Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 7000 kWh?

Voor het opwekken van 7000 kilowattuur (kWh), heb je 25 zonnepanelen nodig. Let op: dit is wel een schatting. Hoeveel kWh er opgewekt wordt, verschilt per situatie.

Lees verder >

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is uit te rekenen met een formule. Hieronder leggen we het uit.

Hoeveel zonnepanelen voor 7000 kWh: de berekening

De berekening om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een bepaald aantal kilowattuur (kWh), is redelijk eenvoudig.

Formule: Benodigd kWh per jaar / 285 = het benodigd aantal zonnepanelen

Wel zijn er een aantal zaken die invloed hebben op het uiteindelijke rendement van je panelen, maar die niet meegenomen in de berekening. Zoals je omgeving: valt er schaduw op je panelen? Dan renderen ze minder goed. En de hellingshoek waarop ze liggen: zorgt dit voor een optimaal rendement?

Toelichting bij formule:

Een gemiddeld paneel wekt jaarlijks 360 Wattpiek op. Dit komt gemiddeld neer op zo’n 285 kWh per jaar. 285 is dan ook het aantal dat we gebruiken in de formule. De 285 delen we door het benodigd aantal kWh dat je verbruikt.

Installateur die zonnepanelen bevestigd op een dak

Ontvang tot 3 offertes voor het laten plaatsen van 25 zonnepanelen

Via ZonnepanelenWijzer.com kom je snel, eenvoudig en vrijblijvend in contact met tot drie zonnepanelen adviseurs. Neem je tijd om ze te vergelijken en kies voor de aanbieder die jou het beste lijkt. Zo krijg je deskundig advies en kun je kiezen welke offerte het beste bij jouw situatie past.

Let op: dit is geheel vrijblijvend, dus met het aanvragen van offertes zit je nergens aan vast.

Berekenen van aantal zonnepanelen

Stap 1 van 2

1 zonnepaneel levert ongeveer tussen de 300 en 370 WattPiek op.
Hidden
Bij deze berekening word er vanuit gegaan dat 85% van het zonnepaneel de capaciteit effectief word omgezet in energie

Hoe weet ik of 25 zonnepanelen op mijn dak passen?

Om antwoord te krijgen op deze vraag, heb je 2 mogelijkheden:

  1. Je rekent zelf uit of het past. Neem de afmeting van de plek waar de panelen komen te liggen, noteer de afmeting van 25 zonnepanelen (vraag dit bijvoorbeeld op bij de aanbieder) en reken uit of het past.
  2. De betere optie: laat een adviseur langskomen om dit voor jou uit te rekenen. De adviseur neemt vaak ook andere zaken mee, zoals eventuele schaduw die op je panelen valt, zodat je meteen ook advies krijgt over andere zaken dan alleen de vraag of 25 panelen op je dak passen.

Offerte aanvragen voor 25 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com heeft een selectie van de beste zonnepanelen bedrijven in Nederland gemaakt. Door via onze website een offerte aan te vragen, ontvang je dezelfde (vaak dezelfde dag) vrijblijvend 3 tot 5 offertes in je mailbox. Zo weet je meteen de zonnepanelen prijs inclusief installatie. Indien gewenst, kun je contact opnemen met een van de bedrijven om de zonnepanelen aan te schaffen en/of te laten installeren.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Lees ook:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.