beste zonnepanelen merken

Wat zijn de beste zonnepanelen? (TOP 5)

Home » Zonnepanelen » Wat zijn de beste zonnepanelen? (TOP 5)

Wat zijn nu precies de beste zonnepanelen? Zoals met veel producten het geval is, geldt ook bij zonnepanelen dat je niet naar de aanschafprijs moet kijken. Goedkoop is in de meeste gevallen duurkoop. Uiteindelijk haal je het meeste rendement uit panelen die een lange levensduur hebben en vooral ook over een langere periode voldoende vermogen bieden. Waar je dan in eerste instantie net even wat meer per paneel betaalt, bespaar je op de lange duur weer doordat je gewoon meer stroom kunt genereren met jouw zonnepanelen.

Wat zijn goede zonnepanelen?

Wat belangrijk is om bij stil te staan bij goede zonnepanelen is een combinatie van factoren. Er zijn panelen die bijvoorbeeld een hoog vermogen bieden, maar een relatief korte levensduur hebben. Of panelen die vrij snel vermogen verliezen. Zo op het oog kunnen deze panelen dan in eerste instantie een goede koop lijken, maar uiteindelijk kom je hier bedrogen mee uit. Ga altijd voor zonnepanelen die de afgelopen jaren hun kwaliteit hebben bewezen. Deze zijn dan voorzien van verschillende certificaten en keurmerken die als bewijs van kwaliteit dienen. Ze hebben dan verschillende inspecties van onafhankelijke instanties doorstaan en je kunt er dan vanuit gaan dat wat de fabrikant aangeeft (hoeveel vermogen, welk rendement, etc.) ook daadwerkelijk klopt. Het TÜV-keurmerk is daarbij het belangrijkste, dus controleer altijd of de zonnepanelen die je aan wilt schaffen voorzien zijn van dit keurmerk. Ga ook goed na hoeveel garantie je op jouw zonnepanelen krijgt. Is deze garantie bijvoorbeeld 5 jaar, dan is dit eigenlijk te kort in de meeste gevallen. Vanaf die tijd ga je jouw zonnepanelen ongeveer terugverdienen en wanneer er dan iets mee aan de hand is, zonder dat je nog garantie op de panelen hebt is enigszins riskant. Deze garantie gaat wel weer hand-in-hand met de reputatie van het merk en indirect dus ook weer met het bezitten van een TÜV keurmerk. Fabrikanten krijgen alleen een keurmerk voor hun panelen als ze een goede garantie bieden en een betrouwbare naam hebben.

Daarnaast voldoet een goed zonnepaneel aan de eisen van een hoog rendement en een hoog vermogen. Wanneer het vermogen van een paneel hoog is, dan wordt er meer elektriciteit gegenereerd. Je hebt dan minder zonnepanelen nodig om jouw gestelde opbrengst te genereren. Wat betreft rendement is het aan te raden om voor een paneel te gaan dat rond de 20% rendement zorgt. Heb je overdag bijvoorbeeld dan 10 uren zon, dan wek je ongeveer voor twee uren elektriciteit op. Daarnaast is het dus belangrijk, zoals ook al eerder vermeld, dat een zonnepaneel in de loop van de jaren ook blijft leveren. Goede panelen hebben dus een lage degradatie en blijven in de loop van de jaren een hoog vermogen en een hoog rendement leveren.

Top 5 beste zonnepanelen merken

Goed, we weten nu de kenmerken en de eisen waaraan een goed zonnepaneel moet voldoen, maar wat zijn nu de beste zonnepanelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Hieronder onze top 5 met de beste zonnepanelen merken.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

SunPower
Met stip bovenaan staan de zonnepanelen van SunPower. Dit heeft te maken met een combinatie van de factoren die we hierboven hebben beschreven. Het merk biedt een rendement van maar liefst 22,5% en kent daarnaast een degradatie van slechts 0,25% per jaar. Dat houdt in dat na 10 jaren de panelen nog steeds een rendement van 20% bieden, wat hoger is dan de meeste andere zonnepanelen. Daarnaast krijg je op de panelen van SunPower een garantie van maar liefst 25 jaar en gaan de panelen tot tussen de 35 en 45 jaar mee. Het merk geeft zelf aan dat je met hun panelen tijdens de 25 jaar garantie een 35% hogere opbrengst in totaal behaalt dan alle andere merken. Je kiest met zonnepanelen van SunPower dus voor een solide en vaste oplossing, waar je (haast) een leven lang woonplezier van kunt hebben. Ook is SunPower een voorstander van een duurzaam productieproces. Zonnepanelen zelf dragen bij aan een beter mileu, dus het bedrijf wil ook dat de productie van deze panelen zo ‘groen’ mogelijk verloopt. Daarom is het bedrijf een groot voorstander van hergebruik van materialen en koopt SunPower grondstoffen lokaal in, om het transport hiervan zoveel mogelijk te beperken.

AEG
Zoals je weet is AEG een merk dat je niet in de steek laat. Deze vlieger gaat ook zeker op met betrekking tot zonnepanelen. In eerste instantie richtte het bedrijf zich niet op het produceren van zonnepanelen, maar op de fabricage van omvormers. Deze waren echter van een dermate hoge kwaliteit dat er al snel een vraag vanuit de markt kwam richting AEG om ook panelen te gaan ontwikkelen en produceren. Het Duitse bedrijf besloot daartoe en inmiddels is het AEG gelukt om zonnepanelen te produceren die bij iedere bekende testinstantie wel in de top 5 of zelfs de top 3 staat. Het bedrijf heeft haar zonnepalen de afgelopen jaren flink doorontwikkeld en biedt de keuze uit verschillende opties. Zo kun je kiezen voor shingles, met de shingled ultra black zonnepanelen en zijn er twee mono halfcel opties, eentje met M6 cellen en één met M10 cellen. Op de shingles geeft AEG 25 jaar garantie en op de monopanelen krijg je 20 jaar garantie. Ook heeft AEG de vernieuwende glas-glas zonnepanelen met een garantie van maar liefst 30 jaar (standaard 15 jaar, maar uit te breiden naar 30 jaar). Qua rendement zitten de panelen van AEG gemiddeld zo rond de 18 á 19% en is het rendementsverlies per jaar zo’n 0,6% gedurende de eerste 15 jaren.

Conergy
Ook de zonnepanelen van Conergy prijken vaak bovenaan de lijstjes van beste zonnepanelen. Dat heeft met name met het rendement van deze panelen te maken. Bij Conergy ligt dat zo rond de 18%. Conergy is een Duits merk en heeft al ervaring met het produceren van zonnepanelen vanaf 1998. Ze hebben hun product dus al vele malen kunnen door ontwikkelen en zijn daarom in staat panelen te leveren die een zeer lange levensduur combineren met een zo optimaal mogelijk rendement. Naast panelen produceert het bedrijf ook omvormers en opslagsystemen. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Conergy en zij testen hun eigen producten zelf uitgebreid met maar liefst 59 kwaliteitscontroles. Zij stellen bijvoorbeeld hun zonnepanelen langdurig bloot aan hevige weersomstandigheden, zodat ze kunnen testen hoe hun panelen zich verhouden naar verloop van tijd. Zo proberen zij de degradatie van hun panelen zo langzaam mogelijk te laten verlopen. Je kunt dan voor een periode van tientallen jaren er vanuit gaan dat jouw panelen een zo hoog mogelijk rendement behalen. Na een periode van 25 jaar biedt Conergy nog steeds een garantie van 80% aan vermogen. Op de zonnepanelen zelf krijg je van het bedrijf een garantie van 12 jaar.

Boviet
Boviet is een Vietnamees bedrijf dat reeds meerdere jaren een goed product op de markt brengt als het gaat om zonnepanelen. Het bedrijf produceert zowel mono- als poly kristalijne panelen met een rendement tussen de 16,5 en 18,5%. Daarmee heeft Boviet één van de beste panelen die er verkrijgbaar zijn (en vandaar ook dat het merk in deze lijst opgenomen is). Waar Boviet vooral om bekend staat is dat ze een heel groot deel van hun inkomsten direct weer investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën om hun panelen nóg beter te maken. Boviet zonnepanelen worden dan ook wereldwijd verkocht en behoren tot het topsegment wanneer het gaat om kwaliteit en levensduur. Alle onderdelen van de panelen worden door Boviet in eigen beheer gemaakt, zodat zij controle hebben over iedere stap in het productieproces. Ook dit draagt bij aan de kwaliteit van de Boviet zonnepanelen. Het merk biedt een minimale garantie van 12 jaar op haar producten.

Solarwatt
Ook Solarwatt is een Duits merk. Niet dat dit altijd garant staat voor kwaliteit, maar over het algemeen komen er veel kwalitatief goed zonnepanelen uit Duitsland. Solarwatt heeft zich gespecialiseerd in glas-glas zonnepanelen en biedt op dit gebied het beste paneel op de markt. Wanneer je gaat kijken naar mono-, poly- en glas-glas zonnepanelen, dan is het soms een beetje appels met peren vergelijken. Er zouden dus best veel panelen op deze vijfde plek in dit lijstje kunnen staan, maar omdat de panelen van Solarwatt het beste in hun soort zijn, hebben we op deze plek voor dit merk gekozen. De eigenaar van het bedrijf is tevens aandeelhouder in BMW en er worden dan ook onderdelen van dit automerk gebruikt bij de productie van de zonnepanelen van Solarwatt. De panelen hebben een piekvermogen tot 375wp en leveren een hoger rendement dan soortgelijke panelen. Daarnaast springt het merk er echt uit op het gebied van levensduur. Solarwatt geeft een garantie van 30 jaar op haar zonnepanelen maar stelt zelfs dat de panelen tot wel 50 jaar meegaan. Daarnaast kennen de panelen een zeer lage degradatie, zodat je op de lange termijn een maximaal vermogen behaalt.

Overige merken
Op het internet circuleren uiteraard veel lijstjes die zich richten op een top 5 of top 10 van de beste zonnepanelen. Veelal staan hier deels dezelfde merken op, waarbij je de conclusie kunt trekken dat deze merken ook echt als beste overal uit de bus komen. Met zonnepanelen van SunPower, AEG en Conergy weet je dus meteen dat je een prima merk in huis (eigenlijk op je huis) haalt. De overige merken lopen op deze lijstjes wel eens uiteen. Dat zal met persoonlijke voorkeur te maken hebben, maar QCells, ReneSola, Yingly, en Solar Frontier zijn bijvoorbeeld ook merken die niet zouden misstaan in ons lijstje. Omdat niet iedere fabrikant dezelfde soort zonnepanelen produceert is het soms ook erg lastig om merken met elkaar te vergelijken. Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen is het verstandig om altijd goed onderzoek te doen naar het merk, waarbij je goed let om zaken als rendement, levensduur, kwaliteitslabels en ervaring van het bedrijf op gebied van de productie van zonnepanelen.

zonnepanelen merken

Zonnepanelen zijn altijd maatwerk

Een top 5 van beste zonnepanelen geeft een goed inzicht in de kwaliteit van enkele merken, maar dit lijstje is (net zoals alle lijstjes) niet heilig. Het gaat er vooral ook om wat voor jou de beste zonnepanelen zijn. Iedere woonsituatie is weer anders en dan kan het best zijn dat de nummer 5 in een lijstje voor jou een veel betere oplossing is dan het merk dat op nummer 1 staat. Daarnaast liggen de topmerken zo dicht bij elkaar, dat je ook andere factoren mee moet laten wegen. Welk tarief hanteert de installateur voor de installatie van de panelen, wat is de prijs van het paneel zelf en wat zijn de bijkomende kosten voor het frame? Dat zijn allemaal aspecten die meetellen voor een weloverwogen besluit. Betaal je voor een merk €1000 tot €1500 meer, terwijl er maar een heel klein verschil in vermogen, rendement en levensduur zit, dan is de net iets mindere optie misschien wel de juiste keus. Het geld dat je extra kwijt bent voor de duurdere panelen verdien je namelijk misschien wel nooit meer terug. Het is dan niet handig om voor de duurdere optie te kiezen. een evidente reden is ook de heel veel merken elkaar qua kwaliteit niet zoveel ontlopen.

Aangezien zonnepanelen altijd een vorm van maatwerk vereisen is het verstandig om een specialist te vragen wat voor jou de beste oplossing is. Je kunt zelf een selectie maken van de panelen die jou geschikt lijken, maar een installateur of verkoper kan vaak een beroep doen op zijn jarenlange ervaring. Alle bovenstaande aspecten worden dan in het totale plaatje meegenomen en je zal (in de meeste gevallen) een gedegen advies krijgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat eigen onderzoek altijd prima is en derhalve kun je ons lijstje goed gebruiken als maatstaf.

Het laatste nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.