Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000 kWh?

Voor het opwekken van 10000 kilowattuur (kWh), heb je 36 zonnepanelen nodig. Let op: dit is wel een schatting.

Lees verder >

Hoeveel kWh er opgewekt wordt met 36 panelen, verschilt per situatie. Zo is het afhankelijk van zaken als schaduw en de oriëntatie en hoek waarop de panelen zijn geplaatst. Zo kan het in sommige situaties zo zijn dat 36 zonnepanelen minder dan 10.000 kWh opwekken.

Hoeveel zonnepanelen zijn genoeg om 10.000 kWh op te wekken?

Aan het getal ’36’ zijn gekomen middels de volgende, eenvoudige berekening:

Formule: Benodigd kWh per jaar / 285 = het benodigd aantal zonnepanelen

Een voorbeeld:

Een zonnepaneel wekt normaal gesproken 360 Wattpiek per  jaar op. Dit komt neer op zo’n 285 kWh per jaar. 285 is dan ook het getal dat we gebruiken in de formule: we delen het door het benodigde aantal kWh.

In dit geval krijg je dus:

10.000 kWh benodigd / 285 kWh per paneel = afgerond 36

Installateur die zonnepanelen bevestigd op een dak

Vrijblijvende offerte ontvangen voor 36 zonnepanelen

Via ZonnepanelenWijzer.com kom je snel, eenvoudig en vrijblijvend in contact met maximaal 3 zonnepanelenadviseurs bij jou in de buurt.

  • Gratis tot 3 offertes (met de hand geselecteerd voor jouw situatie)
  • Geheel vrijblijvend: je zit nergens aan vast

Berekenen van aantal zonnepanelen

Stap 1 van 2

1 zonnepaneel levert ongeveer tussen de 300 en 370 WattPiek op.
Hidden
Bij deze berekening word er vanuit gegaan dat 85% van het zonnepaneel de capaciteit effectief word omgezet in energie

Hoe weet ik of 36 zonnepanelen op mijn dak passen?

36 zonnepanelen, dat is aardig wat. Op een dak van een gemiddelde woning passen geen 36 zonnepanelen. Als je dus 36 zonnepanelen nodig hebt om volledig zelfvoorzienend te zijn, dan gaat dat waarschijnlijk dus niet lukken (tenzij je ze ergens anders kunt laten plaatsen dan op je dak – of je moet bijvoorbeeld op een boerderij wonen).

Je kunt een adviseur langs laten komen om de situatie te bekijken. Hij rekent dan meteen uit hoeveel zonnepanelen er op het dak passen, en wat het geschatte rendement hiervan zal zijn. Dit is de beste optie om te bepalen of het grote aantal (36) panelen op je dak past.

Ook kun je natuurlijk zelf een schatting maken door de oppervlakte van de zonnepanelen te delen door de oppervlakte van het dak (of andere plek waar de panelen komen de staan of liggen). Maar bij een groot aantal zonnepanelen, adviseren we sowieso om een expert te laten kijken.

Vraag een offerte aan voor 36 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com heeft een selectie van de beste zonnepanelen bedrijven in Nederland gemaakt. Door via onze website een offerte aan te vragen, ontvang je dezelfde (vaak dezelfde dag) vrijblijvend 3 tot 5 offertes in je mailbox. Zo weet je meteen de zonnepanelen prijs inclusief installatie. Indien gewenst, kun je contact opnemen met een van de bedrijven om de zonnepanelen aan te schaffen en/of te laten installeren.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Lees ook:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.