Een zonnepaneel op schuur plaatsen, waar rekening mee houden?

Het is geen absolute vereiste om de zonnepanelen waar je gebruik van wil maken op het dak van je woning te plaatsen. In bepaalde situaties blijkt zelfs dat, dat helemaal geen optie is. In dat geval hoef je nog niet meteen te wanhopen. Een mogelijks alternatief kan bijvoorbeeld zijn om er voor te kiezen om een zonnepaneel op schuur te plaatsen. Wat dit betreft bestaan er zelfs twee verschillende mogelijkheden om een keuze uit te maken. In ieder geval, ben jij op zoek naar meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen op bijvoorbeeld je schuur? Dan is het zeker een aanrader om je even verder te verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.

Is een zonnepaneel op schuur plaatsen toegestaan?

Het is zeker een mogelijkheid om een zonnepaneel op schuur te plaatsen. Sterker nog, we maken wat dit betreft een onderscheid tussen twee verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij om:

 1. Je plaatst de zonnepanelen op het bestaande dak van de schuur;
 2. Het dak kan volledig worden vervangen door zonnepaneel elementen;

In het eerste geval worden de zonnepanelen dus gewoon gemonteerd boven op het bestaande dak waarvan sprake is. De panelen kunnen tegen het dak worden gemonteerd, maar ook enkele centimeters erboven. Let wel, beschikt jouw tuinhuis over een plat dak? In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat de panelen niet meer dan 1 meter in de hoogte mogen uitsteken.

De tweede optie is dus om het bestaande dak te laten vervangen door elementen met zonnepanelen. Voor deze elementen geldt dan dat ze niet alleen maar dienen om zonne-energie op te vangen, daarnaast fungeren ze meteen ook als dak. Dit zou een interessante keuze kunnen zijn wanneer het dak van de schuur bijvoorbeeld sowieso aan vervanging of renovatie toe is.

Waar rekening mee houden bij zonnepanelen op je schuur plaatsen?

Wil je graag kiezen voor een zonnepaneel op schuur oplossing? Of ben je van plan om te kiezen voor een zonnepaneel carport of overkapping met zonnepaneel? In dat geval zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee zal willen houden. Dit geldt niet in het minst voor de beperkte oppervlakte waarvan sprake is. Ben je benieuwd hoeveel ruimte zonnepanelen precies in beslag nemen? Dan kan het onderstaande overzicht daar meer duidelijkheid in scheppen.

 • 1 zonnepaneel: 1,65 tot 2,5 vierkante meter;
 • 3 zonnepanelen: 4,95 tot 7,50 vierkante meter;
 • 6 zonnepanelen: 9,9 tot 15 vierkante meter;
 • 12 zonnepanelen: 19,8 tot 30 vierkante meter;
 • 17 zonnepanelen: 28,05 tot 42,5 vierkante meter;
 • 21 zonnepanelen: 34,65 tot 52,50 vierkante meter;

Afhankelijk van het energieverbruik waar je op jaarbasis over beschikt zal je moeten onderzoeken hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Let wel, het aantal zonnepanelen waar je gebruik van moet maken wordt in de praktijk sterk bepaald door het vermogen waarvan sprake is. Voor zogenaamde monokristallijne zonnepanelen geldt bijvoorbeeld dat ze al verkrijgbaar zijn met een vermogen oplopend tot zomaar even 400 Wp. Ook panelen met een lager vermogen zijn uiteraard op de markt terug te vinden. De verschillende zonnepanelen vergelijken die op de markt zijn terug te vinden zal je uiteindelijk duidelijk maken welke exemplaren wellicht de beste keuze zijn.

Let op het gewicht van je zonnepanelen installatie!

Wil je graag een zonnepaneel op schuur plaatsen? Dan zal je er in dat geval rekening mee willen (en moeten) houden dat een dergelijke installatie over een bepaald gewicht beschikt. Dat gewicht is van belang omdat de dakconstructie van bijvoorbeeld een schuur doorgaans over een beperktere draagkracht beschikt in vergelijking met de daken van volwaardige (particuliere) woningen. Wat dit betreft kan je rekening houden met de hieronder terug te vinden informatie:

 • Plat dak installatie inclusief frame en belast: gemiddeld 30 à 50 kilo per vierkante meter;
 • Hellend dak installatie inclusief frame en belast: gemiddeld 15 à 25 kilo per vierkante meter;

Moet je vaststellen dat het dak van je schuur niet over voldoende draagkracht beschikt? Dan hoef je nog niet meteen te wanhopen. Dat geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld een zonnepaneel carport wenst te realiseren. In deze gevallen zou je bijvoorbeeld ook nog kunnen kiezen voor:

 1. Lichtgewicht zonnepanelen;
 2. Flexibele zonnepanelen;

Voor lichtgewicht zonnepanelen geldt dat ze een stukje duurder zijn in aankoop. Dat gezegd hebbende is het zo dat ze al snel zo’n slordige 10 kilogram per vierkante meter lichter zijn. Er zijn op de markt verschillende leveranciers terug te vinden die zich hierin specialiseren. Toegegeven, echt goedkope zonnepanelen zijn dit niet, maar ze kunnen in menig aantal verschillende situaties wel een interessante oplossing zijn. Ook flexibele zonnepanelen kunnen dan het overwegen waard zijn. Dit zijn mobiele zonnepanelen die eenvoudig opgerold (en meegenomen) kunnen worden.

Ook een overkapping met zonnepaneel is mogelijk

Een zonnepaneel carport systeem realiseren is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld een overkapping met zonnepaneel. Dat is mede het gevolg van het feit dat er hierbij doorgaans sprake is van platte of slechts zwak hellende daken. Dit heeft als gevolg dat je de zonnepanelen doorgaans in een ideale positie kan laten monteren. Bovendien spreekt het voor zich dat de panelen hier veel minder zichtbaar zijn dan wanneer ze zouden worden geplaatst op het dak van je woning. Ben je van plan om een overkapping met zonnepaneel te realiseren? Ook in dat geval zal je stil willen blijven staan bij het gewicht waar de installatie over beschikt. Ook bij dergelijke oppervlakken is er immers sprake van een beperkte(re) draagkracht.

Hoeveel bedragen de kosten voor een zonnepaneel op schuur?

Tot slot moeten we het ook nog even hebben over de kosten voor een zonnepaneel op schuur. Wat deze kosten betreft zal je tot de vaststelling komen dat deze relatief goed meevallen. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat het hierbij veelal slechts gaat om vrij kleine installaties. De kosten waar je ongeveer aan kan denken zijn dan ook de volgende:

 • Gemiddeld ongeveer 4.000 euro voor een systeem met 4 zonnepanelen;
 • Gemiddeld ongeveer 5.000 euro voor een systeem met 6 zonnepanelen;

Let op, de bovenstaande kosten kunnen nog worden beïnvloed door een aantal factoren. Denk hierbij niet alleen aan het gekozen vermogen van de zonnepanelen (in het prijsvoorbeeld is sprake van zonnepanelen van 400 Wp), maar ook aan bijvoorbeeld het gebruik van eventuele optimizers.

————————————————————————————————————————————–
Meta-omschrijving:
Een zonnepaneel op schuur installatie kan in de praktijk zomaar een interessant alternatief vormen voor een zonnepanelensysteem op het dak van je woning.

Wat is de voor jou beste zonnepanelen set?

We kunnen in de praktijk vaststellen dat het merendeel van de mensen die graag gebruik willen maken van zonne-energie kiezen voor de plaatsing van een zonnepanelen set. In principe zou je ook alle onderdelen los kunnen kopen, maar dat levert vaak een hoop kopzorgen op. Door te kiezen voor een complete zonnepanelen set krijg je niet alleen de beschikking over de zonnepanelen op zich, maar ook over alle andere onderdelen die zijn vereist om optimaal van zonne-energie gebruik te kunnen maken. In ieder geval, overweeg jij ook de plaatsing van zonnepanelen en zou je daarvoor graag een complete set willen laten plaatsen? Blijf dan zeker en vast verder lezen!

Uit welke onderdelen bestaat een zonnepanelen set?

Zoals in de inleiding al aangehaald geldt voor een zonnepanelen set dat ze bestaat uit alle relevante onderdelen die zijn vereist om te kunnen genieten van zonne-energie in je woning. Dit betekent in de praktijk dat ze kan bestaan uit de volgende onderdelen:

 1. De zonnepanelen zelf;
 2. De omvormer zonnepanelen;
 3. Eventuele power optimizers;
 4. Een thuisbatterij;

Voor heel wat mensen geldt dat ze vooral graag te weten willen komen wat het prijskaartje is van een compleet zonnepanelen pakket. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar dit valt eigenlijk niet zomaar aan te geven. De kostprijs van een dergelijke set wordt namelijk bepaald door heel wat verschillende factoren. Wat deze factoren betreft kan er concreet worden gedacht aan:

 • Het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt;
 • Over welk vermogen het systeem (en dus ook de omvormer moet beschikken);
 • Het merk waar de zonnepanelen set over beschikt;
 • De plaatsing van een thuisbatterij of niet;

In veel gevallen kiezen mensen die investeren in een zonnepanelen set ervoor om ook een thuisbatterij te voorzien. Op deze manier kunnen ze geproduceerde stroom die niet instant wordt benut opslaan om ze vervolgens op een later tijdstip te gebruiken. Dat is natuurlijk geweldig interessant, maar de keuze tussen het al dan niet laten plaatsen van een thuisbatterij kan wel een prijsverschil met zich meebrengen oplopend tot ettelijke duizenden euro’s.

Hoeveel kost een zonnepanelen set dan ongeveer?

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is het nagenoeg onmogelijk om een globale kostprijs te bepalen voor een zonnepanelen set. Dat is het gevolg van het feit dat er voor elke situatie andere vereisten gelden. Het exacte vermogen waar je installatie over dient te beschikken is net zoals de vereiste groene stroomproductie dan ook zeer sterk afhankelijk van bijvoorbeeld de gezinssituatie. Bovenstaande gezegd hebbende is het wel zo dat we enkele gemiddelde kosten kunnen aangeven:

 • Een gemiddelde prijs tussen de 400 & 1.000 euro per zonnepaneel;
 • Een gemiddelde prijs tussen de 750 & 1.350 euro voor een omvormer;
 • Zo’n 50 à 60 euro per power optimizer zonnepanelen waar gebruik van wordt gemaakt;
 • Tussen de 4.000 & 10.000 euro voor een thuisbatterij (inclusief omvormer);

Naast bovenstaande kosten is het zo dat je bij de realisatie van een zonnepanelen set op het dak van je woning ook rekening moet houden met een zogenaamde installatiekost. Ook voor deze kost geldt dat ze sterk wordt bepaald door het systeem in kwestie. In het bijzonder het aantal zonnepanelen speelt op dit vlak een cruciale rol. Dat geldt overigens ook voor de bereikbaarheid van het dak evenals voor de vorm waarover ze beschikt.

Over welk vermogen moet je zonnepanelen set beschikken?

Van cruciaal belang om rekening mee te houden bij het aankopen van een zonnepanelen set is het vermogen waar de installatie over dient te beschikken. Dat vermogen wordt bepaald aan de hand van het energieverbruik waarvan sprake is. Voor heel wat mensen geldt dat ze hier niet meteen een idee van hebben. Het jaarlijkse energieverbruik is terug te vinden op de eindafrekening die je voor jouw energie ontvangt aan het einde van elk jaar (of aan het einde van de contractperiode). Het gemiddelde verbruik van Nederlandse gezinnen ziet er (afhankelijk van de gezinssituatie) als volgt uit:

 • Gemiddeld 2.500 kWh bij een 1-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 3.000 kWh bij een 2-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 3.500 kWh bij een 3-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 4.000 kWh bij een 4-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 4.500 kWh bij een 5-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 5.000 kWh bij een 6-persoonshuishouden;

Wanneer je jouw (gemiddelde) energieverbruik kent zal je tot de vaststelling komen dat het vinden van de voor jou meest geschikte set met zonnepanelen een flink stuk eenvoudiger zal worden. Het vereiste vermogen waar je zonnepanelen set over dient te beschikken kan je als volgt bepalen:

 • Zo’n 2.941 Wp bij een verbruik van 2.500 kWh;
 • Zo’n 3.529 Wp bij een verbruik van 3.000 kWh;
 • Zo’n 4.118 Wp bij een verbruik van 3.500 kWh;
 • Zo’n 4.706 Wp bij een verbruik van 4.000 kWh;
 • Zo’n 5.294 Wp bij een verbruik van 4.500 kWh;
 • Zo’n 5.882 Wp bij een verbruik van 5.000 kWh;

Het beste rendement wordt bij een zonnepanelen set in de praktijk behaald wanneer het daadwerkelijke verbruik zo dicht mogelijk wordt benaderd. Omwille van deze reden is het bij het aankopen van een installatie met zonnepanelen altijd zeer belangrijk om rekening te houden met de informatie die hierboven is terug te vinden.

Hoe interessant is de keuze voor een compleet zonnepanelen pakket?

Kiezen voor een compleet zonnepanelen pakket brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat alle onderdelen perfect op elkaar zijn afgestemd. Dat geldt niet in het minst voor de zonnepanelen en de omvormer. Het komt in de praktijk bij het los aankopen van alle verschillende onderdelen niet zelden voor dat er sprake is van een zeker conflict. Dat wil je uiteraard koste wat het kost voorkomen. Door ervoor te kiezen om een set met zonnepanelen aan te kopen is dat perfect mogelijk. Dat is echter niet het enige voordeel.

Een ander voordeel verbonden aan het aanschaffen van een complete zonnepanelen set heeft betrekking tot het feit dat er vaak een voordeligere prijs voor wordt gevraagd dan wanneer je alle verschillende onderdelen los aan zou kopen. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij ook kunnen genieten van de voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van zonne-energie? Dan is het aanschaffen van een complete zonnepanelen set absoluut zeker het overwegen waard.

Plaats een reactie