Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6000 kWh?

Voor het opwekken van 6000 kilowattuur (kWh), heb je 22 zonnepanelen nodig. Let op: dit is wel een schatting. Hoeveel kWh er opgewekt wordt, verschilt per situatie.

Lees verder >

22 zonnepanelen zijn doorgaans genoeg om 6000 kWh op te wekken. Maar hoeveel zonnepanelen je in jouw situatie precies nodig hebt, is afhankelijk van enkele zaken.

Bijvoorbeeld: valt er schaduw op de panelen? En wat is de hellingshoek van de panelen? Hoe zijn de zonnepanelen georiënteerd? Dit allemaal speelt mee.

Stap 1 van 2

1 zonnepaneel levert ongeveer tussen de 300 en 370 WattPiek op.
Hidden
Bij deze berekening word er vanuit gegaan dat 85% van het zonnepaneel de capaciteit effectief word omgezet in energie

6000 kWh: daar heb je gemiddeld 22 zonnepanelen voor nodig

De berekening om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een bepaald aantal kilowattuur (kWh), is redelijk eenvoudig. We gebruiken hiervoor de onderstaande formule.

Formule: Benodigd kWh per jaar / 285 = het benodigd aantal zonnepanelen

Voorbeeld & toelichting bij deze formule:

Zonnepanelen wekken jaarlijks 360 Wattpiek op, per paneel. Dit is zo’n 285 kWh per jaar. 285 is dan ook het aantal dat we gebruiken in de formule. Deel het getal 285 door de kWh die je op wilt wekken, en je hebt het aantal benodigde zonnepanelen. Eenvoudig, toch?

Installateur die zonnepanelen bevestigd op een dak

Ontvang gratis tot 3 offertes voor 22 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com brengt je in contact met zonnepanelen-aanbieders. Dit is:

  • Snel: binnen 24 uur ontvang je een e-mail
  • Vrijblijvend: je zit nergens aan vast
  • Handig: je ontvangt tot 3, met de hand geselecteerde, offertes en kunt deze vergelijken

Zo ben je verzekerd van eerlijk advies en kies je welke offerte het beste bij jouw situatie past.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Uitrekenen of 22 zonnepanelen op je dak passen

22 zonnepanelen, dat zijn er aardig wat. Om te weten of dit op je dak past, kun je een adviseur langs laten komen om dit uit te rekenen. Het voordeel hiervan is dat je ook meteen bijpassend advies krijgt met zaken die erbij komen kijken, zoals eventuele schaduw waar je ‘last’ van kunt hebben.

Ook kun je natuurlijk zelf een schatting maken door de oppervlakte van de zonnepanelen te delen door de oppervlakte van het dak (of andere plek waar de panelen komen de staan of liggen). Maar hier mis je wel de expertise van een ervaren adviseur.

Offerte aanvragen voor 22 zonnepanelen

ZonnepanelenWijzer.com heeft een selectie van de beste zonnepanelen bedrijven in Nederland gemaakt. Door via onze website een offerte aan te vragen, ontvang je dezelfde (vaak dezelfde dag) vrijblijvend 3 tot 5 offertes in je mailbox. Zo weet je meteen de zonnepanelen prijs inclusief installatie. Indien gewenst, kun je contact opnemen met een van de bedrijven om de zonnepanelen aan te schaffen en/of te laten installeren.

Zonnepanelen
offerte

  • Aanbieders uit jouw regio
  • Gratis en vrijblijvend
  • Binnen 2 dagen in je mailbox

Offerte aanvragen

Lees ook:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Omdat zonnepanelen de laatste jaren erg populair zijn geworden en meer en meer mensen zonnepanelen op hun dak installeren is de prijs van zonnepanelen erg gedaald. In Nederland betaal je nu gemiddeld 4700 euro voor 10 zonnepanelen die 2500 wattpiek kunnen genereren. Deze prijs is inclusief de installatie en de omvormer.

Meer lezen: zonnepanelen prijs

Om aan de volledige energiebehoefte van een normaal gezin te voldoen ga je in totaal zo’n 4000 wattpiek moeten genereren. Dit wil zeggen dat je in totaal zo’n 16 zonnepanelen zal nodig hebben. Dit kost gemiddeld 7600 euro inclusief installatie en omvormer.

Het is natuurlijk zo dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat bepaalde installateurs beter zijn dan andere. Daarom is het erg belangrijk om even onderzoek te doen naar de beste installateurs in de regio. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor een goedkope leverancier te gaan en dan binnen enkele jaren bijvoorbeeld met een kapotte omvormer te zitten.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen (ook bekend als multikristallijn zonnepanelen) en dunne film zonnepanelen. Onlangs is ook het indak zonnepaneel (zonnepanelen ‘in’ het dak in plaats van erop, in plaats van dakpannen) op de markt gekomen.

Wat is ZonnepanelenWijzer.com?
ZonnepanelenWijzer.com is een onafhankelijk informatieplatform over zonnepanelen. De website is in 2021 opgericht en heeft als doel om, als expert op het gebied van zonnepanelen, lezers betrouwbare informatie te leveren over zonnepanelen. Vooral in de groene toekomst waar we (hopelijk) naartoe bewegen en de populariteit van zonnepanelen jaar op jaar stijgt, is het van belang om genoeg betrouwbare, onafhankelijke en eerlijke informatiepunten over zonnepanelen te hebben.