Het is geen absolute vereiste om de zonnepanelen waar je gebruik van wil maken op het dak van je woning te plaatsen. In bepaalde situaties blijkt zelfs dat, dat helemaal geen optie is. In dat geval hoef je nog niet meteen te wanhopen. Een mogelijks alternatief kan bijvoorbeeld zijn om er voor te kiezen om een zonnepaneel op schuur te plaatsen. Wat dit betreft bestaan er zelfs twee verschillende mogelijkheden om een keuze uit te maken. In ieder geval, ben jij op zoek naar meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen op bijvoorbeeld je schuur? Dan is het zeker een aanrader om je even verder te verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.
Is een zonnepaneel op schuur plaatsen toegestaan?
Het is zeker een mogelijkheid om een zonnepaneel op schuur te plaatsen. Sterker nog, we maken wat dit betreft een onderscheid tussen twee verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij om:
- Je plaatst de zonnepanelen op het bestaande dak van de schuur;
- Het dak kan volledig worden vervangen door zonnepaneel elementen;
In het eerste geval worden de zonnepanelen dus gewoon gemonteerd boven op het bestaande dak waarvan sprake is. De panelen kunnen tegen het dak worden gemonteerd, maar ook enkele centimeters erboven. Let wel, beschikt jouw tuinhuis over een plat dak? In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat de panelen niet meer dan 1 meter in de hoogte mogen uitsteken.
De tweede optie is dus om het bestaande dak te laten vervangen door elementen met zonnepanelen. Voor deze elementen geldt dan dat ze niet alleen maar dienen om zonne-energie op te vangen, daarnaast fungeren ze meteen ook als dak. Dit zou een interessante keuze kunnen zijn wanneer het dak van de schuur bijvoorbeeld sowieso aan vervanging of renovatie toe is.
Waar rekening mee houden bij zonnepanelen op je schuur plaatsen?
Wil je graag kiezen voor een zonnepaneel op schuur oplossing? Of ben je van plan om te kiezen voor een zonnepaneel carport of overkapping met zonnepaneel? In dat geval zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee zal willen houden. Dit geldt niet in het minst voor de beperkte oppervlakte waarvan sprake is. Ben je benieuwd hoeveel ruimte zonnepanelen precies in beslag nemen? Dan kan het onderstaande overzicht daar meer duidelijkheid in scheppen.
- 1 zonnepaneel: 1,65 tot 2,5 vierkante meter;
- 3 zonnepanelen: 4,95 tot 7,50 vierkante meter;
- 6 zonnepanelen: 9,9 tot 15 vierkante meter;
- 12 zonnepanelen: 19,8 tot 30 vierkante meter;
- 17 zonnepanelen: 28,05 tot 42,5 vierkante meter;
- 21 zonnepanelen: 34,65 tot 52,50 vierkante meter;
Afhankelijk van het energieverbruik waar je op jaarbasis over beschikt zal je moeten onderzoeken hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Let wel, het aantal zonnepanelen waar je gebruik van moet maken wordt in de praktijk sterk bepaald door het vermogen waarvan sprake is. Voor zogenaamde monokristallijne zonnepanelen geldt bijvoorbeeld dat ze al verkrijgbaar zijn met een vermogen oplopend tot zomaar even 400 Wp. Ook panelen met een lager vermogen zijn uiteraard op de markt terug te vinden. De verschillende zonnepanelen vergelijken die op de markt zijn terug te vinden zal je uiteindelijk duidelijk maken welke exemplaren wellicht de beste keuze zijn.
Let op het gewicht van je zonnepanelen installatie!
Wil je graag een zonnepaneel op schuur plaatsen? Dan zal je er in dat geval rekening mee willen (en moeten) houden dat een dergelijke installatie over een bepaald gewicht beschikt. Dat gewicht is van belang omdat de dakconstructie van bijvoorbeeld een schuur doorgaans over een beperktere draagkracht beschikt in vergelijking met de daken van volwaardige (particuliere) woningen. Wat dit betreft kan je rekening houden met de hieronder terug te vinden informatie:
- Plat dak installatie inclusief frame en belast: gemiddeld 30 à 50 kilo per vierkante meter;
- Hellend dak installatie inclusief frame en belast: gemiddeld 15 à 25 kilo per vierkante meter;
Moet je vaststellen dat het dak van je schuur niet over voldoende draagkracht beschikt? Dan hoef je nog niet meteen te wanhopen. Dat geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld een zonnepaneel carport wenst te realiseren. In deze gevallen zou je bijvoorbeeld ook nog kunnen kiezen voor:
- Lichtgewicht zonnepanelen;
- Flexibele zonnepanelen;
Voor lichtgewicht zonnepanelen geldt dat ze een stukje duurder zijn in aankoop. Dat gezegd hebbende is het zo dat ze al snel zo’n slordige 10 kilogram per vierkante meter lichter zijn. Er zijn op de markt verschillende leveranciers terug te vinden die zich hierin specialiseren. Toegegeven, echt goedkope zonnepanelen zijn dit niet, maar ze kunnen in menig aantal verschillende situaties wel een interessante oplossing zijn. Ook flexibele zonnepanelen kunnen dan het overwegen waard zijn. Dit zijn mobiele zonnepanelen die eenvoudig opgerold (en meegenomen) kunnen worden.
Ook een overkapping met zonnepaneel is mogelijk
Een zonnepaneel carport systeem realiseren is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld een overkapping met zonnepaneel. Dat is mede het gevolg van het feit dat er hierbij doorgaans sprake is van platte of slechts zwak hellende daken. Dit heeft als gevolg dat je de zonnepanelen doorgaans in een ideale positie kan laten monteren. Bovendien spreekt het voor zich dat de panelen hier veel minder zichtbaar zijn dan wanneer ze zouden worden geplaatst op het dak van je woning. Ben je van plan om een overkapping met zonnepaneel te realiseren? Ook in dat geval zal je stil willen blijven staan bij het gewicht waar de installatie over beschikt. Ook bij dergelijke oppervlakken is er immers sprake van een beperkte(re) draagkracht.
Hoeveel bedragen de kosten voor een zonnepaneel op schuur?
Tot slot moeten we het ook nog even hebben over de kosten voor een zonnepaneel op schuur. Wat deze kosten betreft zal je tot de vaststelling komen dat deze relatief goed meevallen. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat het hierbij veelal slechts gaat om vrij kleine installaties. De kosten waar je ongeveer aan kan denken zijn dan ook de volgende:
- Gemiddeld ongeveer 4.000 euro voor een systeem met 4 zonnepanelen;
- Gemiddeld ongeveer 5.000 euro voor een systeem met 6 zonnepanelen;
Let op, de bovenstaande kosten kunnen nog worden beïnvloed door een aantal factoren. Denk hierbij niet alleen aan het gekozen vermogen van de zonnepanelen (in het prijsvoorbeeld is sprake van zonnepanelen van 400 Wp), maar ook aan bijvoorbeeld het gebruik van eventuele optimizers.