idee?

Gemiddeld bespaar je zo’n €770 per jaar door zonnepanelen te laten plaatsen. Dit betekent dat je de investering kunt terugverdienen binnen 5 – 7 jaar. Daarna geniet je van gratis stroom! Lees meer over het laten plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen offerte aanvragen

Vraag vrijblijvend informatie of een offerte aan om te bekijken hoeveel zonnepanelen zouden kosten om in de energiebehoefte van jouw gezin te voorzien.

Zonnepanelen
offerte
Aanbieders uit jouw regio
Gratis en vrijblijvend
Binnen 2 dagen in je mailbox
Offerte aanvragen >