Het spreekt voor zich dat iedereen tegenwoordig wel wil kunnen genieten van de voordelen die het gebruik van zonnepanelen met zich meebrengt. Dit gezegd hebbende is het uiteraard zo dat er (afhankelijk van het systeem waar je gebruik van wenst te maken uiteraard) rekening dient te worden gehouden met een best behoorlijk investeringsbedrag. Lang niet iedereen beschikt dan ook zomaar over de vereiste financiële middelen om in een zonnepanelen set te kunnen investeren. Dat hoeft echter helemaal geen probleem te zijn, in tegendeel. Je zou er namelijk ook voor kunnen kiezen om een beroep te doen op een zogenaamde zonnepanelen lease. Zoals de naam al laat vermoeden ga je in deze situatie de zonnepanelen leasen in plaats van in één keer aankopen. Hoe dat nu in de praktijk precies in zijn werk gaat kom je te weten hier op deze pagina.
Welke kosten brengt een zonnepanelen lease met zich mee?
Het spreekt voor zich dat het belangrijkste detail van een zonnepanelen lease betrekking heeft tot de kosten die dit met zich meebrengt. De exacte maandelijkse kosten die betaald zullen moeten worden zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. De volgende elementen oefenen er dan ook een (aanzienlijke) invloed op uit:
- Het type zonnepanelen waarvoor je kiest;
- Het aantal zonnepanelen waaruit het systeem bestaat;
- Over welk vermogen de installatie beschikt;
Bovenstaande elementen zijn slechts het puntje van de ijsberg. Ook bijvoorbeeld de aanwezigheid van power optimizers zou er bijvoorbeeld zomaar voor kunnen zorgen dat de maandelijkse kosten hoger zullen uitvallen. In ieder geval, om concreet te kunnen bepalen hoeveel vermogen er precies is vereist moet er worden gekeken naar onder meer:
- De samenstelling van het gezin;
- Het verbruik waarvan sprake is;
- Het soort dak en de omvang waarover ze beschikt;
- De ligging van het dak en dan dus vooral de oriëntatie;
Bovenstaande zorgt ervoor dat de maandelijkse zonnepanelen lease kosten gevoelig kunnen verschillen afhankelijk van de situatie in kwestie. Hier moet je dus zeker rekening mee houden.
Kostentabel zonnepanelen lease
We geven je graag een voorbeeld van hoe je jouw zonnepanelen lease bedrag kan berekenen. We gaan hierbij even uit van een situatie van een gemiddeld gezin van vier personen. Voor een dergelijk gezin geldt dat ze op jaarbasis een gemiddeld verbruik heeft van 4.400 kWh aan stroom. Afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen wordt er op moment van schrijven gesteld dat je in een dergelijke situatie behoefte hebt aan ongeveer een 13-tal zonnepanelen. In dit geval zal je rekening houdende met de inhoud van de onderstaande kostentabel ongeveer zo’n 58 euro per maand moeten betalen. Voor heel wat mensen geldt dat dit bedrag heel wat lager zal zijn gelegen dan het bedrag dat ze maandelijks aan de energiemaatschappij dienen te betalen.
Aantal zonnepanelen: | Gemiddeld lease bedrag: |
2 zonnepanelen | Gemiddeld 10 à 15 euro per maand |
6 zonnepanelen | Gemiddeld 20 à 30 euro per maand |
10 zonnepanelen | Gemiddeld 40 à 60 euro per maand |
14 zonnepanelen | Gemiddeld 60 à 80 euro per maand |
Voor veel mensen geldt dat het allerminst duidelijk is hoeveel zonnepanelen zij moeten hebben om aan hun stroomverbruik of energiebehoefte tegemoet te kunnen komen. Geldt dat ook voor jou? Dan kan je daarvoor altijd even het advies vragen van een gespecialiseerde installateur.
Hoe werkt zo’n zonnepanelen lease nu precies?
Voor een zonnepanelen lease geldt dat je de werking ervan enigszins kan vergelijken met de werking van een auto lease. Concreet betekent dit dat je de beschikking krijgt over het systeem tegen betaling van een vastgesteld bedrag aan maandelijkse kosten. Deze kosten worden uiteraard bepaald op basis van de omvang en het vermogen van de installatie. Er is bij een leasingovereenkomst dus in ieder geval geen sprake van een éénmalig investeringsbedrag. In plaats daarvan wordt ervoor gekozen om gebruik te maken van maandelijkse betalingen.
De exacte voorwaarden waar je bij een zonnepanelen lease rekening mee dient te houden zijn in de praktijk sterk afhankelijk van de aanbieder van de lease. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat een leasingovereenkomst wordt afgesloten voor een vastgestelde periode. In welke mate er van deze periode kan worden afgeweken is sterk afhankelijk van het contract in kwestie. Het is dan ook altijd van groot belang om hier even grondig de nodige aandacht aan te besteden.
Op welke voordelen kan je rekenen bij zonnepanelen leasen?
Het afsluiten van een zonnepanelen lease brengt een aantal niet onbelangrijke voordelen met zich mee. In ieder geval zorgt het bestaan van deze mogelijkheid ervoor dat veel mensen niet persé zijn aangewezen op de meest goedkope zonnepanelen op de markt die veelal slechts een beperkte opbrengst weten te realiseren. Dat is echter uiteraard niet alles. Alle voordelen waar je bij het gebruik van een zonnepanelen lease op kan rekenen staan hieronder voor je opgesomd:
- Je krijgt de beschikking over een kwalitatief zonnepanelensysteem zonder investering;
- Het onderhoud en de reparaties blijven de verantwoordelijkheid van het leasingbedrijf;
- Er kan een directe besparing op je energiefactuur worden gerealiseerd;
- Je kan rekenen op vaste maandelijkse lasten;
- De zonnepanelen zijn doorgaans altijd over te nemen;
Voor heel wat mensen geldt dat ze geconfronteerd worden met variërende stroomkosten waardoor ook de maandlasten behoorlijke verschillen kunnen vertonen. Door te kiezen voor een zonnepanelen lease wordt daar verandering in gebracht. In dat geval kan je immers rekenen op vastgestelde kosten waardoor er geen sprake meer is van onverwachts hoger uitvallende bedragen. Op deze manier wordt een zeer belangrijke meerwaarde gecreëerd voor de stabiliteit van jouw financiële situatie.
Wat zijn de nadelen van een zonnepanelen lease?
Er zijn niet alleen maar voordelen verbonden aan de keuze voor een zonnepanelen lease. Je dient er in de praktijk dan ook rekening mee te houden dat er ook enkele potentiële nadelen bestaan. Wat deze nadelen betreft kan je concreet denken aan de volgende:
- Zonnepanelen leasen komt uiteindelijk duurder uit;
- Je gaat een leasingovereenkomst aan voor een bepaalde periode;
Doordat je niet vanaf het eerste moment eigenaar bent van de zonnepanelen set waar je gebruik van gaat maken en doordat ook de verstrekker van de lease iets moet verdienen valt een leasing finaal altijd duurder uit. Bovendien moet je er rekening mee houden dat een leasingovereenkomst wordt afgesloten voor een specifieke looptijd. De overeenkomst vroeger stopzetten kan vaak alleen maar wanneer daarvoor een vorm van schadevergoeding wordt betaald. Hou ook hier zeker rekening mee.