Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
zonnepaneel camper

De camper is een vervoersmiddel welke door de jaren heen steevast aan populariteit heeft gewonnen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook een aantal pijnpunten aan deze vorm van reizen verbonden zijn. Het is bijvoorbeeld zo dat de zoektocht naar een staanplaats met een stroomaansluiting vaak voor de nodige frustraties zorgt. Niet bepaald ideaal wanneer je wil beginnen aan een rustgevende vakantie. Gelukkig hoeft dit niet langer een probleem te vormen. Door gebruik te maken van een zonnepaneel camper is het immers mogelijk om overal en altijd te genieten van groene stroom. Op die manier ben je nooit meer afhankelijk van een stroompunt!

Waar rekening mee houden bij een zonnepaneel camper kopen?

Ga je een zonnepaneel camper kopen? Dan is het zeer belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan het juiste vermogen waar het paneel over dient te beschikken. Alleen op die manier kan je namelijk met zekerheid stellen dat de energie die wordt opgewekt ook daadwerkelijk kan worden gebruikt voor de elektrische toestellen in je camper. Voor zonnepanelen voor campers geldt dat ze in de praktijk in meerdere vermogens verkrijgbaar zijn. Voor de kleinste set geldt dat ze begint bij 100 Wattpiek. Dit is een set die op jaarbasis ongeveer 0,9 keer 100 kWh kan opwekken. Dat komt dus neer op zo’n 90 kWh in totaliteit.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Ben je van plan om met jouw camper richting zonnige(re) oorden te trekken? In dat geval is het zomaar mogelijk dat je meer energie kan opwekken. Afhankelijk van jouw persoonlijke noden (en uiteraard de infrastructuur van je camper) kan het dan raadzaam zijn om te kiezen voor een zonnepanelen set met een hoger vermogen. Voor een camper geldt dat deze kan oplopen tot zomaar even 400 Wattpiek op jaarbasis. Dat komt neer op een behoorlijke 360 kWh.

Kies bij voorkeur voor een complete set

Wanneer je een installatie met zonnepanelen gaat aankopen voor op een woning luidt het advies doorgaans altijd om te kiezen voor een complete set. Dat is bij zonnepanelen campers niet anders. Als je kiest voor een complete set krijg je dan ook in de praktijk meteen de beschikking over de gewenste hoeveelheid zonnepanelen aangevuld met de vereiste omvormer. Op deze manier beschik je in één klap over alles wat je nodig hebt om jouw camper van groene stroom te voorzien.

Ga je een zonnepaneel camper aankopen? Hou er dan rekening mee dat je ook een niet onbelangrijke keuze zal moeten maken op vlak van het type omvormer waar gebruik van zal worden gemaakt. Standaard is het namelijk zo dat er wordt gekozen voor een zonnepanelensysteem met een externe omvormer. Deze keuze kan in de praktijk best interessant zijn, alleen moet je er rekening mee houden dat je op deze manier wel heel wat plaats verliest in je camper zelf. Een alternatief is dan ook kiezen voor een systeem waarbij er al sprake is van een ingebouwde omvormer. In dat geval gaat het om een zogenaamde micro-omvormer. Deze zorgt er niet alleen voor dat er geen plaats verloren zal gaan in de camper zelf, daarnaast zijn de prestaties van elk individueel zonnepaneel te allen tijde gegarandeerd. Dit ook wanneer de oriëntatie verschillend is.

Hoeveel bedragen de kosten voor zonnepanelen camper?

Aan de keuze voor zonnepanelen camper zijn duidelijk menig aantal interessante voordelen verbonden. Niet alleen ben je tijdens het reizen niet langer afhankelijk van de aanwezigheid van stroompunten, daarnaast ben je er ook honderd procent zeker van dat er sprake is van groene energie. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat mensen zich in de praktijk vaak afvragen met welke kosten er rekening dient te worden gehouden bij het aankopen van zonnepanelen camper.

De kosten waar je voor een zonnepaneel camper rekening mee moet houden zijn vooral afhankelijk van het vermogen dat is vereist. Een plug & play systeem van 360 watt heeft bijvoorbeeld een prijskaartje van gemiddeld ongeveer 500 euro. Kies je liever voor een zwaardere set van bijvoorbeeld 680 watt? In dat geval dien je al rekening te houden met een kostenplaatje van gemiddeld ongeveer 800 euro. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid om een systeem zonder accu. In de praktijk zal je bij de keuze voor een zonnepaneel camper plaatsen ook altijd willen kiezen voor de aanwezigheid van een accu. Anders heb je niet de mogelijkheid om de opgewekte stroom op te slaan. Dit heeft als gevolg dat je dan bijvoorbeeld in de avond geen gebruik kan maken van de stroom die gedurende de dag door jouw zonnepaneleninstallatie werd geproduceerd.

Opvouwbare zonnepanelen, geniet echt overal van zonne-energie

Wanneer je reeds het nodige onderzoek hebt gedaan naar een zonnepaneel camper installatie is de kans behoorlijk groot dat je de zogenaamde opvouwbare zonnepanelen al eens tegen bent gekomen. Voor dergelijke mobiele zonnepanelen geldt dat ze zeer eenvoudig overal mee naartoe te nemen zijn. Dit betekent ook dat je geen permanente plaatsing hoeft te voorzien op het dak van je camper. Je kan ze gewoon uitrollen wanneer je behoefte hebt aan groene energie waarna je ze vervolgens gewoon terug kan opbergen. Een niet onbelangrijk nadeel verbonden aan een dergelijk systeem is wel dat je ze continue moet af- en aankoppelen en dat is niet zo eenvoudig als je zou vermoeden.

Ben jij iemand die niet vaak (lange) roadtrips maakt? Hou je bovendien eigenlijk nooit echt lange tussenstops, maar zou je toch wel te allen tijde gebruik willen kunnen maken van zonne-energie? In dat geval bieden een dergelijke, mobiele installatie met zonnepanelen daarvoor de perfecte oplossing. Voor zo’n mobiele zonnepanelen set begint het prijskaartje in de praktijk al bij ongeveer 60 euro. Let wel, zoals ook bij een vaste zonnepanelen set het geval is spreekt het voor zich dat deze kostprijs sterk wordt beïnvloed door bijvoorbeeld het gewenste vermogen.

Hoe interessant is een zonnepaneel camper installatie?

Het vinden van een vrije staanplaats met stroomvoorziening kan zeker in het hoogseizoen een behoorlijke doorn in het oog zijn van reizigers met de camper. Wil je, je hier geen zorgen meer om hoeven te maken? Wil je bijgevolg graag overal en altijd kunnen rekenen op de beschikbaarheid van bovendien groene en duurzame stroom? Dan kan het zeker interessant zijn om de verschillende mogelijkheden voor zonnepanelen op een camper onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws