Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
zonnepanelen set

We kunnen in de praktijk vaststellen dat het merendeel van de mensen die graag gebruik willen maken van zonne-energie kiezen voor de plaatsing van een zonnepanelen set. In principe zou je ook alle onderdelen los kunnen kopen, maar dat levert vaak een hoop kopzorgen op. Door te kiezen voor een complete zonnepanelen set krijg je niet alleen de beschikking over de zonnepanelen op zich, maar ook over alle andere onderdelen die zijn vereist om optimaal van zonne-energie gebruik te kunnen maken. In ieder geval, overweeg jij ook de plaatsing van zonnepanelen en zou je daarvoor graag een complete set willen laten plaatsen? Blijf dan zeker en vast verder lezen!

Uit welke onderdelen bestaat een zonnepanelen set?

Zoals in de inleiding al aangehaald geldt voor een zonnepanelen set dat ze bestaat uit alle relevante onderdelen die zijn vereist om te kunnen genieten van zonne-energie in je woning. Dit betekent in de praktijk dat ze kan bestaan uit de volgende onderdelen:

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

 1. De zonnepanelen zelf;
 2. De omvormer zonnepanelen;
 3. Eventuele power optimizers;
 4. Een thuisbatterij;

Voor heel wat mensen geldt dat ze vooral graag te weten willen komen wat het prijskaartje is van een compleet zonnepanelen pakket. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar dit valt eigenlijk niet zomaar aan te geven. De kostprijs van een dergelijke set wordt namelijk bepaald door heel wat verschillende factoren. Wat deze factoren betreft kan er concreet worden gedacht aan:

 • Het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt;
 • Over welk vermogen het systeem (en dus ook de omvormer moet beschikken);
 • Het merk waar de zonnepanelen set over beschikt;
 • De plaatsing van een thuisbatterij of niet;

In veel gevallen kiezen mensen die investeren in een zonnepanelen set ervoor om ook een thuisbatterij te voorzien. Op deze manier kunnen ze geproduceerde stroom die niet instant wordt benut opslaan om ze vervolgens op een later tijdstip te gebruiken. Dat is natuurlijk geweldig interessant, maar de keuze tussen het al dan niet laten plaatsen van een thuisbatterij kan wel een prijsverschil met zich meebrengen oplopend tot ettelijke duizenden euro’s.

Hoeveel kost een zonnepanelen set dan ongeveer?

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is het nagenoeg onmogelijk om een globale kostprijs te bepalen voor een zonnepanelen set. Dat is het gevolg van het feit dat er voor elke situatie andere vereisten gelden. Het exacte vermogen waar je installatie over dient te beschikken is net zoals de vereiste groene stroomproductie dan ook zeer sterk afhankelijk van bijvoorbeeld de gezinssituatie. Bovenstaande gezegd hebbende is het wel zo dat we enkele gemiddelde kosten kunnen aangeven:

 • Een gemiddelde prijs tussen de 400 & 1.000 euro per zonnepaneel;
 • Een gemiddelde prijs tussen de 750 & 1.350 euro voor een omvormer;
 • Zo’n 50 à 60 euro per power optimizer zonnepanelen waar gebruik van wordt gemaakt;
 • Tussen de 4.000 & 10.000 euro voor een thuisbatterij (inclusief omvormer);

Naast bovenstaande kosten is het zo dat je bij de realisatie van een zonnepanelen set op het dak van je woning ook rekening moet houden met een zogenaamde installatiekosten. Ook voor deze kosten geldt dat ze sterk wordt bepaald door het systeem in kwestie. In het bijzonder het aantal zonnepanelen speelt op dit vlak een cruciale rol. Dat geldt overigens ook voor de bereikbaarheid van het dak evenals voor de vorm waarover ze beschikt.

Over welk vermogen moet je zonnepanelen set beschikken?

Van cruciaal belang om rekening mee te houden bij het aankopen van een zonnepanelen set is het vermogen waar de installatie over dient te beschikken. Dat vermogen wordt bepaald aan de hand van het energieverbruik waarvan sprake is. Voor heel wat mensen geldt dat ze hier niet meteen een idee van hebben. Het jaarlijkse energieverbruik is terug te vinden op de eindafrekening die je voor jouw energie ontvangt aan het einde van elk jaar (of aan het einde van de contractperiode). Het gemiddelde verbruik van Nederlandse gezinnen ziet er (afhankelijk van de gezinssituatie) als volgt uit:

 • Gemiddeld 2.500 kWh bij een 1-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 3.000 kWh bij een 2-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 3.500 kWh bij een 3-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 4.000 kWh bij een 4-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 4.500 kWh bij een 5-persoonshuishouden;
 • Gemiddeld 5.000 kWh bij een 6-persoonshuishouden;

Wanneer je jouw (gemiddelde) energieverbruik kent zal je tot de vaststelling komen dat het vinden van de voor jou meest geschikte set met zonnepanelen een flink stuk eenvoudiger zal worden. Het vereiste vermogen waar je zonnepanelen set over dient te beschikken kan je als volgt bepalen:

 • Zo’n 2.941 Wp bij een verbruik van 2.500 kWh;
 • Zo’n 3.529 Wp bij een verbruik van 3.000 kWh;
 • Zo’n 4.118 Wp bij een verbruik van 3.500 kWh;
 • Zo’n 4.706 Wp bij een verbruik van 4.000 kWh;
 • Zo’n 5.294 Wp bij een verbruik van 4.500 kWh;
 • Zo’n 5.882 Wp bij een verbruik van 5.000 kWh;

Het beste rendement wordt bij een zonnepanelen set in de praktijk behaald wanneer het daadwerkelijke verbruik zo dicht mogelijk wordt benaderd. Omwille van deze reden is het bij het aankopen van een installatie met zonnepanelen altijd zeer belangrijk om rekening te houden met de informatie die hierboven is terug te vinden.

Hoe interessant is de keuze voor een compleet zonnepanelen pakket?

Kiezen voor een compleet zonnepanelen pakket brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat alle onderdelen perfect op elkaar zijn afgestemd. Dat geldt niet in het minst voor de zonnepanelen en de omvormer. Het komt in de praktijk bij het los aankopen van alle verschillende onderdelen niet zelden voor dat er sprake is van een zeker conflict. Dat wil je uiteraard koste wat het kost voorkomen. Door ervoor te kiezen om een set met zonnepanelen aan te kopen is dat perfect mogelijk. Dat is echter niet het enige voordeel.

Een ander voordeel verbonden aan het aanschaffen van een complete zonnepanelen set heeft betrekking tot het feit dat er vaak een voordeligere prijs voor wordt gevraagd dan wanneer je alle verschillende onderdelen los aan zou kopen. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij ook kunnen genieten van de voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van zonne-energie? Da

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws