Er wordt in de praktijk steeds vaker gesproken over zogenaamde optimizer zonnepanelen. Wanneer dat gebeurt weten veel mensen niet waar dit precies over gaat. Toch is dit niet zo moeilijk te begrijpen. Het gaat hierbij dan simpelweg om zonnepanelen die zijn voorzien van een zogenaamde power optimizer. Het betreft hier een handig apparaat dat je de mogelijkheid biedt om het (individuele) rendement van je zonnepanelen te optimaliseren. Ben jij ook benieuwd om hier meer over te weten te komen? Zou je bovendien ook graag willen achterhalen welke kosten het aankopen van een dergelijk apparaatje met zich meebrengt? Blijf dan vooral verder lezen!
Wat doet een optimizer bij zonnepanelen?
De vraag “wat doet een optimizer bij zonnepanelen” is er één die logischerwijs door zeer veel mensen wordt gesteld die overwegen om te investeren in een zonnepanelen set. Het gaat hierbij in ieder geval om een klein, intelligent kastje welke onder het paneel wordt geplaatst. Vervolgens kan deze worden ingezet om de energieopbrengst van elk zonnepaneel individueel te optimaliseren. Dit dus in tegenstelling tot een standaard systeem waarbij de opbrengst helaas wordt bepaald door de zwakste schakel. In het bijzonder wanneer er sprake is van bijvoorbeeld schaduwinval op één of meerdere van de zonnepanelen uit het systeem waar gebruik van wordt gemaakt kan het zeer interessant zijn om gebruik te gaan maken van zogenaamde power optimizers.
Hoe ziet de werking van een power optimizer er precies uit?
Bij optimizer zonnepanelen is er sprake van een parallelle schakeling. Ze vormt de tegenhanger van het klassieke systeem waarbij er gebruik wordt gemaakt van een seriële schakeling zonder power optimizers. In het geval van een parallelle schakeling is het zo dat zowel de min- als de pluskanten van elk zonnepaneel worden aangesloten op een power optimizer. Vervolgens zal de gelijkstroom welke elk zonnepaneel individueel levert richting de omvormer gaan.
Wanneer de gelijkstroom bij de omvormer zonnepanelen aankomt zal deze ze omzetten in bruikbare wisselstroom. Dit betekent concreet dat niet alle zonnepanelen die deel uitmaken van jouw systeem dezelfde prestaties zullen weten te leveren. Dit gezegd hebbende zal de mindere prestatie van het ene paneel echter geen directe impact hebben op de opbrengst(en) van de andere panelen. Dat is bij het standaard systeem van seriële schakeling helaas wel degelijk het geval.
Wanneer is gebruikmaken van optimizer zonnepanelen interessant?
In de praktijk wordt er vaak aangehaald dat de keuze voor optimizer zonnepanelen in elke situatie aan te raden valt. Dat is echter niet helemaal waar. Er moet namelijk altijd worden gekeken naar de manier waarop het individuele rendement van de zonnepanelen waarover je beschikt wordt beïnvloed. Dat kan gebeuren door verschillende zaken, namelijk:
- Schaduwinval;
- Een afwijkende oriëntatie;
Wanneer je tot de vaststelling komt dat er geen schaduwinval is op jouw zonnepanelen zal een investering in een power optimizer in principe slechts een beperkte meerwaarde met zich meebrengen. Dit al helemaal wanneer blijkt dat ook de oriëntatie bij de verschillende panelen precies hetzelfde is. Let op, ook in deze omstandigheden kan gebruikmaken van een power optimizer een bepaalde meerwaarde met zich meebrengen, alleen gaat het dan veelal slechts om enkele procentjes. Rekening houdende met de aankoopprijs van het apparaatje zorgt dit er dan uiteraard voor dat de terugverdientijd aanzienlijk zal worden verlengd.
Is er bij jouw situatie sprake van verschillende legrichtingen? Of wordt jouw systeem geteisterd door bijvoorbeeld een tijdelijke inval van schaduw? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat het gebruik van power optimizers bijzonder nuttig kan zijn. Hoeveel ze in de praktijk precies extra zullen opbrengen is afhankelijk van jouw situatie. Het is mogelijk om de meerwaarde van optimizer zonnepanelen op voorhand in te laten schatten door een gespecialiseerde installateur.
Hoeveel bedragen de kosten voor optimizer zonnepanelen kopen?
Wil je optimizer zonnepanelen kopen? Dan spreekt het voor zich dat je ook rekening zal willen houden met de kosten die daaraan verbonden zijn. Ongeacht het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt, dus zowel bij monokristallijne zonnepanelen als bij één van de alternatieven op de markt, is het in principe altijd een mogelijkheid om gebruik te maken van een power optimizer indien de situatie dat vereist. Op moment van schrijven betaal je voor een dergelijk apparaat ongeveer 60 euro. Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat het aankopen van een dergelijk apparaat in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden het aankopen van een omvormer zonnepanelen niet vervangt. Ook met de aankoopprijs van een omvormer moet dus nog steeds rekening worden gehouden. Is er slechts sprake van een beperkte meerwaarde die wordt gerealiseerd door het gebruik van de power optimizer? Dan zou dat dus de terugverdientijd kunnen beïnvloeden.
Wat zijn de exacte voordelen van power optimizer zonnepanelen?
De keuze voor power optimizer zonnepanelen brengt in de praktijk een aantal niet onbelangrijke voordelen met zich mee. Deze voordelen kunnen niet alleen de opbrengst van je zonnepanelensysteem verbeteren, daarnaast kan je bijgevolg uiteraard ook rekenen op een hoger rendement. De exacte voordelen waar je op kan rekenen zijn de volgende:
- Eén slecht(er) presterend paneel heeft geen invloed meer op je globale rendement;
- De prestaties van je zonnepanelen zijn individueel uit te lezen;
- Een uitstekende keuze bij daken met schaduwinval;
Bovenstaande voordelen zorgen er in combinatie met het feit dat optimizer zonnepanelen kopen helemaal geen dure aangelegenheid hoeft te zijn voor dat het in veel gevallen zeker de moeite waard kan zijn om de aankoop van een dergelijk apparaat te overwegen.
Zijn er ook nadelen verbonden aan deze keuze?
Nu je, je bewust bent van de voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van power optimizer zonnepanelen is het ook altijd interessant om even stil te blijven staan bij de mogelijke nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd. Het zou immers fout zijn om te stellen dat er alleen maar voordelen aan verbonden zijn. Enkele potentiële nadelen waar je dan ook bij het gebruik van power optimizers altijd aandachtig voor dient te zijn, zijn de volgende:
- Er kan wat extra verlies optreden door het gebruik van meer draden of kabels;
- Elke power optimizer brengt een kostprijs met zich mee van 60 euro;
- Problemen zijn net wat minder eenvoudig op te lossen of te herstellen;
De impact van de bovenstaande nadelen blijft in de praktijk doorgaans zeer beperkt. Het klopt inderdaad dat de aanwezigheid van extra draden of kabels kan zorgen voor meer verlies, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de grotere opbrengst. In het bijzonder wanneer er sprake is van invallende schaduw op de panelen levert een power optimizer ook een aanzienlijk extra rendement op waardoor ook de terugverdientijd niet persé negatief zal worden beïnvloed.
Geef een reactie