Weten hoeveel de zonnepanelen reinigen prijs bedraagt is in de praktijk altijd interessant. Het tijdig laten reinigen van je zonnepanelen is dan ook van zeer groot belang. Wanneer je er niet voor kiest om een tijdige reiniging uit te laten voeren kan dat nare gevolgen hebben. Niet alleen kan de levensduur van je zonnepanelen daardoor worden beïnvloed, bovendien is de kans zeer groot dat ook het rendement (sterk) gaat afnemen. In de meest extreme gevallen is er zelfs sprake van een rendementsverlies van zomaar even 20 procent. Dat is natuurlijk heel wat. Tijdig je zonnepanelen reinigen kan dit probleem echter op een zeer efficiënte manier voorkomen. Alles wat je moet weten over de zonnepanelen reinigen prijs kom je in ieder geval te weten hier op deze pagina.

Wat kost zonnepanelen schoonmaken?

Buiten de zonnepanelen prijs die bij aankoop moet worden betaald is het zo dat er in de praktijk nog rekening dient te worden gehouden met een aantal andere (terugkerende) kosten. Sta bijvoorbeeld zeker eens stil bij de vraag “wat kost zonnepanelen schoonmaken”. Wanneer je dat doet zal je tot de vaststelling komen dat de kosten die hiervoor worden aangerekend afhankelijk zijn van verschillende factoren. De zaken die deze kostprijs bepalen zijn in de praktijk de volgende:

  1. Het type woning waarvan sprake is;
  2. Uit hoeveel zonnepanelen het systeem bestaat;
  3. De zonnepanelen reiniger die je onder de arm neemt;

Wanneer je de vraag “wat kost zonnepanelen schoonmaken” op het internet gaat opzoeken zal je tot de vaststelling komen dat er steevast verschillende prijzen genoemd zullen worden. Gemiddeld is deze prijs echter wel gelegen tussen de 100 en 150 euro. Dat er sprake is van zo’n prijsverschil is vooral het gevolg van de invloed die de bovenstaande punten uitoefenen op de totale kostprijs. In ieder geval, wanneer je benieuwd bent naar het kostenplaatje van zonnepanelen schoonmaken kan de onderstaande prijstabel je daar ongetwijfeld heel wat meer over vertellen.

Reiniging bij een 1-etagewoningOngeveer 40 euro + 1 à 2 euro per zonnepaneel
Reiniging bij een 2-etagewoningOngeveer 50 euro + 1 à 2 euro per zonnepaneel

Hou er zoals eerder al aangehaald eveneens rekening mee dat het aantal zonnepanelen waaruit een installatie bestaat op dit vlak eveneens een niet onbelangrijke invloed kan uitoefenen. Wat dit betreft dien je rekening te houden met de kosten zoals hieronder aangehaald.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Bij een systeem met 10 zonnepanelenTussen de 75 & 80 euro per schoonmaakbeurt
Bij een systeem met 15 zonnepanelenTussen de 85 & 90 euro per schoonmaakbeurt
Bij een systeem met 25 zonnepanelenTussen de 100 & 110 euro per schoonmaakbeurt

Hoe vind je de meest voordelige zonnepanelen reiniger?

Zoals de informatie eerder op deze pagina al duidelijk heeft gemaakt kan elke zonnepanelen reiniger (min of meer) voor zichzelf bepalen welke kosten hij of zij in rekening brengt. Net zoals zonnepanelen vergelijken altijd een goed idee is kan het dan ook de moeite waard zijn om tevens een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende zonnepanelen reinigers die hun diensten aanbieden. Voor het merendeel van de mensen geldt dat zij er bij het uitbesteden van de reiniging voor kiezen om dit te doen bij het bedrijf die de zonnepanelen zelf ook heeft geplaatst. Dit heeft als voordeel dat er nooit sprake kan zijn van discussie voor wat de garantie betreft bij schade.

Kan je de zonnepanelen reinigen prijs uitsparen?

Nu je weet hoeveel de zonnepanelen reinigen prijs ongeveer bedraagt kan de vraag bij velen gaan spelen of men deze kosten niet kan uitsparen. Mocht dat het geval zijn spreekt het immers voor zich dat er daardoor een significante besparing gerealiseerd zou kunnen worden. Dat is inderdaad het geval. Toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het merendeel van de zonnepaneleneigenaars ervoor kiezen om de reiniging uit te besteden. Dat is niet helemaal onlogisch. Het zelf proberen reinigen van je zonnepanelen brengt immers verschillende potentiële nadelen met zich mee. De nadelen waar je op dit vlak rekening mee moet houden zijn de volgende:

  • Je kan onopzettelijk schade veroorzaken aan je zonnepanelen;
  • Het is vaak essentieel om te investeren in aangepast schoonmaakmateriaal;
  • Werken in de hoogte brengt altijd (niet onaanzienlijke) risico’s met zich mee;

Door het reinigen van je zonnepanelen uit te besteden moet je dan dus met andere woorden wel een bepaalde zonnepanelen reinigen prijs betalen, maar daar staat tegenover dat je wel met zekerheid weet dat de reiniging goed is gedaan. Over de lange(re) termijn zal je dan ook tot de vaststelling komen dat het eigenlijk altijd de interessantste keuze is om de reiniging van je zonnepanelen uit te besteden. Zo heb je hier ook zelf als eigenaar helemaal geen omkijken naar.

Wanneer moet je jouw zonnepanelen laten reinigen?

Ondertussen ben je zo goed als alles te weten gekomen over de zonnepanelen reinigen prijs die in de praktijk dient te worden betaald. Ook van belang is het echter om te weten hoeveel keer je deze prijs nu precies op jaarbasis dient te betalen. De frequentie van het onderhoud dat moet worden uitgevoerd is hier uiteraard voor bepalend. Wat dit betreft kan je er rekening mee houden dat het wordt aangeraden om een installatie met zonnepanelen drie à vier keer per jaar te laten reinigen. Dat is echter wel sterk afhankelijk van de exacte omstandigheden waarvan sprake is. Enkele zeer belangrijke factoren waar op dit vlak rekening mee moet worden gehouden zijn de volgende:

  1. Het seizoen van het jaar (in de lente en zomer is er meer onderhoud vereist);
  2. Het actuele weerbeeld (bij regelmatige regen kan onderhoud langer worden uitgesteld);
  3. De actuele staat van de zonnepanelen (is er sprake van bijvoorbeeld de vorming van mos?);

Tijdens de herfst is het van belang om te controleren of er geen gevallen bladeren het rendement van de zonnepanelen beïnvloeden. Tijdens de wintermaanden kan vooral een laag sneeuw op de panelen leiden tot rendementsverlies. Het wordt in ieder geval aangeraden om telkens aan het begin van de lente de zonnepanelen grondig te laten reinigen. Op deze manier weet je zeker dat de eerste zonnestalen optimaal benut kunnen worden. Tijdens de lente en de zomer vliegen er heel wat vogels door onze Nederlandse lucht en ook de boeren bedrijven heel wat activiteit op het land. Dit alles zorgt ervoor dat het regelmatig controleren van de zonnepanelen op uitwerpselen van vogels en bijvoorbeeld stof afkomstig van het land een absolute aanrader kan zijn.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.