Wegwijs in zonnepanelen land
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
mobiele zonnepanelen

Voor de standaard zonnepanelen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze geconnecteerd moeten worden met het elektriciteitsnet. Dat is prima voor een woning, maar niet bepaald handig wanneer je bijvoorbeeld in je camper gebruik wil kunnen maken van zonne-energie. Om dit laatste mogelijk te maken zijn er op de markt zogenaamde mobiele zonnepanelen terug te vinden. Voor deze panelen geldt dat ze op eender welke plek over de mogelijkheid beschikken om zonne-energie op te wekken. Dit aldus ook wanneer er geen aansluiting op het stroomnet kan worden gerealiseerd.

Hoe werken mobiele zonnepanelen?

Mobiele zonnepanelen zijn exemplaren waarbij sprake is van een ingebouwde accu. Dit betekent dat de opgewekte stroom in deze accu kan worden opgeslagen. Vervolgens is het mogelijk om ze op eender welk gewenst moment van de dag te kunnen gebruiken. De aanwezigheid van deze accu heeft als gevolg dat zonnepanelen uitstekend geplaatst kunnen worden daar waar er geen aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om een camping. Voor mobiele zonnepanelen geldt dat ze in de praktijk ook autonome zonnepanelen worden genoemd. Ze kunnen voor ontzettend veel verschillende doeleinden worden ingezet.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Losse zonnepanelen, veel vaker toegepast dan je zou vermoeden

Voor losse zonnepanelen geldt dat ze in de praktijk veel vaker worden toegepast dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Ze worden in de praktijk dan ook steeds vaker gebruikt voor met name:

  • De straatverlichting;
  • Zogenaamde praatpalen;
  • Informatieborden langs de snelweg;

Niet alleen voor bijvoorbeeld overheden geldt dat er interessante mogelijkheden en voordelen schuilgaan in mobiele zonnepanelen. Dat geldt zeker ook voor particulieren. Voor deze laatste groep geldt bijvoorbeeld dat ze vaak van deze zonnepanelen gebruikmaken voor plaatsing op:

  • Een camper;
  • Een caravan;
  • Boten;

Voor bovenstaande voer- en vaartuigen geldt dat er geen gebruik kan worden gemaakt van net gekoppelde systemen met zonnepanelen. Als gevolg hiervan is het zo dat losse zonnepanelen die mobiel gebruikt kunnen worden een prima oplossing kunnen betekenen. Wist je bovendien dat er ook voor kleine(re) toepassingen zonnepanelen bestaan? Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de zogenaamde solar opladers. Deze maken het mogelijk om bijvoorbeeld je smartphone, maar ook tal van andere (kleine) toestellen of gadgets van groene stroom te voorzien. Dit bovendien eender waar je, je op dat ogenblik ook mag bevinden.

Net wat minder milieuvriendelijk dan standaard zonnepanelen

De groene energie die zonnepanelen weten te leveren zorgt ervoor dat ze een duurzame keuze vormen. In vergelijking met net gekoppelde zonnepanelen is het zo dat mobiele exemplaren een stuk minder duurzaam zijn. Dat is te wijten aan de aanwezige accu in deze systemen. De aanwezigheid van deze accu zorgt er immers voor dat er ook sprake is van de aanwezigheid van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Dat is een niet onbelangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan.

Op welke opbrengst kan je rekenen bij mobiele zonnepanelen?

Wanneer je overgaat tot het aankopen van losse zonnepanelen zal je uiteraard een goed beeld willen hebben van de opbrengst die ermee gerealiseerd kan worden. Wat dit betreft kunnen we vaststellen dat mobiele zonnepanelen danig worden ingehaald door traditionele zonnepanelen. Dat hoeft ook niet echt te verbazen. Voor net gekoppelde exemplaren geldt dat ze in de praktijk gemiddeld tussen de 90 & 110 kWh aan stroom kunnen opwekken per vierkante meter. Bij mobiele zonnepanelen is er echter slechts sprake van 40 kWh aan stroom per vierkante meter. Dat er sprake is van een beperktere opbrengst heeft eveneens te maken met de aanwezigheid van de accu.

In tegenstelling tot bij traditionele zonnepanelen is het zo dat de opgewekte stroom bij mobiele zonnepanelen niet onbeperkt terug kan worden geleverd aan het stroomnet. Het opwekken van stroom stopt dan ook op het ogenblik dat de maximale capaciteit van de aanwezige accu is bereikt. Het zonnepaneel beschikt immers niet over de mogelijkheid om meer energie op te slaan. Kies je voor het aankopen van een mobiel zonnepanelensysteem? In dat geval dien je rekening te houden met een gemiddeld prijskaartje van zo’n 800 euro per 100 Wp.

Hybride zonnepanelen, een prima keuze bij een beperkte dakoppervlakte

Niet zelden is het zo dat er in de praktijk ook in situaties waarin er sprake is van een beperkte dakoppervlakte wordt gekeken in de richting van mobiele zonnepanelen. Ondanks het feit dat dit zeker begrijpelijk is moet het gezegd dat er ook zoiets bestaat als hybride zonnepanelen. Het betreft hier exemplaren die PV-zonnepanelen en zonnecollectoren met elkaar combineren. Deze panelen slagen er dan ook in de praktijk niet alleen in om stroom, maar ook warmte te produceren. Voor hybride zonnepanelen geldt dat ze doorgaans worden aangeduid als PVT panelen.

Gemakshalve wordt er in de praktijk gesteld dat je met behulp van een dergelijk systeem over de mogelijkheid beschikt om per vierkante meter zo’n 100 kWh op jaarbasis te produceren. Bijgevolg weet een dergelijke installatie doorgaans een besparing van ongeveer 40 kubieke meter aan aardgas te realiseren. Bij het bepalen van deze cijfers werd uitgegaan van een oriëntatie van de panelen op het zuiden. Dit bijgevolg ook onder een hoek van tussen de 15 en 40 graden.

Wat de kosten van hybride zonnepanelen betreft kan je rekening houden met een geschatte kost van 2 tot 4 euro per zogenaamde Wattpiek. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid om de prijs exclusief BTW en tevens ook exclusief de installatiekosten. Je kan er rekening mee houden dat de kosten voor een hybride zonnepanelensysteem tussen de 8.000 & 16.000 euro zijn gelegen.

Hoe interessant is de keuze voor mobiele zonnepanelen?

Het gebruik van mobiele zonnepanelen brengt duidelijk een aantal nadelen met zich mee. Dit gezegd hebbende is er vaak geen alternatief voor handen. Wil je een zonnepaneel camper aankopen zodat je ook in je camper kan genieten van gratis, duurzame energie? Dan is een mobiel zonnepanelensysteem de meest voor de hand liggende (en eigenlijk ook enige) keuze. Ben je eigenaar van een boot en wil je ook daar graag gebruik op kunnen maken van groene energie? Ook in dat geval is het de moeite waard om te kijken in de richting van losse zonnepanelen voorzien van een accu. In ieder geval, het bestaan van mobiele zonnepaneleninstallaties maakt het in de praktijk zo goed als overal mogelijk om gebruik te maken van groene of duurzame energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws