Als je de keuze hebt gemaakt om zonnepanelen te laten plaatsen zal je daarbij in eerste instantie denken aan een plaatsing op het dak van je woning. Dat is niet meer dan logisch. Dit gezegd hebbende is het zo dat ook zonnepanelen zijkant huis tegenwoordig tot de mogelijkheden behoren. Het lijkt eerder een wat futuristisch concept, maar toch blijken steeds meer mensen voor het idee gewonnen te zijn. Ben jij ook benieuwd om meer te weten te komen over het plaatsen van zonnepanelen aan de zijkant van je woning? Dan is verder blijven lezen de boodschap!

Waar rekening mee houden bij zonnepanelen zijkant huis plaatsen?

Standaard zal je kunnen vaststellen dat een zonnepanelen set vooral wordt geïnstalleerd op het dak van je woning. Niet alleen de hoogte, maar ook het open karakter van de omgeving zorgt immers voor de meest optimale rendementen. In bepaalde gevallen is dat echter geen optie. Dit omdat de dakconstructie zich daar bijvoorbeeld niet toe leent. In dat geval kan een zonnepanelen zijkant huis installatie een potentieel interessant alternatief betekenen. Dit gezegd hebbende brengt de keuze voor een dergelijke installatie wel bepaalde aandachtspunten met zich mee.

1.) De richting van de wand is van cruciaal belang

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij het aankopen van een zonnepaneleninstallatie is altijd de richting waar deze op moet worden geplaatst. Het hoogste rendement wordt altijd behaald met een installatie die op het zuiden kan worden geplaatst. Dat is bij een systeem op het dak zo, maar dat geldt zeker ook voor zonnepanelen die aan de zijkant van een woning worden bevestigd. Ga je de zonnepanelen niet plaatsen in een wand die op het zuiden is gericht? Dan moet je er rekening mee houden dat je stevig zal moeten inleveren aan rendement. Dat rendementsverlies ligt in de praktijk nog hoger dan bij een niet zuidelijk georiënteerd dak. Het wordt omwille van deze reden dan ook sterk aanbevolen om alleen zonnepanelen te plaatsen in wanden die op het zuiden zijn gericht.

2.) Zonnepanelen aan de zijkant van je huis zijn extra gevoelig voor vuil

Wanneer er zonnepanelen aan de wand van je woning worden bevestigd dien je er rekening mee te houden dat deze aanzienlijk gevoeliger worden voor vuil. De gevel staat algemeen bekend als een plaats waar niet alleen pollen, maar ook groene aanslag zich merkelijk sneller op manifesteren. Ook met name het roet afkomstig van de uitlaatgassen van de auto’s kan een invloed gaan uitoefenen op je zonnepanelen. Omwille van deze reden moet je zeker stil blijven staan bij een frequenter onderhoud dat moet worden uitgevoerd. De beperktere hoogte waar je zonnepanelen in deze situatie over beschikken zou dat onderhoud evenwel een stuk eenvoudiger kunnen maken.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

3.) Let op met de bevestiging aan een bestaande muur of wand

Ben je van plan om een zonnepanelensysteem aan een bestaande muur of wand te bevestigen? In dat geval is het van cruciaal belang om goed de staat van die wand te controleren. Een wand van bakstenen die al over een wat ouder karakter beschikt kan immers een deel van haar stabiliteit verloren hebben. In dat geval is het verstevigen van de wand het eerste wat je moet doen. Dat is relatief eenvoudig mogelijk door het laten uitvoeren van gevelrenovatie.

Tijdens het uitvoeren van gevelrenovatie zal het aanwezige voegsel worden vernieuwd. Hou er bovendien ook rekening mee dat het altijd wordt aangeraden om eerst het vuil van de wand te verwijderen voordat er een systeem met zonnepanelen op gaat plaatsen. Doe je dat niet? Dan zou het vuil onder de stenen kunnen zorgen voor een broeiend effect. Dit zou uiteindelijk zomaar kunnen leiden tot een instabiele en bijgevolg ook zeer gevaarlijke situatie.

4.) Bomen in de omgeving zijn plots veel minder je vriend

Bomen zijn ontzettend nuttig. Ze zorgen niet alleen voor een verkoelende schaduw op (bloed)hete dagen, daarnaast leveren ze een niet te onderschatten bijdrage aan het creëren van een zuivere, gezonde lucht. Dit gezegd hebbende zijn bomen één van de ergste vijanden van zonnepanelen. Althans, dat geldt niet zozeer voor de bomen op zich, maar wel voor de schaduw die ze creëren. Wanneer zonnepanelen aan de wand van een woning worden geplaatst zijn ze altijd veel vatbaarder voor schaduwinval. Zorg er dus altijd voor dat er gebruik bij wordt gemaakt van micro-omvormers en tracht op voorhand de impact op het te realiseren rendement in te schatten.

Hoeveel kosten zonnepanelen aan de zijkant van je huis laten plaatsen?

Een zonnepanelen zijkant huis systeem laten plaatsen brengt uiteraard bepaalde kosten met zich mee. De zonnepanelen prijs die je in dat geval moet betalen zal voor het grootste gedeelte worden bepaald door het gewenste vermogen van de installatie. Wat dit betreft kan er in de praktijk worden vastgesteld dat er vaak wordt gekozen voor één van de volgende drie oplossingen:

  • Een zonnepaneleninstallatie van 275 Wp;
  • Een zonnepaneleninstallatie van 300 Wp;
  • Een zonnepaneleninstallatie van 330 Wp;

De kostprijs die je zal moeten betalen voor de door jou gewenste installatie zal voor het gros worden bepaald door de keuze die je maakt tussen de hierboven aangehaalde opties. Voor een installatie van 275 Wp kan je rekenen op een kostprijs gelegen tussen de 375 & 450 euro. Is er sprake van een installatie van 300 Wp? Dan bedragen de kosten al snel zo’n 450 à 500 euro. Voor de installatie met de zwaarste capaciteit van 330 Wp geldt dat je finaal rekening dient te houden met een prijskaartje gelegen tussen de 500 en 600 euro.

Zonnepanelen aan de zijkant van je huis, interessant of niet?

Een systeem met zonnepanelen zijkant huis laten realiseren is voor veel mensen de enige manier om gebruik te kunnen maken van zonne-energie. Zoals eerder op deze pagina aangehaald dien je er rekening mee te houden dat er wel heel wat meer potentiële invloeden zijn die het rendement van je zonnepaneleninstallatie kunnen beïnvloeden. Bovendien zal ook een frequenter onderhoud een absolute must zijn. Kan je daar mee leven en is het niet mogelijk om een installatie met zonnepanelen op het dak van je woning te realiseren? Dan kan een systeem met zonnepanelen aan de zijkant van je woning installeren je alsnog een mooie besparing op de energiefactuur opleveren.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht